TINNITUS - Plameny heavy metalu

Vydáno: 17.07.2024 13:51 - Víťa Magua

Heavy metalová formace TINNITUS z Hradce Králové vydala v dubnu letošního roku nové album, které pojmenovala „Andělé a Démoni“. Dvanáctiskladbová kolekce předkládá posluchačům slušnou porci česky zpívané muziky, ve které, jak tvrdí kapela sama, se odráží pohled na věci současného světa.
Jak byste představili posluchačům kapelu TINNITUS a co všechno byste chtěli fanouškům svou tvorbou předat? 
Jsme kapela TINNITUS z Hradce Králové a hrajeme novou vlnu britského heavy metalu. Od roku 2015 máme na svém kontě čtyři plnohodnotná alba: "Pláč hrdinů" (2017), "Nejde zapomenout" (2019), "Zpověď" (2020) a letošní novinku "Andělé a Démoni" (2024). Původní texty byly tematicky zaměřené na válečnou historii z různých období. Texty posledního alba chceme předat náš pohled na současný svět – život, smrt a zkažené lidstvo.

Aktuální desku "Andělé a Démoni" jste pokřtili v dubnu. Předtím ale proběhly změny v sestavě. Co se dělo? 
Změn v sestavě za ta léta proběhlo již několik, a to z různých důvodů. Osobních, časových nebo názorových. To se ale stává skoro ve všech kapelách a nejde se tomu vyhnout. Poslední změna s příchodem zpěváka Jana „Mordora“ Šimka (ex-TEMPLE OF DOOM, ex-ARCHFALL) a kytaristy Radomila "Fredy" Boukala (ten hrál například v legendární metalové kapele DISTORZE, která likvidovala posluchače už v osmdesátých letech), kapelu výrazně posílila.

Název alba svádí k textovému konceptu. Spojuje skladby na desce nějaká jednotná linie?
Ohledně naší nové desky se nejedná o koncepční album, skladby jsou tematicky různorodé. Například titulní skladba "Andělé a Démoni" vznikla až ve studiu, ale díky své tvrdosti a přímočarosti nás přesvědčila, že musí být názvem našeho alba.

TINNITUS
Nahrávání desky proběhlo bez komplikací? Kde jste nahrávali? 
Nahrávání proběhlo v soukromém studiu našeho kytaristy. Díky tomu, že jsme nebyli v časové tísni a měli na nahrávání dostatek času, mnoho skladeb taky dostalo jiné aranže oproti původním demo nahrávkám.

S jakým úspěchem proběhl křest alba? Měli jste jednoho zajímavého kmotra..
Naším kmotrem byla všem známá legenda českého bigbítu Vilém Čok, takže o zábavu nebyla nouze. Bylo nám ctí, že si s námi zazpíval titulní skladbu a s vlastní grácií pokřtil novou desku.
 
V loňském roce jste s úspěchem odehráli koncert na festivalu Masters Of Rock. Zhruba měsíc předtím opustil sestavu kapely kytarista Javi a téměř současně jste oznámili nového člena Radka Boukala, takže koncert nebyl v ohrožení. Byla tohle předem plánovaná změna sestavy? 
Nebyla, odchod byl zcela nečekaný, ale během dvou týdnů jsme našli adekvátní náhradu a mohli jsme tak společně předvést na koncertech náš nový repertoár v celé parádě. Masters Of Rock jsme úspěšně odehráli a odezva fanoušků byla skvělá. 
 
Pořádáte i vlastní akce nebo výměnné koncerty? Jakou s nimi máte zkušenost? 
Jsme hlavně muzikanti, nejsme pořadatelé, s výjimkou křtu našich vlastních CD nebo výročních koncertů nepořádáme nic. S kapelami na úrovni se vždy dovedeme domluvit na nějakých výměnných koncertech a máme v tomto směru poměrně dobré zkušenosti. 
 
Album "Andělé a Démoni" vychází jak ve fyzické, tak v digitální podobě. O kterou variantu je u fanoušků větší zájem a které dáváte přednost vy? 
V dnešní době je zájem o obě varianty. Každý z fanoušků upřednostňuje to své. Převážně se ale prodává album ve fyzické podobě, hodně dobře ho lidé kupují na našich koncertech, v podstatě je to dneska u mnohých lidí i sběratelská vášeň.

TINNITUS

Na jaké akce se letos s kapelou nejvíce těšíte? 
Bez rozdílu se těšíme na všechny koncerty, kde hrajeme. Publikum na naši muziku reaguje skvěle, to nás nabíjí, žene kupředu a vybízí k další tvorbě nových skladeb. Nějaké hraní nás čeká například s TORRAX, RIMORTIS, BESTIE a dalšími kapelami. 
 
Co chystá TINNITUS na druhou polovinu roku kromě propagace nové desky? 
Pracujeme samozřejmě na dalších skladbách pro nové album, materiálu máme dost a další koncerty nás čekají v druhé polovině roku. Taky připravujeme na jednu z našich skladeb videoklip. Když to všechno shrneme, tak jsme rádi, jak nám vše funguje, těšíme se na další hraní a na to, co nám hudební branže všechno přinese.  

Web TINNITUS
Facebook TINNITUS
Bandzone TINNITUS
YouTube TINNITUS

Diskografie:
2017 - Proti všem (EP)
2017 - Pláč hrdinů
2019 - Nejde zapomenout
2020 - Zpověď
2024 - Andělé a Démoni

Sestava:
Honza Mordor Šimek - zpěv
Michal Majk Peřina - kytara, vocal
Petr Mazzi Firman - basová kytara, vocal
Radomil Fredy Boukal - kytara, vocal
Zbyněk Gold Šimek - bicí nástroje


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení