VYPSANÁ FIXA míří do finále letošních třicátých narozenin

Vydáno: 19.10.2024 09:18 - Czech Blade

Narozeninový rok VYPSANÉ FIXY se překulil do podzimu a startuje třetí část oslav třicátého výročí vzniku kapely ze San Piega. Takto poeticky nazývá město Pardubice, zpěvák, kytarista a autor hudby a textů Michal "Márdi" Mareda.

Skupina tento rok zasvětila oslavám třicátých narozenin. Festival Rock for People rozsvítila svým speciálním vystoupením s hosty. Do Hradce Králové pčijeli kapelu podpořit Jiří Hrdina nebo Supice ze Tří sester, ale také Petr Fiala ze skupiny MŇÁGA & ŽĎORP, producent prvních alb Fixy.

Koncem srpna ožil střed hlavního města na Střeleckém ostrově dvakrát za sebou vždy dvouhodinovým koncertem. Díky speciálnímu výběru písní provedli oslavenci po dva vyprodané večery fanoušky celými třiceti roky existence kapely. Z každého vydaného alba zazněly tři vybrané písně, které provedly přítomné historií Vypsané fixy od začátků až po současnost. Zaznělo vždy třicet kusů radosti a oba letní večery měly strhující a nezapomenutelnou atmosféru. Historii skupiny představila na místě i putovní výstava fotografií, kterou s sebou Fixa poveze také na narozeninové turné. 

VYPSANÁ FIXA - Narozky na Střeláku dokument

Aby toho nebylo málo, frontman Vypsané fixy Márdi mezitím vydal svou knižní prvotinu "Hlas ze San Piega", složenou ze sloupků časopisu Reportér, kam již pravidelně pět let přispívá. Autor k tomu říká: "Pokud někoho opravdu zajímá detailní rozbor toho, jak funguje hudební bublina, ve které už mnoho let pobývám, může si knihu opatřit a ponořit se do našeho světa, který nemůže fungovat bez ladičky, strun, dodávky a třeba taky bez ponorkové nemoci, černého humoru a vzájemné tolerance osobního podivínství. Je to asi nejkomplexnější obraz toho, v čem žiju a čím se živím."

Nyní oslavenci vyrážejí na celorepublikové koncertní turné. Na podzim a v zimě vyvrcholí oslavy narozenin dvojkoncerty s kapelami, se kterými se dlouhá léta potkávali nejen na pódiích, ale i na pumpách a hlavně v zákulisí, a s nimiž je pojí vzájemné dlouholeté přátelství. Koncertní sály tak kromě VYPSANÉ FIXY navštíví vždy jedna z přizvaných kamarádských skupin - WOHNOUT, TŘI SESTRY, ZNOUZECTNOST, MŇAGA & ŽĎORP a další.

"Tenhle rok je asi nejintenzivnějším rokem v dějinách naší party a společní šňůra se spřátelenými souputníky bude velké epické finále všeho. Jedou s námi kapely a muzikanti, se kterými jsme si během naší existence vybudovali nadstandardní vztahy a vazby, a to si myslím, že k našim kulatým narozeninám přesně patří,“ shrnuje Márdi. 

Turné a celé třicáté narozeniny kapela završí 16. 12. v Praze ve Velkém sále Lucerny. 

VYPSANÁ FIXA_plakát

Facebook VYPSANÁ FIXA


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení