ŠTAMGAST - My si to mydlíme po svým

Vydáno: 16.09.2024 13:42 - Víťa Magua

Máte-li nutkání ochutnat alkoholický, řádně natlakovaný thrash metal bez laciných stadiónových popěvků, zkuste album českobudějovických ŠTAMGAST. Když desku z roku 2022 pojmenovali jednoduše "Beerman", mohl anglický název alba posluchače zmást, že se už nebude zpívat v rodném jazyce. Všechny texty jsou ale v češtině a při rázném otočení volume doprava vám budou praskat půllitry ve skříni. Je čas naplnit je hladinkou zlatavého moku a pustit se do povídání s baskytaristou souboru Belzym.
Už před začátkem rozhovoru jsi naznačoval, že se toho v kapele poslední dobou dost změnilo. O co všechno jde? 
Hlavní změna nastala na postu kytaristy. Asi tak po půl roce po natočení cd "Beerman" na jaře 2023 k nám přišel do kapely jako druhý kytarista drtit struny elektrikář F.C. Míra Prokeš (ex-YTIVARG). S jeho příchodem šla kapela zase o kousek nahoru. Jak zvukově, tak i nápadem. Šlapalo to skvěle, až do doby, kdy nás z časových důvodů opustil kytarista George. Docela nás to zaskočilo, ale bylo to jeho rozhodnutí, což jsme respektovali. Tak jsme opět ve čtyřech a soustředíme se hlavně na novou tvorbu.

Na aktuálním albu "Beerman", jste docela otočili kormidlem od punk metalových skladeb k thrash metalu. Co stálo za touto změnou? 
Stál za tím hlavně náš bubeník Hlen. Než k nám nastoupil, tak zaskakoval za bývalého bubeníka na dvou akcích a už ve zkušebně nás zaujala jeho hra i kreativita. Když jsme ho oslovili, jestli u nás nechce zůstat, prohlásil: "Dobře, ale přitvrdíme a zrychlíme". S čímž jsme souhlasili. Dalším aspektem byl i kytarista George, kterému seděl spíš metal než punk.

Někde jsem zaslechl označení kapely ŠTAMGAST jako "český TANKARD". Souhlasíte s tímto označením? 
Samozřejmě nás těší přirovnání k takové legendě, jakou TANKARD je. Myslím si, že je to hlavně kvůli textům a pivnímu image. V muzice tam jsou rozdíly, není thrash jako thrash. My si to mydlíme po svým.

Album "Beerman" jste pokřtili v klubu Rockle v Českých Budějovicích. Jak se akce vydařila? 
Cd jsme pokřtili v Rockli v lednu 2023. Zahráli tam s námi ještě CRAWALL a byla to velmi vydařená akce. Jako host dorazil taky Milan Drobeček známý z kapel YTIVARG, ISACAARUM nebo AFTER RAIN. S našim zpěvákem Kyldou si vystřihli parádní duet ve skladbě "Leju první ligu" z již zmíněné desky. Album bylo pokřtěno, lidí přišlo také dost, skvělá atmosféra a alkohol tekl proudem.

ŠTAMGAST

Co bylo nejtěžší při vzniku alba? Byly to samotné nápady, texty, sehrání ve zkušebně, práce ve studiu nebo něco jiného? 
Nápadů jsme měli hodně, ale pak přišla práce ve zkušebně. Některé skladby jsme asi třikrát překopali, než jsme dosáhli výsledné podoby, se kterou jsme byli spokojeni. Ve studiu už to byl spíš pocit úlevy a radost z toho, že těch pár let ve zkušebně stálo za to. U nás je další důležitou věcí tzv. tmelení kolektivu, což praktikujeme docela často. Koupí se sud piva, přinese spousta jídla a pak už se jenom pije, žere a diskutuje.

Když poslouchám z alba "Beerman" song "Karanténa", připomene mi to názory některých lidí, kteří tvrdí, že od dob Covidu opravdu více lidí raději popíjí doma a hospody se neplní tak jako dřív. Pozorujete to podobně? 
Ve městech chodí lidí do hospody stále dost. Jinak je to na vesnicích. Tam se pije hlavně v různých garážích, stodolách, nebo se chodí na pivo formou sousedských návštěv. Například náš zpěvák Kylda. Ten bydlí na vesnici a má doma extra lednici naplněnou jenom pivem, a když má poslední basu, vyhlašuje stav nouze. Myslím si, že během covidu si na to lidi zvykli a vyhovuje jim to. Další roli v tom hrajou i ceny točeného piva.

Desku uzavírá skladba s dost závažným tématem "Veselej vrah". Proč jste se rozhodli desku uzavřít právě touto neveselou skladbou? 
Nebyl to přímo záměr. Tato skladba patří mezi nejstarší věci a pochází z našeho prvního cd "Prohibice". Za tu dobu prošla různými změnami, a protože ji stále hrajeme, byla zařazena i na aktuální album mezi bonusy.

Mě osobně se docela stýská po začouzených putykách, kde se lidé scházeli, vyměňovali si názory, i po tanečních zábavách, když se hrálo po vesnicích téměř každý pátek a sobotu. Vnímáte dnešní dobu, kdy máme přes léto festivaly plné zahraničních jmen, pozitivně nebo u vás převažuje spíše nostalgie po starých časech? 
Jasně, že si občas zavzpomínáme na tu dobu. Sraz byl vždy v hospodě, šlo se na zábavu i deset kilometrů pěšky a ráno za svítání jsme se vraceli domů ještě nalitý. V dnešní době je to jiné. Spousta festivalů a klubových akcí, kde si každý může vybrat podle svého žánru. I ceny vstupného jsou v pohodě, a to, že u nás hraje stále více zahraničních kapel, je jenom dobře a někdy překvapí i kapela, o které jsi ještě neslyšel. 

ŠTAMGAST
Na Spotify jsem vaše alba nenašel. Odmítáte z principu podobné platformy nebo tam časem své tituly přidáte? 
Nemám nic proti těmto platformám, dokonce si myslím, že jsou to užitečný věci. Já osobně preferuji fyzické nosiče, kde si při poslechu můžeš prohlédnout i booklet. Určitě se naše alba na Spotify také objeví, ale zatím si můžete celé album "Beerman" vychutnat na Youtube.

Plánujete taky k albu "Beerman" nějaký klip, nový merch nebo nějaké jiné aktivity? 
Plánovali jsme, ale zatím zůstalo jen u vydání cd. Poslední dobou toho času moc není. Nejdřív změny v kapele, mezitím nějaký ten koncert, potom zase čas dovolených, tvorba nových skladeb atd. Snad se k tomu ještě dostaneme.


Facebook ŠTAMGAST
Bandzone ŠTAMGAST
YouTube ŠTAMGAST

Vznik: 2010
Místo: České Budějovice
Styl: thrash metal

Diskografie:
2013 - Prohibice
2014 - Dáme ještě jedno a jdem
2017 - Jako zvíře
2022 - Beerman

Aktuální sestava:
Kylda - zpěv
F.C. Ytivarg - kytara
Belzy - basa 
Hlen - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení