Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
PURNAMA: Vzdor proti všemu, co se pokouší zotročit a spoutat jedinečnost a svobodu člověka

PURNAMA: Vzdor proti všemu, co se pokouší zotročit a spoutat jedinečnost a svobodu člověka

Vydáno: 20.06.2019 00:00 v sekci Fresh Blood - Jan Moravec

Válečníci se širokým srdcem a jasnou vizí, to je death metalová PURNAMA, kterou představí jejich zpěvák a kytarista Jakub Viták.


Představ prosím kapelu PURNAMA a její historii.
PURNAMA je plamen, který tvoříme společně se všemi válečníky, lidmi kteří nám fandí a stojí při nás! Vše plyne z našeho nitra a je to vulkán nespoutaných emocí a energie, kterou si na koncertech vzájemně předáváme. S kapelou hrajeme death/black metal a vzdorujeme proti všemu, co se pokouší zotročit a spoutat jedinečnost a svobodu člověka. Zároveň vyzdvihujeme sílu přírody jako něco, co nás vždy bude přesahovat a zaslouží si pokoru a úctu, narozdíl od náboženských dogmat. Zahalujeme naší hudbu do temnoty, protože jedině v ní může plamen zářit. Jsme si sobě rovni v kapele a stejně tak i se všemi válečníky, se kterými bojujeme bok po boku a budujeme naší budoucnost. Takto bych chtěl představit Purnamu jako celek. V kapele jinak hrají Pavel Bukvic na basu a druhý zpěv, Václav Lhota na bicí, Václav Vaníček na kytaru a já zpívám a hraji na kytaru. Dále jsou nedílnou součástí kapely náš manager Michal Šedivý a Alenka Šírová, jeho assistent managerka. Na koncertech s námi vystupují i démoničtí válečníci v různém počtu, vždy podle možností pódia.Na Czech Death Festu jsme měli čtyři a přesto, že jsme hráli ve dne, tak plamen v jejich rukách zazářil historicky asi nejsilněji. Rád bych jmenoval jako démonického válečníka Jirku Mužíčka, Michala Šedivého, Šárku Hrušků a Báru ….. Ti se o plameny starají a vždy promýšlejí co nejlepší show. Jirka je zároveň i náš řidič a výrobce používaných zbrojí. A o profesionální líčení se nám stará vizážistka a naše kamarádka Beruška.

Historie PURNAMY spadá do roku 2011, ale až v posledních třech letech je skupina tím, co jsem popsal výše. Založil jsem kapelu s Václavem ( kytaristou ) a dali jsme dohromady první skladby s Petrem Liebichem ( původní bubeník ) a Jardou Bejrem ( původní basák ). Moc jim vděčím za to, že PURNAMA vznikla. Odehráli jsme společně spoustu koncertů. Nakonec ale došlo ke změně, protože s PURNAMOU jsem chtěl proměnit jiskřičku v oheň. S příchodem Pavla a Václava (bubeníka) začalo vše fungovat tak, jak jsem si od samého začátku přál a současná chemie v kapele a společné cíle i soudržnost ve veškerých rozhodnutích je pro mě velké bohatství. To samé je i s Michalem a s Alenkou i se všemi ostatními v týmu . Táhneme za jeden provaz a pracujeme na PURNAMĚ dnem i nocí.

Co z vaší historie považuješ za nejdůležitější okamžik či událost?
Jednoznačně společné rozhodnutí pořádat benefiční koncerty a uskutečnění mnoha takových koncertů, protože přinesly naději těm, kdo ji potřebují. Založili jsme pro tyto účely projekt Metal for Hope. Dále nahrání našeho debutového alba "Lioness", kam jsme uložili skladby, které vznikaly od samého začátku kapely. Takovou skladbou je třeba "Acheron". Pro nás je dále moc významné, že se tímto prvním debutovým albem Lioness podařilo díky lidem vybrat z prodeje prvních 100 kusů částku 27 300 Kč pro nadační fond Šance onkoláčkům, který pomáhá dětěm s rakovinou. Jsme také moc štastní, že se propojily naše cesty s kapelou INNERSPHERE a s NAHUM. S INNERSPHERE máme za sebou naše první zahraniční mini turné po Chorvatsku a Rumunsku. A díky NAHUM letos jedeme po jejich boku velké Within Destruction Tour po celé České Republice a částečně i po Slovensku a Polsku. Toto vzájemné přátelství a fungování je pro nás moc důležité. No a před pár dny jsme se vrátili z festivalu Czech Death Fest, kde jsme hráli ve čtvrtek. Budeme navždy vděční, že jsme mohli na takovém festivalu zahrát. Nyní nás čeká festival Gothoome a hraní tam se se stejnou vděčností zapíše také do naší historie.

Co Tě nejvíc přitahovalo na soutěži Fresh Blood, s jakými ambicemi jste se do soutěže přihlašovali?
Snažíme se každou příležitost, která se nám naskytne polapit a využít a nyní se povedlo dostat se do výběru třiceti kapel, které teď bojují o finále. Děkujeme za to, že jsme dostali takovou příležitost. Přihlašovali jsme se do této soutěže s bojovností a dravostí, jakou v nás neustále probouzejí naši válečníci. Jak říkám, je krásné, že už teď jsme mezi třicítkou semifinalistů, bylo by ještě krásnější dostat se do finále a samozřejmě úplně nejkrásnější by bylo vyhrát. Ale i kdyby se to nepovedlo, naší největší výhrou jsou lidé kolem nás a jejich podpora. Ano, neustále to budu připomínat. (smích)

Finále Fresh Blood bude mít koncertní podobu. V čem si myslíš, že je největší síla PURNAMY pro živá vystoupení, čím můžete na návštěvníky vašich koncertů nejsnáz zapůsobit?
Tím, že do toho opět dáme naprosto všechno, co bude v našich silách. Pokud se dostaneme do finále, tak si pojedeme koncert hlavně užít a předvést maximum, abychom uctili každého, kdo nám dal hlas, který nás do finále dostal.

Jak se chystáte na letní sezónu, kde vás bude možné během léta vidět?
Jak už jsem zmínil, nyní nás čeká výprava na Slovensko na festival Gothoome Open Air Fest 18 – 20.7 2019. Dále pak v létě máme Mad Metal Maniacs Fest Open Air Fest 27.8 2019. Jinak budeme přes léto dále usilovně pracovat na novém albu "Flame of Rebellion".

Minulý měsíc jste zveřejnili videoklip ke skladbě „War For Home“. Z jakého důvodu padla volba právě na tuto skladbu? V komentáři ke klipu jste uvedli, že jí uzavíráte kapitolu, započatou debutovým albem „Lioness“. Znamená to, že se chystá kapitola další s novým albem?
Skladba "War for Home" je o boji za vše co milujeme, v co věříme a co je naším domovem. Našim přáním je, aby každý v sobě pocítil odhodlání bránit to, co tvoří jeho život. Aby stál pevně se vztyčenou hlavou a dokázal čelit všemu, co by se jen pokusilo ho zranit. "War for Home" je v neposlední řadě poděkování za to, že metalisté kolem nás usilují o vzájemnou soudržnost a podporu. A ano, uzavíráme kapitolu "Lioness", protože příští rok vyrazíme do boje s novým albem, které ponese název "Flame of Rebellion". Natáčet budeme ve Studiu BARN pod vedením Dana Frimla. A o celkový zvuk se nám postará samotný mistr Andy La Rocque (kytarista King Diamond) v jeho švédském Sonic Train Studio, kam se za ním vypravíme. O brutální a kvalitní zvuk bude tedy postaráno doslova mistrovsky. Na přebalu pracuje umělec a kamarád M Luth Slaughter z Bandungu (Indonésie). Už teď hrajeme na zkouškách celé nové album a máme z něj velkou radost. "Flame of Rebellion" bude silný nástupce Lioness. Přinese nové postupy, emoce a energii,ale půjde ve stopách přirozenosti, brutality a svobody "Lioness".

Profil PURNAMA

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále