Oidipus Tyranus oslaví půlkulatiny slavnostní reprízou. RockOpera chystá autogramiádu

Vydáno: 14.05.2024 13:25 - Czech Blade

Patnáct let. Tak dlouho už má rocková opera "Oidipus Tyranus" své místo v repertoáru RockOpery Praha. Slavnostní repríza se odehraje ve čtvrtek 16. května. V titulní roli se jako tradičně představí Jan Toužimský. Boha slunce Apollóna ztvární Kamil Střihavka. Diváci se mohou těšit i na Viktora Dyka, Žántí, Pavlu Forest a další.

„Návštěvníky čeká také autogramiáda a focení s našimi hvězdami přímo v hledišti. Kdo chce, může přijít v příhodných antických kostýmech, ať je zážitek z Oidipových narozenin maximální,“ řekla s úsměvem výkonná ředitelka, zpěvačka a libretistka Pavla Forest.

S Oidipem Tyranem našli před patnácti lety tvůrci Milan Steigerwald a Pavla Forest prostory, v nichž RockOpera Praha funguje dodnes – holešovickou arénu někdejšího divadla Milénium.

„Zaujal nás prostor jeviště ze tří stran obklopeného diváky. To je starodávný princip amfiteátru – umělec (stejně jako gladiátor) je vydán uprostřed sálu napospas publiku. Abyste před ním uspěli, musíte ze sebe vydat všechno. Nic není odpuštěno. Vše, každé gesto nebo pohled, jsou vidět z každého místa v sále. Kontakt s publikem je neskutečný, opravdový a u nás ještě posílený o to, že hrajeme i v hledišti mezi diváky,“ vzpomínala před lety Pavla Forest v knize Jen pár vět…

Oidipus Tyranus vypráví o králi, který se ve starověkých Thébách chce vzepřít svému osudu. Opera adaptuje Sofoklovo dramatické dílo a je součástí takzvané antické trilogie RockOpery Praha, do níž spadají ještě tituly Trója, 7 proti Thébám a Antigona. Poslední jmenovaná opera letos slaví osmnáct let od premiéry a slavnostní repríza ji čeká 26. května. 7 proti Thébám má již po derniéře, ale na holešovické jeviště se letos vrátí v aktualizované verzi Boj o trůn, jejíž děj tvůrci zasadí do devatenáctého století. Trója se hraje bez přerušení od roku 2020.

Facebook RockOpera Praha


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení