Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

FISHARTCOLLECTION: Len nie hranice a mantinely, prosím!

Vydáno: 05.02.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Petr Adámek

Crossover s přídechem různých odvětví metalu a hlavně hardcoru dneska tvoří kdekdo, česká a slovenská klubová scéna má takových kapel čím dál tím víc. Některé se striktně drží hardcoru, jiné si k tomu přimíchají pár vyměklejších částí a mají z toho crossover, další jsou opravdu pestré a označení crossover je na místě – sem bych si dovolila zařadit FISHARTCOLLECTION. Tato trnavská banda rozhodně ví, co chce. Přesvědčili nás o tom její basák Roman a zpěvák Peter.

Jak vznikla vaše kapela? Fungujete zároveň i v jiných bandech, co vás přivedlo dohromady do FISHARTCOLLECTION?
Peter: Nášmu vzniku predchádzal odchod gitaristu Doda z DYSANCHELY, v ktorej sme sa viac-menej premleli všetci. Či už pri odchode spriadal plány o novom projekte alebo sa domnieval, že to bez tvorenia vydrží, neviem. Každopádne táto iniciatíva, ísť spolu do niečoho nového/iného všetkých nadchla. Chémia fungovala už v minulosti a funguje stále.
Roman: Stále cítim ten prvotný impulz, ktorý aspoň mňa presvedčil o tom, že takto presne som to chcel.

Co vlastně znamená FISHARTCOLLECTION?
Roman: Napadali nás rozne uletené názvy, až sa z toho stala celkom zaujímavá slovná hra bez konca. Ale tento názov sa prisnil nášmu Dodovi.
Peter: Ten názov má jediné univerzálne vysvetlenie také, že si ho každý môže vysvetliť ako chce. Je v ňom kus tohto, tamtoho, ale aj kedečoho iného. Presne ako v našej tvorbe.

Co vás přivedlo k dnes oblbenému trendu hrát crossover s velkou příměsí hardcoru? A co si myslíte o české a slovenské scéně těchto žánrů?
Peter: Priviedol nás k tomu pretlak rôznorodých nápadov a akútna potreba ho ventilovať. Každý z nás počúva pestrú škálu hudby a zamerať sa iba na jeden štýl by bolo zväzujúce. Nechali sme tomu voľný priebeh. Hlavne sme chceli znieť INAK. Nemyslíme si, že sme bohvieako originálni, no nejaká tá inovatívnosť a pokus o vlastný ksicht je v našej tvorbe dúfam cítiť. Mám dojem, že aj kapely samotné sa o ňu snažia viac, ako v minulosti. Dokonca aj v našich československých luhoch a hájoch. Len nie hranice a mantinely, prosím!
Roman: Bude to zrejme „klišoidná“ odpoveď, ale takto to znás vychádza. Inak moj osobný názor je, že tomuto žánru sa oveľa viac darí v CZ ako na SK.


Na vašem albu “In Oil” z roku 2013 zapojujete do vašich skladeb i v těchto žánrových kruzích neobvyklou foukací harmoniku (například „Hangover of Life” je vynikajícím počinem). Jak vás napadlo zapojit i tento nástroj?
Peter: Už počas tvorby skladieb na poslednom albume sme sa pohrávali s myšlienkou nejako ich netradične oživiť a keďže Jakub so svojou bluesrockovou kapelou BEANS AND BULLETS (kde okrem "fúkačky" aj spieva) skúšal vo vedľajšej skúšobni, nemuseli sme pro pomoc chodiť ďaleko. Z drobnej štúdiovej spolupráce sa nakoniec stala permanentná.
Roman: Máme moc radi, ak sa búrajú zaužívané postupy a keď sa používajú nástroje, ktoré aspoň z časti poslucháča pozitívne „vyrušia“. Už nie sme nejmladší, takže postupne zapájame nástroje, ktoré nie sú náročné na pohyb a pódiový prejav. I keď náš Jakub má skvelý vizuálný prejav! Treba prísť na koncert a pozrieť!

Poslední skladbou na desce „In Oil” je „cover” skladby „Poison” od popíkařky Nicole Scherzinger...
Roman: To vzniklo z našej jednej zábavky, kedy sme takmer založili kapelu, ktorá by hrala iba popové covery. A začali sme práve s Nicole, ale tak sa nám to páčilo, že sme si ju ponechali pre FISHARTCOLLECTION.
Peter: Nicole sme si vybrali preto, pretože má gule! Teda tá skladba ich má, samozrejme. My sme ich len ukázali. Je veľa popových skladieb s podobným potenciálom.

Na čem makáte teď? Prozradíte nějaké plány do budoucna?
Peter: Chystáme sa opäť do štúdia. Popracovali sme na nových skladbách a dolaďujeme posledné detaily. Pôjde o štvorskladbové EP, ktoré bude experiment a posun. Akým smerom, to sa už necháme prekvapiť všetci. Dve nové skladby sme zaradili aj do koncertného programu. No a taktiež sme si nedávno nakrútili v skúšobni zopár záberov, z ktorých by mohol byť aj videoklip. Veci sa dejú, treba len počkať ako dopadnú.
Roman: Zároveň pripravujeme koncerty v budúcom roku, tak verím, že sa objavíme aj v České republice.

5471

Sestava:

Dodo - kytara

Peter - zpěv

Roman - baskytara

Jožo - bicí

Jakub - harmonika


Diskografie:

2011 EP (EP)

2013 In Oil


Odkazy:

http://bandzone.cz/fishartcollection

https://www.facebook.com/Fishartcollection  


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále