Kapela MARZ vydává druhý singl Velryby z chystaného alba

Vydáno: 04.06.2024 08:18 - Czech Blade

Po úspěšném vydání prvního singlu "Jen tak" vychází druhá píseň Velryby z nového alba kapely MARZ, jejíž frontmankou je zpěvačka, kytaristka a skladatelka Markéta Zdeňková. Na první pohled je píseň plná protikladů: je to energická balada, píseň o zklamání s nádechem naděje, velrybí zpěv vznášející se nad hlubokými frekvencemi syntezátoru.
„Co může být na zklamání pozitivní? Především to, že přestanete žít v klamu. Poznáte, jak věci jsou ve skutečnosti, ne jen ve vašich představách. Může to bolet. Ale je to pevný bod, možná dokonce dno, od kterého se můžete odrazit. Velryby jsou pro mě symbolem ponoru do hloubky, ale i volnosti a svobody,“ přibližuje význam písně autorka Markéta.

I kapela MARZ pojímá svou hudbu svobodomyslně. Nejde cíleně naproti módním trendům, zůstává věrná písničkářským kořenům, ale přirozeně integruje prvky z různých žánrů, které hudbě dobře slouží. Ve "Velrybách" a několika dalších skladbách z nového alba se pouští trochu do elektroniky, basista Miloš Klápště (Aneta Langerová, Katarzia) plynule přechází z baskytary na syntezátory.

„Nechci dělat kompromisy, to už jsem si zkusila v minulosti a není to moje cesta,” říká Markéta. „Takhle to slyšíme my, takhle se nám to líbí. Nejedno vydavatelství nás odmítlo, protože se naše hudba nehodí do žádné škatulky a taky je prý ‚příliš muzikantsk’á. To mě nejdřív naštvalo, ale i rozesmálo. Nakonec mi ale přijde osvobozující a posilující vzít věci do svých rukou. Naše nové album vychází v září pod mým vlastním labelem MarZ RecordZ. Nejen proto se bude jmenovat #silnouzenou.”

MARZ – Velryby

Facebook MARZ

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení