Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ARCH OF HELL - Srdci prostě neporučíš

ARCH OF HELL - Srdci prostě neporučíš

Vydáno: 17.05.2024 09:04 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Jako sympho melodic metal with death metal edge označují svou tvorbu brněnští ARCH OF HELL. Kapela se objevila na scéně v roce 2006 a zhruba o tři roky později představila posluchačům debut "One Day". Ten vyšel znova v remasterované verzi u firmy Metalgate, stejně jako zatím poslední deska kapelní diskografie "Arrival". Svým vokálem nahrávky obohatila zpěvačka Tereza Malášek Nesvatbová, která se chopila odpovědí k níže položeným otázkám.


V březnu jste odehráli koncert v pražské Modré Vopici v pestré společnosti. Jak se vám hrálo a jaká byla odezva od lidí? 
Máme za sebou koncert v Praze, kam se vždy rádi vracíme. Nejenom pro skvělou atmosféru, ale taky pro super lidi, skalní fans, kteří nevynechají žádný náš pražský koncert už řadu let. Těm všem patří náš obdiv a velkej díkec! Samozřejmě máme v Praze pár opravdu dobrých přátel a koncert je vždy důvod k setkání. Odezva? Já myslím, že byla velmi pozitivní, jak si jen Brňáci v Praze můžou přát (smích).

Loňský rok jste sháněli bubeníka, až jste v říjnu na jednom z koncertů představili na bicí staronového člena Patrika Šajkovicse. Jak se to seběhlo? 
Hledání nového bubeníka bylo dlouhé a úmorné. Prakticky jsme už nedoufali, že ještě někoho najdeme a pak se nám najednou ozval Paťa Šajkovics. Asi nemusím říkat, jak obrovskou radost jsme měli. Někdy je to prostě tak, že když už sám skoro nehledáš, řešení přijde samo a tohle byl přesně tento případ. Patrik je náš bývalý bubeník a velký srdcař, který s námi natočil dvě alba. Muzika mu chyběla natolik, že se rozhodl zase vrátit za bicí a naštěstí právě k nám do kapely. Před lety od nás odešel kvůli rozrůstající se rodině a náročné práci. Celou dobu jsme byli v kontaktu, Paťa chodil pravidelně na naše akce jako divák. Pod pódiem ho to ale asi nebavilo a potřeboval se evidentně vrátit zpět na něj. Good for us, srdci prostě neporučíš. 

Představení "nového" bubeníka proběhlo na vámi pořádané akci Waiting for the Winter ve starých prostorách klubu Melodka. Jednalo se o rozloučení s tímto oblíbeným, brněnským místem. Jaké máte vzpomínky na tento klub? 
Určitě ano, Waiting jsme uspořádali jako rozloučení s tímto úžasným klubem. Navíc se to tak pěkně sešlo, že jsme mohli zahrát s novým bicmanem a s Melodkou se rozloučit v plné parádě. Melodka je pro nás hodně speciální místo. Pořádali jsme zde mnoho vlastních akcí, zahráli si na spoustě různých koncertů a například jsme zde předskakovali italským mlátičkám FLESHGOD APOCALYPSE. Ono to ale není jen o samotném klubu a jeho umístění kousek od centra. Za skvělou atmoškou a vynikajícím přístupem k muzikantům stojí celá Melodka crew, která teď pokračuje dál v dočasných prostorech nové Melodky. Takže jen tak dál.

Vaše poslední album "Arrival" bylo vydáno v roce 2020. Vzhledem k tomu, že jste loňský rok příliš akcí neodjeli, rodí se ve zkušebně nějaký nový materiál nebo jste si dali zkrátka tvůrčí pauzu? 
Pravdou je, že poslední půlrok jsme se zaměřovali primárně na sehrání s novým bubeníkem, a tak na tvorbu nového matroše nebylo tolik prostoru. Máme samozřejmě pár rozdělaných věcí a pevně doufáme, že se tento rok ponese ve znamení tvoření a minimálně vydání nového singlu. Určitě můžu prozradit, že se chystáme opět na podzim uspořádat další ročník Waiting for Winter se speciálními hosty. A kde to bude? To zatím neprozradím. 

Skladby na desce "Arrival" spojoval zajímavý koncept bytostí z jiných světů na planetě Zemi. Dá se něco podobného říct o vznikající tvorbě? Bude ji v jeden celek pojit jedno celistvé téma? 
Co se týče konceptu další desky, tak to je ještě hodně daleko. Aktuálně spíše řešíme samotnou muziku i to, jakým směrem se budeme dál ubírat. A řešíme například i otázky kolem nového ladění. Koncepční alba jsou každopádně super a rádi bychom se vydali do budoucna stejnou cestou.

ARCH OF HELL

Pro využití zahraničního masteringu desky "Arrival" jste použili peníze z crowdfundingové kampaně. Jedna ze spousty zajímavých odměn byla role přispívajících v chystaném klipu. Podařil se vám už nějaký klip k desce zrealizovat nebo je to zatím v plánu? 
Crowdfunding klapnul a hodně nám to pomohlo celý projekt realizovat. Měli jsme tam spoustu různých odměn a jednou z nich bylo i hraní v klipu. K albu "Arrival" vyšlo pouze animované lyric video k titulní skladbě. Hraný klip jsme roztočili hned po vydání desky, ale z nemilých důvodů jsme ho nedodělali. Takže celé to šlo bohužel k ledu. Pokud bychom natočili nový klip, asi bychom ho rádi natočili už pro nějakou novější věc. Ale kdo ví, třeba se zadaří a regulérní klip k desce "Arrival" ještě vznikne. Myslím, že by si ho album zasloužilo.

Mastering alba provedl Acle Kahney z anglické metalové kapely TESSERACT. Čím vás Acle zaujal a využijete jeho služby případně i v budoucnu?  
Byl to nápad Maggiho (Neuro Impulse Sound Studio), u kterého jsme řešili nahrávání a produkci celé desky. Maggi vymyslel, že by bylo fajn poslat album na mastering někam dál, ideálně do zahraničí. Acle nám přišel jako super volba, nejen kvůli tomu, že TESSERACT máme velmi rádi. Budoucí spolupráci jsme určitě otevření. 

U vydavatelství MetalGate vám kromě desky "Arrival" vyšel i remaster debutu "One Day". Jak jste se spolupráci s MetalGate spokojeni a jak dnes vypadá podpora podobného vydavatelství? 
U Metalgate jsme vydali dvě alba, "Arrival" a "One Day" remaster. Byla to velmi zajímavá zkušenost, vydat album pod labelem. Přináší to s sebou výhody, ať už je to možnost hraní na různých festivalech, nebo propagace desky ze strany vydavatele. Aktuálně se však Metalgate neorientuje tak moc na vydávání hudby, ale spíše se zaměřuje na vydávání hudební (metalové) literatury. Tím pádem je případná budoucí spolupráce s otazníkem.

Dříve jste se v médiích zmiňovali, že byste rádi koncertovali více v zahraničí. Blýská se v tomhle u ARCH OF HELL na lepší časy? 
Aktuálně řešíme nějaké koncerty v Rakousku, ale extrémně to nehrotíme. Všichni jsme hodně časově vytížení v práci a v osobním životě, tak koncerty bereme spíš relaxačně. Pár akcí za rok bohatě stačí, pokud se zadaří občas něco v zahraničí, budeme maximálně spokojeni.

Vypuštění nového singlu je jedním z vašich letošních plánů. Jaké jsou další? 
Nový song, jeho nahrání a vypuštění ven je priorita. Vedle toho si odehrajeme pár koncertů. Nafotíme nové promo fotky, ať máme vizuály aktuální sestavy. Ohledně dalších akcí, plánujeme na podzim další ročník Waiting for Winter v Brně. Určitě můžu prozradit, že ho budeme pořádat na netradičním místě, s velmi zajímavým lineupem a trochu novým konceptem celé akce. No a kdo ví, třeba se nám podaří natočit i živák z koncertu.

Web ARCH OF HELL
Facebook ARCH OF HELL
Instagram ARCH OF HELL
Bandcamp ARCH OF HELL
Bandzone ARCH OF HELL
YouTube ARCH OF HELL
Spotify ARCH OF HELL

Vznik: 2006
Místo: Brno
Styl: Modern melodic metal

Diskografie:
2006 - Overall Death (demo)
2008 – Nostalgia (SP)
2009 - One Day
2012 - The Game (demo)
2016 - Freakshow
2017 - One Day (reedice)
2020 - Arrival

Sestava:
Štěpán Fiala – zpěv
Tereza Malášek Nesvatbová - zpěv
Martin Kozdera – kytara
David Pešák - kytara
Michal Moric - basa
Jana Poskerová - klávesy
Patrik Šajkovics - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Metalcoroví NOISEBLEED vydávají singl Icarus Metalcoroví NOISEBLEED vydávají singl Icarus
Vydáno: 26.07.2024 v sekci Aktuality
Pražská metalcore/djent formace NOISEBLEED vypouští první píseň a klip v nové sestavě a zároveň první ochutnávku z připravovaného EP “Utopia”, které by mělo vyjít koncem letošního roku. Singl “Icarus” je prvním počinem... číst dále
MOTORBAND - 007 MOTORBAND - 007
Vydáno: 26.07.2024 v sekci Recenze
Zdá se, že MOTORBAND konečně našel recept na plynulejší fungování, protože od desky "V" z roku 2017 pravidelně vydává desky a koncertuje. A při poklusu přes nastražené léčky a pod nohy naházené klacky ho evidentně stále naplno... číst dále
OK kluk? Hledejte u IMODIUM OK kluk? Hledejte u IMODIUM
Vydáno: 25.07.2024 v sekci Aktuality
Už čtvrtý dílek skládanky chystaného alba představili IMODIUM. Po singlech „Lampy“, „Tuláci“ a „Někdo se dívá“. Přicházejí se skladbou „OK kluk“.     „OK kluk je ukázkou toho, jak Imodium procházelo vývojem i... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále