Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

V.A.R. - Dokud to půjde, to „pivo“ budeme točit dál

Vydáno: 07.04.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jirka Štraub

V.A.R. minulý rok vydali desku „Level 6“. Poslední album, které ještě stihl nahrát tragicky zesnulý kytarista Sznegh. Podle V.A.R. ale nepřichází v úvahu, že by kapela skončila. Naopak v současnosti dělá co nejvíc pro to, aby o ní bylo pořádně slyšet…

V.A.R. jedou v současnosti koncerty k poslední desce „Level 6“. Na kytaru na nich hostuje Josef „Pepíno“ Vích z PIKODEATH. Je možné, že se v budoucnu stane stálým členem V.A.R. nebo je místo po nešťastně zesnulém Szneghovi ještě neobsazené?

O tom je předčasné hovořit. Sznegh odešel před půl rokem a my se s jeho smrtí dodnes nesrovnali. Hráli jsme společně víc jak dvacet pět let, a to se nedá jen tak odmáznout. Jsme rádi, že tu Pepína máme, ale zatím je to host. Navíc má svoji regulérní kapelu, takže se nám občas termíny kříží. Pak máme variantu, kdy je malinko upravený playlist a hrajeme normálně ve čtyřech. V budoucnu se nedá vyloučit nic. Zatím je to ale takhle.

Proč padla volba hostujícího kytaristy zrovna na „Pepína“?

Pepíno byl první, který za námi přišel ještě v době, kdy Sznegh bojoval s nemocí s tím, že s námi chce hrát (známe se s ním víc jak patnáct let, kdy začínal hrát a zakládat PIKODEATH).

V té době Sznegh už občas nemohl vystupovat, a tak jsme hráli některé akce jen ve čtyřech. Nám to ale tehdy připadalo nemyslitelné - dokud byl Sznegh mezi námi, nepřišlo nám vhodné, aby za něj někdo v době jeho života hrál, byť jen jako host. Po Szneghově smrti ale bylo logické, že jsme oslovili právě jeho. Navíc mezi nás zapadl i lidsky. Paradoxně se v té době přihlásil také náš fanoušek Chrosťa z karvinské kapely OLD, že by s námi taky vystupoval jako host (dokonce si na dvou akcích několik skladeb zahrál), ale problémem by bylo dojíždění na zkoušky.

Kolik měl vlastně „Pepíno“ času na naučení se Szneghových kytarových partů? Bylo to hodně náročné?

Pepíno se učil skladby „v běhu“, ale téměř za dva měsíce už uměl základ repertoáru s tím, že se postupně doučil všechny věci, které máme v plánu hrát. Líbí se nám, že se maximálně snaží všechno co nejlépe naučit (a některé party, i když se to nezdá, jednoduché na přesné zahrání nejsou). Navíc má dobré učitele. Vyczka se Shoopym mu radí, jak přesně party zahrát, aby se co nejvíc přiblížil tomu, co hrál Sznegh.

 

Až skončí koncerty k „Level 6“, budou V.A.R. i nadále pokračovat v činnosti? Přeci jen byl Sznegh hlavní skladatelská duše kapely. Dočkáme se ještě někdy dlouhohrající desky V.A.R.?

Nepřipadá vůbec v úvahu, že bychom skončili s hraním. Ani Sznegh si to nepřál. Pro zbytek kapely je hraní jako droga a dokud to půjde, tak to „pivo“ budeme točit dál.

Jasně, Sznegh nosil většinu nápadů, ale ty pak dopracovávali Vyczka se Shoopym.

K některým skladbám přidávali svoje riffy a Vyczka pak dodělával aranže skladeb. Určitě máme v plánu natočit ještě novou desku. Je ovšem otázka, kdy a jak bude znít. Sznegh byl z nás největší thrashmetalista a my jsme víc hard rockeři. Ale to, jak bude vypadat nová deska, jsme nikdy neřešili. Sami se necháme překvapit.

Teď jsme navíc dostali nabídku na reedici prvního dema „Není se kam skrýt“. Chceme to ale pojmout opravdu speciálně. Kromě remasteru celého dema, půjdeme do studia a natočíme některé skladby (hlavně ty, co pak už nevyšly na žádné řadovce) znovu s podladěným zvukem. Už teď je hrajeme na zkoušce a je to docela dobrej masakr. Na konci roku se nechte překvapit!

Váš poslední klip „Jednou mě zabiješ“ má na svědomí Radim Bittner, který vám točil i DVD „20 Years Live“. Považujete už Radima za vašeho „dvorního režiséra“?

Šli jste do natáčení videoklipu s tím, že už jste od začátku chtěli, aby on režíroval váš další videoklip?

Na Radima jsem dostal kontakt od Blackoshe (CALES, ex-ROOT) už někdy před šesti lety. Slavili jsme tehdy dvacet let a původně jsme přemýšleli nad vydáním jen živé nahrávky na CD. Radim nám nakonec natočil kompletní živý záznam z Melodky v Brně a výsledek předčil naše očekávání. Pak ještě dotočil klip ke skladbě „Sudety“, zremasteroval starý koncert z Chomutova z roku 1990 a vyšlo nám tak super DVD. Nemáme na tyhle věci skoro žádný rozpočet, ale Radim je nadšenec a profík, takže volba osoby, která udělá klip k novému albu, padla jednoznačně na něj.

Dočkáme se během následujícího období ještě nějakého klipu k „Level 6“?

Rádi bychom, ale to závisí na tom, jak bude mít Radim čas a nápady. Navíc se klipy objeví tak maximálně na webu a možná ještě na TV Rebel. My teď přeci jen peníze vkládáme do projektu reedice dema „Není se kam skrýt“. Možná ale, že Radima tenhle článek k něčemu nakopne! (smích)

 

Diskografie:

1989
Není se kam skrýt (demo, MC)

1990 Brutální Chaos (demo, MC)

1992 Personal Destruction

1995 Závislost

1998 Pod vodou

2001 Rozdvojen ale schopen

2002 Dvojdemo Special Edition

2004 Fast Like Bikila (7“EP)

2007 Za pět minut po smrti

2009 Není se kam skrýt (LP)

2010 Thrash And Drink Till Death, 20 Years Alive (live DVD)

2012 Personal Destruction- special limited edition – 20 Years Anniversary

2014 Level 6

 

Sestava: Berun – zpěv, Jeny – bicí, Shoopy – kytara, Vyczka - baskytara


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
POLY NOIR vymýjšlí dál. A má velký plány. POLY NOIR vymýjšlí dál. A má velký plány.
Vydáno: 26.06.2024 v sekci Aktuality
POLY NOIR dark country projekt frontmana české stálice INSANIA, který pomalu ale jistě rozbuřuje vody tuzemského hudebního rybníčku, vydává druhý klip z chystané desky „K mýmu ohni nesedej“ s názvem „A vymýšlíme... číst dále
ANTEATER jedou na plný plyn ANTEATER jedou na plný plyn
Vydáno: 25.06.2024 v sekci Aktuality
Pražská tříčlenná kapela ANTEATER vypustila do světa nový singl a klip “Fuel”. Singl byl nahrán ve studiu Damiána Kučery, který se ujal i role producenta. “Fuel” je o vnitřní motivaci a odhodlání překonávat překážky. Je... číst dále
Je fajn byť sebou, spievajú PAPA AKIMBO Je fajn byť sebou, spievajú PAPA AKIMBO
Vydáno: 25.06.2024 v sekci Aktuality
Rockeri z mladej bratislavskej kapely PAPA AKIMBO sa hlásia s ďaľším singlom, tentokrát v pre nich veľmi netypickom zvuku. V pomalej ťahavej skladbe s názvom "Stúpam horou", v ktorej dominujú bicie a až priam chorálový spev, spievaj... číst dále
Hvězdy to mají těžké, hlásí POLETÍME? Hvězdy to mají těžké, hlásí POLETÍME?
Vydáno: 24.06.2024 v sekci Aktuality
Šest let trvalo kapele POLETÍME, než vydala novou řadovou desku. Aktuální novinka „Hvězdy těžký to maj“ je již na světě a kapela na něj upozornila pomocí videoklipů ke skladbě „Už nechci bejt muzikant“ a k titulní písni... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále