Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

POETRY IN TELEGRAMS – Neobyčejně chytrý minimalismus

Vydáno: 26.01.2015 00:00 v sekci Rozhovory - Michal Křížek

Mezinárodní projekt POETRY IN TELEGRAMS je sice poměrně čerstvý, vsadil bych se, že o něm ale ještě hodně uslyšíme. Jeho autor Johny Štefeček totiž přesně ví, co chce - přinést na hudební scénu čerstvý vítr. A já myslím, že se mu to daří! Stačí přitom tak málo. Žádná megalomanie, jen dva nástroje a pár hudebních nápadů. Výsledek je velmi překvapivý.

POETRY IN TELEGRAMS se prezentuje jako minimalistický projekt. Z pohledu počtu hudebních nástrojů se nedá nesouhlasit. Jak je to ale s hudebním obsahem jako takovým? Ten mi zase až tak (striktně) minimalistický nepřijde. Nebo se pletu?

Minimalizmus je tu prítomný skôr v nástrojovom obsadení, v krátkych songoch, v „nepreprodukovanosti" a vo vizuálnej stránke projektu. Ide nám o akési „hudobné telegramy", ktoré však nemajú byť primitívne. Nie je naším cieľom točiť jeden a ten istý motív 5 minút dookola, ale zložiť zmysluplnú pesničku.

Co tě vedlo k tomu založit tento projekt? Mám to chápat tak, že se ti lépe pracuje sólo?

Už dávnejšie som chcel opäť robiť na vlastných pesničkách, keďže som primárne songwriter. Je jasné, že práca v skupine vyžaduje určité kompromisy. a tak som si povedal, že by bol najvyšší čas zariadiť si veci podľa seba.

Pár kapel, které působí či působily ve dvou, existují. Z těch známějších jmenujme třeba BLACK KEYS nebo WHITE STRIPES. Stal se pro POETRY IN TELEGRAMS někdo hlavní inspirací?

Obe spomínané kapely mám celkom rád, ale hlavnou inšpiráciou určite neboli, možno len určitým potvrdením, že muziku môže robiť aj duo. Zatiaľ čo korene týchto dvojíc sú skôr v blues a rocku, naša dvojka je niekde na pomedzí alternatívneho rocku a metalu. 

POETRY IN TELEGRAMS má jen dva nástroje. Mě nyní zajímají bicí. Jaká je spolupráce s bubeníkem Thomasem Langem?  A jsou v záloze nějací další bubeníci?

5238

Thomas je fantastický. Určitý čas som si myslel, že je skôr rýchly, "rovný" bubeník, vhodný iba pre klasický rock a metal. Do istej miery k tomu možno prispeli niektoré videá, ktoré nahral a v ktorých prezentoval najmä svoju rýchlosť a techniku. V skutočnosti však zahrá ČOKOĽVEK a presne takého človeka potrebujem. Doteraz tá spolupráca prebiehala tak, že k mojim gitarovým linkám dorábal svoj part. Mimochodom, všetky bicie na CD boli nahraté v jeho vlastnom štúdiu v USA a tú "Ameriku" je počuť. Čo sa týka ďalších bubeníkov či spolupracovníkov, musím spomenúť Paula Antonia Ortiza (hlava CHIMP SPANNER), ktorý mi nahrával bubny do piesne „God/Goddess“ (singel je zatiaľ iba na našej oficiálnej stránke) a Rolanda Grapowa (MASTERPLAN), ktorý má veľký podiel na konečnom zvuku nahrávky. Ako vidíš, je to vskutku medzinárodný projekt: slovensko-rakúsko-americko-nemecko-britský.

Nyní je venku skladba „Juliet and Romeo“. Má v sobě nějaký skrytý význam, nebo sleduje světoznámý „shakespearovský“ příběh?

"Juliet and Romeo" bol vôbec prvý singel, ktorý sme dali von a je to tiež prvá pieseň, ku ktorej sme natočili videoklip. S pôvodnými shakespearovskými postavami má však pramálo spoločné, azda len motív veľkej lásky.


Podobné téma asi provází celé debutové EP. To totiž dostalo název „Songs for Desperate Lovers“. Jak jsi s jeho výslednou podobou spokojen?

Áno, téma lásky sa tiahne všetkými piesňami debutového EP „Songs for Desperate Lovers“, ale nechcem tým povedať, že robíme nejaké presladené rockové balady. Od toho máme, dúfam, dosť ďaleko. Ako som už spomínal, ide o dielko vo vodách alternatívneho rocku a metalu, s presahmi do ďalších žánrov. Stojím si za každou pesničkou, ktorá na EP je a spokojný bol aj Thomas Lang. A to je človek, ktorý už čo-to ponahrával a počul, ak si pozriete jeho životopis. Singel Juliet and Romeo mi pochválili i viacerí svetoznámi muzikanti a páčil sa tiež V. Mellerovi, ktorý stojí za zvukom nového albumu kapely SLIPKNOT.

5237

 Uvidíme vlastně někdy POETRY IN TELEGRAMS na koncertních pódiích, nebo se jedná čistě o studiový projekt?

POETRY IN TELEGRAMS - to sú vlastne moje pesničky. Dajú sa vačšinou zahrať aj unplugged s jednou gitarou, ale pre tú "šťavnatú" interpretáciu potrebujem aj bubeníka. Veľká škoda, že Thomas je väčšinu času v USA alebo kade-tade vo svete a tým pádom je šanca hrať s ním naživo málo pravdepodobná. Uvažujem i nad inými možnosťami, ale všetko je zatiaľ otvorené.

Jak je to s tvým působením v dalších kapelách. Je nyní POETRY IN TELEGRAMS prioritou č. 1?

Momentálne som všetku energiu sústredil na POETRY IN TELEGRAMS a pomaly sa začínajú dostavovať nejaké výsledky. A kto nás ešte nepozná, nech si určite pozrie našu webovú stránku www.poetryintelegrams.com, cez ktorú sa dostane aj po naše CD a môj blog. Ako pripomienkovač slúži náš FB-profil a videá nájdete na youtube.

Sestava:

Johny Štefeček – autor projektu, kytara, zpěv

Diskografie:

2014 – Songs for Desperate Lovers

5239


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou EPIDEMY - Thrash metal nenechává na nikom nit suchou
Vydáno: 15.04.2024 v sekci Aktuality
Byť se životopis pražské thrashové formace EPIDEMY začal psát už v roce 2005, název debutového alba „Rány osudu“ by mohl být dobrým odůvodněním toho, že s druhým dlouhohrajícím albem, nazvaným „Zrůdy v nás“, se EPIDEMY... číst dále
DESIRE FOR SORROW se vrací s novým singlem Give Me Your Eyes DESIRE FOR SORROW se vrací s novým singlem Give Me Your Eyes
Vydáno: 15.04.2024 v sekci Aktuality
Kapela DESIRE FOR SORROW se vrací s vydáním nového singlu "Give Me Your Eyes". Spolu s ním vychází i videoklip, který přináší nový pohled na tvorbu kapely.Počínaje tímto singlem se DESIRE FOR SORROW odklánějí od melodického... číst dále
Altros Rockfest představil kapely 24. ročníku Altros Rockfest představil kapely 24. ročníku
Vydáno: 14.04.2024 v sekci Aktuality
Altros Rockfest, který se svou čtyřiadvacetiletou tradicí patří k nejstarším rockfestům u nás, letos nabídne největší porci vystupujících v historii. Za dva dny se na pódiu v lovosickém lesoparku Osmička vystřídají více ne... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále