Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

THE SNUFF – Skok do jiného vesmíru

Vydáno: 12.10.2014 00:00 v sekci Rozhovory - Jirka Štraub

THE SNUFF velmi překvapili se svou poslední deskou „Lotus“. Už teď je jasné, že představuje v jejich kariéře milník. Oproti předchozí tvorbě je velkým obratem o sto osmdesát stupňů a kluci na ní ukázali, co v nich dřímá… V současnosti si užívají ovací, jaké „Lotus“ sklízí, ale co bude dál? Jak vidí svou budoucí tvorbu? Podaří se jim laťku nastavenou jejich druhým albem překonat? Je to sice zatím hudba budoucnosti, ale nedalo mi to a musel jsem se zeptat přímo Tomáše a Marka Kučerových. A nejen na zmíněné téma… 

Už uplynula delší doba od chvíle, co jste vydali „Lotus“. Jak se díváte na ohlasy, které zatím stačila deska vzbudit?
Tom: Už jsme měli tu čest přečíst si několik recenzí a dejme tomu, že z cca 90% byly velmi pozitivní a moc příjemně se četly (smích).
Marek: I vazby od našich fanoušků jsou pozitivní, takže jsme zatím spokojení, co se tohoto týče.

Stvořili jste vyspělou nahrávku. Teprve druhé album a už koncepční... Proč jste se na něm rozhodli vydat zrovna tímto směrem?
Marek: Původně to vlastně nebylo v plánu, ale během skládání a aranžování celé desky padl nápad, že by se jí mohl prolínat příběh.
Tom: Myšlenka konceptu se zrodila až ve chvíli, kdy se začaly skládat texty… Hodně k tomu pomohla atmosféra všech písní a úvodní song „Lotus“, u kterého se nám to téma líbilo. Tak jsme ho použili i do dalších skladeb.

Jedna z věcí, na které „Lotus“ stojí, je příběh. V bookletu desky jsou dokonce věty stručně nastiňující, o čem která skladba je, aby se posluchač v příběhu během poslechu neztratil. Už jste vyložili do mnoha rozhovorů, o čem je. Jak ale vznikal? Vymýšleli jste ho kolektivně?
Tom: S prvotním myšlenkou příběhu/tématu přišel basák Ijen. Viděl nějaký dokument o obchodu s bílým masem. Pak zase někde dokument o tetování, kde lotus byl jakýmsi symbolem čistoty. Dále byla inspirace i ve filmu Hostel, kde vlastně mladé dívky doplatily na svoji nerozvážnost atd. To téma se nám natolik líbilo, že jsme ho pak společně začali implantovat i do ostatních songů a udělali z toho takový malý příběh. 

Dalším pilířem, na kterém deska stojí, je chemie. Vrstevnatý zvuk alba jste vypiplali dokonale do detailu. Obsáhli jste do něj emoce a melancholickou atmosféru. Jednotlivé žánry jste namíchali tak, aby pomáhaly vyjadřovat nálady jednotlivých postav, nálady v různých částech příběhu. Tak, aby se podřizovaly hlavnímu záměru, a to vylíčit osud dívky Lotus a předávat pocity. Je možné, že pokud příští album THE SNUFF bude zaměřené zas jiným směrem, budete znít úplně jinak? Našli jste na „Lotus“ svůj zvuk a styl nebo s nimi chcete dál experimentovat?
Tom: Se zvukem na téhle desce jsme naprosto spokojeni, přesně naplnil naše představy a očekávání… Jak jsi říkal, už od začátku jsme ji chtěli hodně stavět na atmosféře, pocitech a míchání různých hudebních prvků. Jinak, co se týče budoucnosti, tak to teď nedokážeme říct… Zatím toho v šuplíku tolik nemáme a spíš se soustředíme na koncerty a promo aktuálního alba než na novou tvorbu. Takže je možné, že budeme znít úplně jinak, ale třeba taky ne. Koncepční CD jsme neplánovali ani teď a stejně to tak dopadlo (smích). Takže je možné, že to příště dopadne buď stejně, anebo přesně naopak - budeme plánovat koncept, ale vznikne z toho normální cédo (smích).
Marek: Každopádně bychom se chtěli už držet tohoto standardu. Ne, aby byla další deska zase skok úplně do jiného vesmíru, jako to bylo u „Lotus“.


Neuniklo mé pozornosti, že jste se objevili i v bulváru. Údajně kvůli jakýmsi orgiím. O co šlo?
Marek: To nám samozřejmě také neuniklo (smích). Ijen se před nějakou dobou zmínil do rozhovoru o jednom bouřlivém mejdanu, který proběhl asi už před třemi lety. Redaktor asi slyšel jenom to, co chtěl, nebo si to prostě krapet přikrášlil a prásk! Je fakt, že všichni zúčastnění na sobě moc oblečení neměli, ale o žádnou swingers akci nešlo (smích).
Tomáš: Docela se do nás i pár lidí opřelo, jestli máme zapotřebí se takhle zviditelňovat přes bulvár, ale věřte nebo ne, my jsme o tom fakt nevěděli a dobrovolně bychom takovéhle „skvělé zprávy“ nešířili.

Jedete společnou Fakker! Tour s pop-punkovými KOBLÍŽKY. Mimochodem i ti překvapili se svou poslední deskou „3+“. Slyšeli jste ji? Co na ni říkáte?
Tomáš: Desky nám vydávalo stejné vydavatelství Warner Music CZ, takže jsme ji samozřejmě slyšeli. Musím říct, že jsem nic takového fakt nečekal a album se mi upřímně líbí. S pop-punkem už nemá moc společného, jsou na něm skvělé nápady i aranže a celkově už nepůsobí tak infantilně, jako většina předchozí tvorby.
Marek: Tour už probíhá a zatím z něj máme dobrý pocit. Jsem rád, že nová tvorba - jak naše, tak KOBLÍŽKŮ - se k sobě i víc žánrově přiblížila a myslím si, že společné koncerty mají teď tu správnou atmosféru a grády (smích).

Nedávno jste pokřtili desku na parníku Cecílie společně právě s KOBLÍŽKY. Chystáte teď po křtu nějaký nový klip a singl z desky? Podle mě by byla žhavým kandidátem „Can’t Dispose Of Me“…
Tomáš: Prozradíme, že klip už natáčíme, ale na skladbu „Crumble!“. To je taková popovější záležitost, ale je tak nějak naší oblíbenou (smích). Po tomhle klipu bychom se hned chtěli vrhnout na další, ale k jaké pecce, to jsme se ještě stoprocentně neshodli.


Sestava:
Marek Kučera – zpěv, Tomáš Kučera – kytara, Michal Scheiner – kytara, Ijen Ayen – baskytara, Matyáš Verner – bicí

Diskografie:
2010  Requiem For Me
2014  Lotus

Odkazy:
http://bandzone.cz/thesnuff
https://www.facebook.com/thesnuffofficial


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
ISACAARUM vydají v září novou desku ISACAARUM vydají v září novou desku
Vydáno: 08.07.2024 v sekci Aktuality
Jedenáct let uplynulo od vydání alba "Whorecraft", jež se dlouho tvářilo jako poslední položka v diskografii jihočeských ISACAARUM. Kapela je však zpět a na 6. září plánuje vydat nové album "Impregnation". Deska byla natočena v... číst dále
YBCA - Brno Robstars YBCA - Brno Robstars
Vydáno: 08.07.2024 v sekci Recenze
VLASTNÍ NÁKLAD - 31:28, čurina metal... číst dále
SOUND-CLOWN jsou tebou posedlí SOUND-CLOWN jsou tebou posedlí
Vydáno: 07.07.2024 v sekci Aktuality
Slovenská nu-metalová parta SOUND-CLOWN připravuje druhé album, důkazem čehož je aktuálně vydaný singl „Posadnutý tebou“. Na skladbě kapela spolupracovala s Jozefem Mičkem, nahrávání probíhalo ve Zvolene v Môlča records pod... číst dále
AMOCLEN se hlásí s novým plnohodnotným albem AMOCLEN se hlásí s novým plnohodnotným albem
Vydáno: 06.07.2024 v sekci Aktuality
Liberecká grindová sebranka AMOCLEN vydala na začátku července nové album "Grindcorization" obsahující šestnáct položek. Zároveň kapela letos slaví dvacet let na scéně. Po čtyřech letech od split 7“EP s BAMBULKYNE... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále