Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

Daniel Landa: Velekoncert je další z mých kejklí

Vydáno: 01.09.2015 00:00 v sekci Aktuality - Jirka Štraub

Daniel Landa odehraje 12. září očekávaný Velekoncert. Na toto téma se konala tisková konference v podniku Továrna na iluze.

Zpěvák se stylizuje do role kouzelníka Žita a je vidět, že tím, co dělá, se opravdu baví. Dal by se označit za kejklíře. Kejkle jsou pro něj momentálně cestou. Velekoncert je součástí promyšleného a léta rozvíjeného konceptu. Stejně tak jako například skandál na Českém Slavíkovi. Landa přitom zůstává nadále tajuplný a nabádá k tomu důkladně poslouchat jeho texty, které mohou zodpovědět řadu stále dokolečka se opakujících otázek.

Na připravované monstrakci zazní i něco z chystaného alba „Žito“ (více informací o desce zde). Především se ale bude jednat o příběh, jenž podle zpěvákových slov pojednává o jeho mentalitě a životě a je sestavený z průřezu jeho tvorby.

„Koncert by měl hloubavějšímu i méně hloubavějšímu divákovi napovědět, jak chápat Žita. Zrození, hledání, skinheady, post-skinheady, před-templáře, ex-templáře, před-kouzelníky, kouzelníky a velkokouzelníky,“ říká zpěvák.

Více než dvě třetiny bude prý tvořit zmiňovaný příběh. Poslední část zase výběr zpěvákových oblíbených skladeb. Akce by chtěla přilákat 100 000 lidí, ke spokojenosti ale Danielu Landovi - podle tiskové zprávy - postačí prý „jakákoliv návštěvnost nad 40 000 diváků.“ Jak vyplynulo z jeho odpovědí, nejedná se - ač by se tak mohlo na první pohled zdát - o ambiciózní megaakci, ale především o další velkou kejkli.

„Budeme to pulsovat tak dlouho, dokud tam těch sto prostě nenaženeme – za dva roky, za pět let, za sto třicet let,“ tvrdí Daniel Landa. 

Je ve Velekoncertu snaha zkusit navázat na úspěch, jaký měl třeba KABÁT na Vypichu? Stává se z takovýchto megakoncertů trend?

Ne. Patří to k sedmi kejklím, které jsou velké barevné kouřové granáty. Jestli přijde sto tisíc nebo čtyřicet tisíc lidí, je jedno… Nedělám si vrásky s tím, jak kejkle dopadají, ale dělám si radost tím granáty naplňovat, odpalovat, dělat skandály a nutit lidi přemýšlet. Nutit lidi přemýšlet je podle mě povinností každého správného básníka. I šanson básníka.

 

Jak jste dával dohromady sestavu muzikantů, která s vámi odehraje koncert? Vím, že s vámi hrál Miloš Meier, Jakub Antl, Tomáš Vartecký… Všechno jsou to ale muzikanti, kteří jsou pořád nějak vytížení – Miloš Meier např. funguje v DYMYTRY a ve STROY s Jakubem Antlem, Tomáš Vartecký má zas KURTIZÁNY Z 25. AVENUE atd. Taková velká akce ale přeci musí vyžadovat maximální koncentraci.

Spolupráce s těmi starými spolupracovníky jako je Tomáš Vartecký, Karel Mařík atd. je pořád funkční a není důvod to měnit. Poslední turné jsme zvládli výborně, takže zvládneme i toto. Nebyl tam nějaký složitý výběr. Ti kluci jsou skvělí a skvělé sestavy není třeba měnit.

Je podle mě úžasné, že opět dojde ke spojení Vartecký-Landa. Tomáš Vartecký totiž dodává vašim skladbám výjimečný zvuk – viz. například píseň „Ona“. Byl i na nové desce nějaký prostor pro experimenty?

Deska „Žito“ nábojem velmi připomene „Víly“, „Valčík“, začátky. Je to syrový rock šanson.

Na Velekoncertu poskládáte pomocí skladeb z minulých alb příběh. Psal jste už tenkrát některé skladby s tím, že by měly dohromady s jinými vašimi písněmi vytvořit souvislý příběh?

Vnímavý posluchač, který je vnímavý jako ten, co pátral po šifře mistra Leonarda, by měl už od roku 2004 zbystřit.

Některé písničky z „Neofolku“ se mi spojily s incidentem na Slavíkovi.

Přesně tak, to se vám spojily správně.

Takže už „Neofolk“ vznikal svým způsobem v rámci projektu ŽITO?

Ano.

Velekoncert ale není vrcholem onoho projektu.

Není. Teď se zvolna blížíme do konce první fáze, která se jmenuje Blázen.  Teď řadíme dvojku a přestupujeme do fáze Kouzelník-čaroděj. Je to systém Tarotu.

Někdo udělá koncepční album a vy rovnou takto pojmete celou svou novou éru. Jak dlouho jste tenhle nápad nosil v hlavě?

O reality show Kouzelník, která by mapovala kejkle atd., jsem se poprvé zmínil v rádiu třeba už před deseti lety. Neměl jsem na to peníze a celé to dozrávalo, ale koncept je tu v podstatě docela dlouho.

Takže - jak jsem se ptal během konference - nebylo asi cílem překonat v návštěvnosti KABÁT. (Smích)

To fakt ne. (Smích) S KABÁTY se nesouměřím, protože jsem bard. Kluci jsou bigbít, baví a já mám jiný plán.

Zpátky k Velekoncertu. Jak už bylo řečeno, sestavíte ze skladeb ze svých minulých alb příběh. Některé vaše písně jsou autobiografické. Znamená to tedy, že koncert je vlastně i vaším životopisem?

Do určité míry. Je to prostě vývoj duše, hra, mýtus – big game.

Projekt Daniela Landy, který na naší scéně nemá obdoby (mluvím teď o celém konceptu ŽITO), bude postupně gradovat. A vypadá to, že jeho pointa bude stát za to.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
ŽÁDNEJ STRES v kleci ŽÁDNEJ STRES v kleci
Vydáno: 17.06.2024 v sekci Aktuality
Kapelu ŽÁDNEJ STRES kreativní zápal neopouští a po další návštěvě studia "I" a již osvědčené spolupráci s Tomášem Frödem vypouští další singl a videoklip s názvem "V kleci". Jedná se o první letošní singl, který ve... číst dále
KALEIDOSKOK vyrazili na Tour De France KALEIDOSKOK vyrazili na Tour De France
Vydáno: 16.06.2024 v sekci Aktuality
Příznivci cyklistiky už netrplivě vyhlíží start letošní Tour De France. Čekání by jim mohla zkrátit kapela KALEIDOSKOK, které není cizí funk, rock a neštítí se ani popu nebo folku. Její nejnovější skladba nese název podle... číst dále
Swing, který vás pohltí, vyprodává Lucernu, letos už po šesté Swing, který vás pohltí, vyprodává Lucernu, letos už po šesté
Vydáno: 15.06.2024 v sekci Aktuality
Představte si noc plnou blyštivých kostýmů, elektrizující energie a nezapomenutelných melodií. Přesně takové zážitky přináší ORIGINAL VINTAGE ORCHESTRA, ambiciózní big band založený v roce 2016 talentovaným muzikantem Petrem... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále