Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

Exkluzivně: Čerstvé novinky od Michaela Kocába – chystaná deska „Aftershocks II“, soundtrack k Janu Husovi aj.

Vydáno: 28.07.2015 00:00 v sekci Aktuality - Jirka Štraub

Michael Kocáb obeznámil novináře s novinkami. A je toho opravdu dost…

Pokračování superprojketu

První deska projektu AFTERSHOCKS, na níž si Michael Kocáb přizval mimo australského kytaristy Glenna Proudfoota další světové hráče - baskytaristu Billyho Sheehana a bubeníka Virgila Donatiho - měla docela velký úspěch v zahraničí. Skrz iTunes si vybudovala posluchačskou obec rozprostřenou různě po světě. Michael Kocáb a Glenn Proudfoot se tedy rozhodli na debut projektu navázat novinkou „Aftershocks II“.

Glenn Proudfoot o ní tvrdí, že bude progresivnější a stále heavy. Objeví se na ní dvanáct nových písní a hotová by měla být do konce roku, což znamená, že příští rok by už měla spatřit světlo světa.

„Deska je poměrně daleko. Máme všechny písničky celkem usazené. Dělám demo zpěvy. Glenn už má kytary hotové, i když bude některé party upravovat a jakmile budeme mít pohromadě i zpěvy a syntezátory, pošleme nahrávky zase Donatimu a Sheehanovi a uvidíme, jestli se jim budou líbit, protože to je samozřejmě podmínka pro to, aby nahráli svoje party,“ komentuje současný stav alba Michael Kocáb.

Je možné, že se počet spoluhráčů na desce ještě rozšíří. Michael Kocáb by rád oslovil jednoho ze synů Franka Zappy. Jestli Ahmeta nebo Dweezila se ještě uvidí. Vzhledem k tomu, že má vytipované i další muzikanty, nemusel by tady výčet spoluúčastníků na „Aftershocks II“ končit.


Klipů není nikdy dost

První album je ale stále aktuální. Připomíná ho nový klip k titulní skladbě. Točil se ve Staré čistírně v Bubenči a objevují se v něm i lidé, jež jsme už zahlédli v předchozím videu „Praying“, čili Iva Pazderková, Jiří Hrubeš, tanečník Josef Novotný, ale také Jana Kratochvílová, Varhan Orchestrovič Bauer a další.

Michael Kocáb dodává: „Je to taková rodina lidí. Trochu se opičím po Franku Zappovi, ale ne, že bych si uložil, že se po něm budu opičit. V podstatě jsem ale došel k tomu, že s námi spolupracuje rodina kamarádů. Je to dáno ochotou. Ti lidé jsou často vystaveni dost krutým podmínkám. Točili jsme v zimě a byla opravdu veliká zima. Pokud je při tvorbě videa nějaký entuziasmus a pokud se kouká jenom na peníze, tak se v podstatě nedá zrealizovat (…) Vždycky vyrobíme klip takového náročného super rocku, který v této republice nikdy nebude mít dostatečnou odezvu, protože je to dost velký nářez a nemá tu s tuzemskou klasickou populární písní nic společného. Video je ale zase příspěvek do oblasti virtuózního rockového hraní. Baví nás to, a proto děláme další desku, která bude ještě větší nářez.“

V klipu opět vidíme i Virgila Donatiho, ovšem bez Billyho Sheehana: „Billy Sheehan nám nahraje basy, ale představa, že se zpětně bude strefovat do svých improvizací, je pro takhle zaměstnaného a významného muzikanta v podstatě nereálná. Virgil Donati to udělal tak poctivě, že si své party opsal do not a dal si je do své bubenické školičky,“ osvětluje Kocáb.

Nejedná se o poslední video k debutové desce. Další by mělo vzniknout k písni „What’s In It For Me“.

Aktuální video Aftershocks":



Předchozí klipy Praying" a Anna Drops":



AFTERSHOCKS živě

„Pokud to dobře dopadne, chtěli bychom v příštím roce začít hrát. Pokud ne, tak až v následujícím,“ mluví Michael Kocáb o chystaných koncertech AFTERSHOCKS.

Živou sestavu by měl také doplnit baskytarista Richard Scheufler. Tím pádem by se na pódiích opět ukázala podstatná část PRAŽSKÉHO VÝBĚRU 2 (Kocáb/Proudfoot/ Scheufler). Nevylučuje se ale ani možnost, že by AFTERSHOCKS někdy vystoupili s Donatim nebo Sheehanem.

„Kdyby se pak objevily tyto hvězdy, tak by se sestava prostřídala, ale to by bylo jen na několik koncertů nebo možná na jeden, na dva,“ říká Kocáb.


Jan Hus – Vzpomínejte na mě

V květnu Česká televize uvedla třídílný film Jan Hus, jenž režíroval Jiří Svoboda. Hudbu k němu složil Michael Kocáb.

Snímek vychází na třech DVD s bonusovým CD, na kterém je soundtrack obsahující i Kocábovu symfonickou suitu „Memento mei“ (dalo by se přeložit jako „Vzpomínejte na mě“). Jsou zde využívány i syntezátory a elektrická kytara, jíž hraje Glenn Proudfoot.  Na soundtracku se mimo jiných podíleli také Iva Bittová a Matěj Ruppert.

Momentálně se pracuje na verzi soundtracku, která by měla vyjít samostatně. Michael Kocáb během tiskové konference upozornil na to, že „Memento mei“ by se mělo brát jako jeho další řadová deska. 



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
ŽÁDNEJ STRES v kleci ŽÁDNEJ STRES v kleci
Vydáno: 17.06.2024 v sekci Aktuality
Kapelu ŽÁDNEJ STRES kreativní zápal neopouští a po další návštěvě studia "I" a již osvědčené spolupráci s Tomášem Frödem vypouští další singl a videoklip s názvem "V kleci". Jedná se o první letošní singl, který ve... číst dále
KALEIDOSKOK vyrazili na Tour De France KALEIDOSKOK vyrazili na Tour De France
Vydáno: 16.06.2024 v sekci Aktuality
Příznivci cyklistiky už netrplivě vyhlíží start letošní Tour De France. Čekání by jim mohla zkrátit kapela KALEIDOSKOK, které není cizí funk, rock a neštítí se ani popu nebo folku. Její nejnovější skladba nese název podle... číst dále
Swing, který vás pohltí, vyprodává Lucernu, letos už po šesté Swing, který vás pohltí, vyprodává Lucernu, letos už po šesté
Vydáno: 15.06.2024 v sekci Aktuality
Představte si noc plnou blyštivých kostýmů, elektrizující energie a nezapomenutelných melodií. Přesně takové zážitky přináší ORIGINAL VINTAGE ORCHESTRA, ambiciózní big band založený v roce 2016 talentovaným muzikantem Petrem... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále