Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ŠKWOR - rozhovor 2015

ŠKWOR - Nechceme nic podcenit

Vydáno: 13.11.2015 23:21 v sekci Rozhovory - Jirka Štraub

Dva roky utekly a je tu další řadová deska ŠKWOR. Czech Blade měl možnost si popovídat s osobou nejpovolanější – textařem, zpěvákem a kytaristou Petrem Hrdličkou.


Dva roky utekly a je tu další řadová deska ŠKWOR. Nahrávka tentokrát nese jméno „Hledání IDentity“ a její texty jsou až překvapivě osobní a otevřené. Nejen na toto téma měl Czech Blade možnost si popovídat s osobou nejpovolanější – textařem, zpěvákem a kytaristou Petrem Hrdličkou.                     

ŠKWOR už existuje na scéně sedmnáctým rokem. Přitom od desky „Drsnej kraj“ vydáváte novou studiovou desku každý druhý rok. U některých kapel, které existují takovou dobu, se časové rozmezí mezi novými řadovkami rozšiřuje. U vás ale, zdá se, nic takového zatím nehrozí. Jak je těžké i po takovéhle době existence dát každé dva roky dohromady dlouhohrající album?

Před každou další deskou řešíme, jestli nás vůbec ještě něco napadne, ale jakmile se proces spustí, začnou přicházet i nápady. Potom už víme, že album dotáhneme do finále. Je to takový zvláštní stav, kdy se soustředíme jenom na naši muziku.

Text „Hledání IDentity“ je o neustálém zmateném hledání nějakého smyslu, které trvá celý život. Název desky a text titulní skladby se ale opravdu hodí do dnešní doby, kdy se každý snaží pořád někam zapadnout, snaží se profilovat svou osobnost na sociálních sítích a kdy je většina populace zmatená. Tyhle věci se stále zhoršují. Co bylo vlastně popudem k napsání „Hledání IDentity“?

Myslím, že to není jenom o současné mladé generaci. Lidi dělají pořád ty samé chyby a čas ukáže, jestli se z nich poučí, nebo ne.  Máme to takhle nastavené všichni. Navíc dneska jsou na lidi kladeny mnohem větší nároky. Doba je rychlá, plná různých technických a jiných vymožeností a lidi se musejí učit pořád nové a nové věci. Proto máme někdy pocit, že jsme tak trochu ztracení.

Aktuální deska mi připadá o dost temnější, zadumanější a i osobnější než „Sliby a lži“. Za to může hlavně – zde obzvlášť citlivé – téma smrti. Mluvím teď především o písni „2014“. Myslíš si, že čím máš delší textařskou praxi, dokážeš se v textech stále více otevírat?

Bohužel, tyhle smutné věci k životu patří. Nepovažuji se za umělce. Od toho jsou tady jiní. Prostě píšu, jak umím.

Téma smrti někoho blízkého se na desce různě prolíná. To, o čem pojednává „2014“, se promítá do dalších skladeb. Zejména díky tomu, že řada z nich jako například „Dostaň mě z tý tmy“ v sobě nese poznání, kdy člověk díky nějakým klíčovým událostem „vystřízliví“ a víc si vyjasní hodnoty. Jako kdyby opravdu najednou začal nacházet onu identitu. 

Když se člověku stanou podobné věci, není to na týden, ale na celý život a když je to čerstvé, tak nemyslí na nic jiného. Já to měl v období natáčení desky, tak se to tam logicky promítlo.

Aktuální singl "Kolikrát..."

V textech tu ale dostává prostor i kritika televizní „zábavy“, politiky a společnosti. Slouží ti textařina jako způsob dát zadostiučinění věcem, které tě opravdu vytáčí?

Myslím si, že současná televizní zábava je opravdu mizerná, ale je to můj názor a nikomu ho nevnucuju. Určitě jo, jinak bych už asi dávno udělal něco, čeho bych mohl litovat.

Na Hledání IDentity tour s vámi vyjedou WAIT a Daniel Krob (ex-ARAKAIN, KREYSON). Na šňůrách dáváte prostor i méně „profláklým“ jménům tuzemské scény. Přitom vám samotným kdysi hodně pomohlo turné, které jste jeli s KABÁTEM. Snažíte se vaši šňůru uzpůsobit i tak, abyste tímto způsobem pomohli dalším tuzemským kapelám?

Chodí nám nabídky od různých kapel a na nás je, abychom si vybrali. Skupina WAIT už s námi jela a osvědčila se. Daniel Krob už dělá muziku nějaký ten pátek a je to ostřílený muzikant, tak uvidíme.

Bude se na co těšit. Na svá živá vystoupení hodně dbáte. Propracováváte show, světla, sázíte na špičkové technické vybavení…

Bereme to jako největší tour v historii kapely a taky k tomu tak přistupujeme. Navíc máme kolem sebe tým profíků, kteří vědí, co mají dělat. Nechceme nic podcenit.

13. listopadu chystáte velký koncert ve fóru Karlín. Bude něčím letošní listopadový koncert exkluzivnější než jiné zastávky Hledání IDentity tour?

Nechte se překvapit!

ŠKWOR Hledání IDentity obal 2015











Diskografie:

2000  Mayday
2002  Vyhlašuju Boj!
2004  Vyvolenej
2005  Amerika
2007  Loutky
2008  „5“
2009  Sečteno Podtrženo (Kompilace)
2011  Drsnej Kraj
2012  Natvrdo (Live)
2013  Sliby a lži

Sestava:

Petr Hrdlička – kytara a zpěv
Leo Holan – kytara
Tomáš Kmec – baskytara
Martin Pelc – bicí

Odkazy:

www.skwor.cz
www.bandzone.cz/skwor


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
ŽÁDNEJ STRES v kleci ŽÁDNEJ STRES v kleci
Vydáno: 17.06.2024 v sekci Aktuality
Kapelu ŽÁDNEJ STRES kreativní zápal neopouští a po další návštěvě studia "I" a již osvědčené spolupráci s Tomášem Frödem vypouští další singl a videoklip s názvem "V kleci". Jedná se o první letošní singl, který ve... číst dále
KALEIDOSKOK vyrazili na Tour De France KALEIDOSKOK vyrazili na Tour De France
Vydáno: 16.06.2024 v sekci Aktuality
Příznivci cyklistiky už netrplivě vyhlíží start letošní Tour De France. Čekání by jim mohla zkrátit kapela KALEIDOSKOK, které není cizí funk, rock a neštítí se ani popu nebo folku. Její nejnovější skladba nese název podle... číst dále
Swing, který vás pohltí, vyprodává Lucernu, letos už po šesté Swing, který vás pohltí, vyprodává Lucernu, letos už po šesté
Vydáno: 15.06.2024 v sekci Aktuality
Představte si noc plnou blyštivých kostýmů, elektrizující energie a nezapomenutelných melodií. Přesně takové zážitky přináší ORIGINAL VINTAGE ORCHESTRA, ambiciózní big band založený v roce 2016 talentovaným muzikantem Petrem... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále