Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
BIKKINYSHOP: Temný a emotivní crossover

BIKKINYSHOP: Temný a emotivní crossover

Vydáno: 04.03.2018 18:15 v sekci Tuzemské Podhoubí - Honza Sedlák

Členové crossoverové kapely BIKKINYSHOP jsou rozeseti na několika desítkách kilometrů, aktuální album „Posh“ ale zní jako monument. Je velké, nadopované samply, drtivými riffy a pořádnou dávkou hitovosti. Tak jak na tom jsme v obchodě s dvoudílnými dámskými plavkami?

BIKINNYSHOP začali existovat v roce 1998 jako bratrská kapela. Jak to tehdy fungovalo?
Michal Prokš (bicí): Na začátku jsem víceméně šikanoval bratra, aby začal hrát na kytaru. Průběžně s námi zkoušelo pár kamarádů, ale celkově to byla tragédie. Za tři roky jsme sehnali zpěv a basu a pustili se do toho naplno.

První plnohodnotná deska „Land Of The Lost Fishermen“ vyšla až v roce 2007. Jak ji dnes vnímáte?
M: Pořád je OK, i když ne na úrovni posledních alb. Tehdy jsme poprvé nahrávali s producentem, který zasahoval do aranží, pomáhal definovat zvuk. Hodně nás to ovlivnilo. K dostání na nosiči už není, ale na netu se stáhnout dá.

Od minulého alba „King´s Court" sázíte na mohutné samply. Proč jste se vydali tímhle směrem?
M: „King´s Court“ byl samplově experiment. Hodně elektra pro nás dělal kamarád. „Posh“ už je komplet naše – jak co se samplů, tak produkce týče. Chtěli jsme umocnit pocity, které naše hudba vzbuzuje, dát tomu další rozměr.
Tomáš Čeřovský (zpěv): Podklady jsou temný a emotivní. Často slýchám, že z toho jde až určitá tesknost. Já jako bych slyšel soundtrack k epickýmu filmu. Ale tak Michal, kterej samply skládá, je speciální člověk. V dobrym slova smyslu. A co jinýho má v tý hudbě být, než právě kusy nás, co jí vytváříme.

Jak jste přišli na název alba „Posh“? Koncepčně je asi důležitá i první skladba „Fox In A Mask“…
T: „Posh“ vzniklo přesmyčkou slova shop z názvu kapely. Když jseš nóbl, obklopuješ se luxusem, jseš posh. Přišlo nám jako dobrej koncept dát k tomu do kontrastu zuboženou postavu na obal. A místo zlatýho šperku jsme udělali zlatou masku lišáka. A tak vlastně vznikl název pro zmíněnou skladbu. Lidi si dneska často hrajou na něco, čím nejsou. Žijí schovaní za zdmi a na sociálních sítích.

„Posh“ jde se samply ještě dál. Od nu-metal hardcore se BIKINNYSHOP posunuli až někam do crossoveru. Čím to, že je tenhle styl populární?
M: Pod crossover se dá schovat jakákoliv snaha o stylový prolínání. My se snažíme kombinovat tvrdost a melodii. Hodně důležitá je atmosféra. Posh je náš vrchol, zvukově jiný, než cokoliv před tím.
T: Znám dost lidí, pro který je crossover sprostý slovo. Ale podle mě bude vždycky zajímavější vydat se mimo škatulku žánru a trochu experimentovat.

„Posh“ obsahuje hity od začátku do konce. Je znát, jak je pro BIKINNYSHOP důležitá melodie a gradace. Jak probíhá skládání?
M: U předchozích dvou alb to byla práce ve zkušebně. U „Posh“ jsme vytvořili koncept v počítači. Začali jsme elektro bicími a samply a teprve pak nasadili kytary a zpěvy. Byla to trnitá cesta a songy se nám pod rukama měnily k nepoznání.

Členové BIKINNYSHOP jsou roztroušeni po několika městech. Jak funguje spolupráce?
M: Poslední roky spolu komunikujeme spíš elektronicky. Vidíme se hlavně na zkouškách a koncertech. Dohromady pilujeme jen detaily a sehráváme se.
T: Máme rodiny a času pořád míň. Nicméně nás pojí ta hudba a kapela funguje, jak funguje, možná i proto, že nemáme tolik příležitostí pít se štvát. Já to mám do zkušebny 50 kiláků a stejně se tam pokaždý těšim. A to je asi hlavní.

Vznik: 1998
Místo:
Beroun
Styl:
crossover
Zajímavost:
Skupina fungovala již 9 let, než vyšel debut „Land Of The Lost Fishermen“

DISKOGRAFIE:
2005 Life In The Circle EP
2007 Land Of The Fishermen
2011 How I Met Your Murder EP
2013 King´s Court
2017 Posh

Sestava:
Robb Fron - zpěv
Michal Prokš - bicí
René Richter - basa
Martin Prokš - kytara
Štěpán Korba - kytara


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále