HAND GRENADE - Otevíráme aktuální témata, lidé nás pořád srovnávají s DYMYTRY

Vydáno: 24.09.2024 08:10 - Víťa Magua

Pořádný kotel rozjeli na letošním Masters Of Rock metalcoreoví HAND GRENADE i přesto, že jim na Ronnie James Dio Stage zdatně sekundovali bratři Cavalerové. Kapela v současné době pracuje na novém albu a brzy by se měl objevit na světě nový singl. Chlapi slibují poctivý nářez, což dává tušit, že moshpit bude opět v pohybu.
V polovině května začala vaše letošní festivalová sezóna. Co všechno jste odehráli a jaká byla atmosféra na proběhlých koncertech?  
Máme za sebou skvělé akce. Začínali jsme sezónu na našem oblíbeném festivalu Rock Majáles v Bystřici nad Pernštejnem, kde to máme moc rádi, pak EuroBike fest, Masters of Rock, Letní Parket Výrava, RockFest Dačice a další akce nás ještě čekají. Hraní si moc užíváme a jsme mile překvapeni, jak nás fanoušci na festivalech přijali. Také bylo hned znát, že nám vzrostla poslouchatelnost na streamech. Přeci jenom se trochu stylem odlišujeme od ostatních kapel, a proto jsme neskutečně moc vděční a vážíme si každého nového fanouška. 
 
Jak byste porovnali váš koncert na festivalu Masters Of Rock, kde jste letos hráli v příjemných 21 hodin s tím loňským, když jste scénu uzavírali mezi jedenáctou hodinou a půlnocí?  
Pro nás je hraní na Masters of Rock vždy svátek a srdcovka, takže si to maximálně užíváme. Možná jsme měli letos více lidí než loni. Hrát jako poslední na pódiu může být pro mnohé fanoušky dost náročné na výdrž. Celý den poslouchat kapely, navíc v kombinaci s alkoholem, to může člověka unavit. Rozdíl byl i v tom, že loni na hlavní stagi hráli WITHIN TEMPTATION, ti byli jedni z headlinerů, a také mají na Masters Of Rock dost silnou fanouškovskou základnu. Letošek byl proto asi o kousek více energický a našlapaný. 

HAND GRENADE

Bylo fajn, že jste v areálu Masters Of Rock v den vašeho koncertu roznášeli letáky s pozvánkou na váš koncert. Považujete podobnou propagaci kapely za důležitou? 
 
Určitě to znát bylo a mnoho lidí nás, byť hrajeme na Masters Of Rock pravidelně, stále nezná. Určitě to je jeden z důležitých faktorů, jak přilákat nové fanoušky. Navíc i většina ocenila, že jsme je šli jako kapela rozdávat osobně a prohodili pár slov, pokud byl zájem. 
 
Vydání nového cd bylo původně avizováno na jaro 2023. Z jakého důvodu se album zatím nedostalo ven?  
Minulý rok byl dost těžký, nebylo moc koncertů a řešili jsme přestup a spolupráci s agenturou. Tam nám úplně neklapala komunikace a díky pracovní vytíženosti a různým osobním starostem jsme nestíhali stanovené termíny. Pravdou je, že jsme se třeba jen půl roku trápili se zdravotním stavem, který vždy zabránil v nahrávání. Nových nápadů na songy máme díky našemu bubeníkovi Česimu spoustu. Teď jsme ve fázi, kdy vybíráme a dolaďujeme především novinky, protože nás samozřejmě baví víc, než uleželé melodie (smích). Termín cd už raději slibovat nebudeme, ale na novinkách se pracuje a brzy se dočkáte nového singlu. 
  
Jak jste spokojeni a jak probíhá vaše spolupráce s agenturou Black Hornet Production? 
Agentuře bychom chtěli moc poděkovat, co pro nás udělala. Pomohla nám v hodně věcech, ať se to týká propagace, natočení klipu, výroby merche atd. Nicméně nebylo to pro nás úplně to, co hledáme, a proto jsme se rozhodli jít opět vlastní cestou. 

HAND GRENADE

24.srpna jste odehráli na různých místech tři koncerty za sebou. Troják už je docela síla, jak byste tedy zhodnotili tento den?  
Ten den byl docela náročný. Vyjížděli jsme někdo kolem osmé hodiny ráno od zkušebny, abychom vše včas stihli. Cestou na druhý koncert nastaly menší komplikace, neboť jsme zapomněli část vybavení našeho zvukaře v Tachově, kde jsme hráli ten den první akci. Naštěstí cestou na třetí koncert se nám ho podařilo vyzvednout. A poslední koncert v Moto Lužany se nám povedl. Nicméně nejnáročnější na tom je, že v podstatě celý den člověk sedí v dodávce, tedy až na pár zastávek na občerstvení. Takže jsme vyhodnotili, že tři koncerty v jeden den budeme hrát spíše výjimečně. 
 
Skladba "Do tmy" je zatím vaším posledním zveřejněným singlem. Pojednává o problémech duševního zdraví. Proč jste považovali za důležité otevřít tohle téma? 
Dnešní doba je náročná, člověk musí vnímat a zpracovávat hodně podnětů. Každý z nás pochází z různých poměrů, zažívá různé životní situace a každý se s nimi vyrovnává jinak. Ne vždy se daří a pokud člověk nemá z blízkého okolí s kým mluvit, může se snadno ztratit ve svých myšlenkách. Proto jsme chtěli vzít tohle téma a říct, že lidé tu nejsou sami, a že by se neměli bát o svých problémech mluvit. Dneska to jde řešit různou odbornou pomocí, ale taky může hodně pomoct s někým si sednout a jen tak si popovídat. Prostě zkusit udělat (byť v tu chvíli je to těžké) malý krůček, který ve výsledku může znamenat hodně. Rádi otevíráme aktuální témata, díky tomu nás lidé pořád srovnávají s DYMYTRY.
 
HAND GRENADE

Dalším ožehavým tématem dnešní doby je také singl "Digitální jed". Lze v současném informačním zahlcení rozpoznat čemu se dá na internetu vůbec věřit?
 
Někdy to není úplně jednoduché vyznat se co je a co není pravda. Nicméně jednoduše jsme chtěli lidem říct, aby se zamysleli nad tím, co čtou, vidí, slyší a případně si o tom dohledali více, ideálně taky z více zdrojů. Text singlu o tom pojednává, nechceme se stavět na tu či onu stranu barikády a už vůbec nechceme rozdělovat společnost, právě naopak.  
 
Ve zmíněné skladbě zpívá jako host Honza Toužimský. Objeví se někdo v roli hostů taky na chystaném albu?  
Uvažovali jsme, že by bylo fajn mít nějakého hosta na albu, ale necháme si to zatím pro sebe. 
 
Vydání desky bude zřejmě pro příští měsíce vaším hlavním tématem, ale mimo dalších aktivit jste v červenci spustili taky nový e-shop. Co na něm fanoušci všechno najdou? 
Máme hodně nápadů a demo zatím bez zpěvu, a to i díky našemu šikovnému bubeníkovi Česimu. Takže teď bude hodně času věnováno jejich dotažení a následné diskuzi, co bude zařazeno na album. Na našem e-shopu najdou fanoušci, trička, mikiny, čepice, ale třeba i trsátka, placky atd. Nicméně v blízké době byl i požadavek na výrobu dámských šatů, takže to by se na něm mohlo také objevit. 

Web HAND GRENADE
Facebook HAND GRENADE
Instagram HAND GRENADE
Bandzone HAND GRENADE
YouTube HAND GRENADE

Vznik: 2008
Místo: Mirovice
Styl: metal

Diskografie:
2012 - Pravá tvář
2015 - Na vlnách
2018 - Fénix

Sestava:
Michal Švec - kytara, zpěv
Michal Stoklasa - kytara, vokály
Jan Svatoš - basová kytara, vokály
Jan Česák - bicí nástroje


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení