Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
MONSTER MEETING 2020 - Plzeň, DEPO 2015, 26.6 2020

MONSTER MEETING 2020 - Plzeň, DEPO 2015, 26.6 2020

Vydáno: 08.07.2020 06:03 v sekci Naživo - Czech Blade

Jen málokdo si ještě před měsícem dokázal představit, že se v nejbližší době dočkáme nějakého většího koncertu. Co se kulturních akcí týkalo, vládní pravidla jim příliš vstříc nevyšla, proto také většina zahraničních kapel zrušila své letošní koncerty a přesunula je na příští rok.


V porovnání s takovou ztrátou se zrušený dvojkoncert DYMYTRY a TRAKTOR jevil jako zanedbatelná ztráta. Když se ale na facebookovém profilu Monster Meeting 2020, objevila informace, že první plánovaný koncert v Plzni proběhne v původním termínu, srdce každého fanouška tvrdší hudby poskočilo radostí. Konečně se mohlo vyrazit na něco většího než na Morčata na útěku, Zvláštný školu a podobné kapely venkovských zábav.

Akce sice musela být kvůli splnění regulí rozdělena do tří dnů, ale to rozhodně nevadilo. Ba naopak, u vchodu, záchodů ani u stánků s pivem se netvořily nijak závratné fronty a zážitek byl o to příjemnější. Na pátečním vystoupení i počasí naprosto spolupracovalo a nikde se neobjevil ani mráček. Slunce tak leckdy až nepříjemně pálilo v zádech a ozařovalo pódium až do poloviny vystoupení hlavních hvězd večera, kdy zapadlo za přilehlou budovu DEPO 2015, kam se akce přesunula z původně avizovaného Amfiteátru na Lochotíně. Přestože všechny vystupující kapely toho přes sluneční svit moc neviděly, nedaly to na sobě znát.

Lehce před čtvrtou hodinou odpolední se představila pro spoustu přítomných neznámá kapela #ČERNÁ. Ta přihlížející (těch, co přišli už na první kapely bylo opravdu málo) překvapila, proto se také před pódiem shromáždila (na to, kolik bylo v areálu návštěvníků) početná skupinka fanoušků, kteří energicky prožívali největší hity loňského debutu se stejnojmenným názvem. Ve chvíli, kdy kapela do reproduktorů poslala z klipů známé písně jako „Z popela“ a „Vzteklá“, už pódiu věnovala pozornost velká část areálu.

Před pátou hodinou se na pódium nahrnula známější parta FORREST JUMP. To už se areál začínal plnit a přímo před kapelou se pomalu utvářel základ kotle. Na začátek svojí produkce zařadili FORREST JUMP píseň „Slovo jako zbraň“, která sice rozhoupala zpocené metalisty u zátarasu pod pódiem, ale zbytek areálu stále zůstával v klidu. Při o dost svižnějším songu „DNA“ už své pohledy k pódiu stočila většina fanoušků a FORREST JUMP měli vyhráno. Největší nadšení návštěvníků bylo znát, když kapela vyrukovala se slíbenou „Hou hou maličká“. Na setlistu samozřejmě nemohla chybět velmi oblíbená thrashově pojatá „Šašek a král“, která vedla k tomu, že se na malý moment pod pódiem vytvořil drobný mosh pit a prolétl se první kelímek s pivem. Nasazena byla taktéž píseň „160628“, kterou zpěvák složil k příležitosti narození svých dvou dcer. To už se FORREST JUMP pomalu blížili do finále a po písni „Maso“ se jen s přihlížejícím publikem vyfotili, rozloučili a zmizeli za oponou, roztaženou kvůli další přestavbě.
Setlist Forrest Jump: Slovo jako zbraň, DNA, Meriarty, Hou hou maličká, Na křídlech nočních můr, Kdo hlídá hlídače?, Šašek a král, Z pijavic, 160628, Maso.

Když se jako poslední z předkapel objevila revivalová skupina německých industrial metalistů RCZ – RAMMSTEIN TRIBUTE SHOW, někteří z návštěvníků nevěřícně pozorovali, co za blázny před ně nastupuje. Neznalým věci se vlastně nemůžeme divit, z celé šestice vypadali více méně normálně pouze kytaristi. Ti, kteří věděli, co se děje, byli unešeni podobností revivalu s originálními RAMMSTEIN. RCZ se vytasili s písní „Zeig dich“ z loňské bezejmenné desky, která nepůsobila jako otvírák koncertu úplně ideálně, protože nepatří mezi hity kapely. To však okamžitě napravila následující velmi známá, „Links 2-3-4“. Ta spolu s pro tuto píseň typickým zpěvákovým pochodem rozhýbala fanoušky a připravila prostor pro následující show u neméně známé písně „Benzin“. Zpěvák si ze zákulisí vytáhl stojan z čerpací stanice, z jehož hadice při refrénu šlehaly plameny. Pár dalších hitů samozřejmě doprovázely další efekty. Za zmínku stojí „Mein Teil“, při němž nechybělo rutinní “podpalování“ klávesáka. Ve chvíli, kdy RCZ vyrukovali se snad největším hitem „Du hast“, všichni přihlížející očekávali konec a ten se také po poslední „Ich will“ dostavil. Kapela se (výjimečně česky) rozloučila, uklonila a za zvuků druhé poloviny písně „Deutschland“ odcházela z pódia.
Setlist RCZ: Zeig dich, Links 2-3-4, Benzin, Radio, Feure frei!, Mein Teil, Du hast, Ich will. 

Okamžitě po skončení vystoupení RCZ se u stánků s pivem vytvořily ohromné fronty, které by se daly očekávat na daleko větších koncertech. K překvapení všech po velmi krátké pauze spadla opona a na pódiu se objevila obě monstra TRAKTOR a DYMYTRY se společnou písní „Spolu se cítíme živí“. Spousta z fanoušků čekajících na pivo se okamžitě rozběhla vstříc kapelám, aby jim nic neuteklo. Obě skupiny se v písni výborně doplňovaly, a to včetně bicích umístěných vedle sebe, u nichž spolupracovali Miloš Meier a Pavel Balko. Po skončení tohoto úvodu se DYMYTRY odebrali z pódia a další produkce byla jen v rukou TRAKTORU v čele s Martinem Kapkem.

První písní TRAKTORU bylo oblíbené „Depresárium“. Prostor mezi kapelou a zvukařem se poprvé od začátku pátečního Monster Meetingu zcela zaplnil. Následovala titulní skladba poslední desky „Šachoffnice“ podpořená obrazovkami za kapelou. Pochopitelně došlo i na písně, které nemohou chybět na žádném vystoupení skupiny, jako například „Horizont“, „Amygdala“ nebo „Transfúze“. Opravdu zásadních však bylo posledních pět skladeb v čele s hitem „Defenestrace. Slunce už začalo pomalu zapadat, proto přišly na řadu i výraznější světelné efekty. Ty se naplno projevily v hitu „Láskožrouti“, který s kapelou zpívali snad všichni přítomní. Po „Vstaňte, pane Lincolne“ (kterou na obrazovkách doprovodil sám „Abe“ ve své slavné podobě z pomníku ve Washingtonu) a „Katakombách“ slunce úplně zapadlo za budovu DEPO 2015 a na prostor před pódiem konečně dopadla trocha stínu.
MM 2020_Plzeň

Během pár vteřin už před fanoušky nestál TRAKTOR, ale maskovaná parta DYMYTRY. Miloš Meier začal bušit do svých bicích a nakopnul energickou show - na startu stála píseň „Revolter“. Dav fanoušků na ni zareagoval obrovským řevem a v levé části se pomalu začalo tvořit něco, co připomínalo mosh pit, který se udržel skoro po celou dobu vystoupení DYMYTRY. Následovala neméně energická „Zůstaň stejná“. Koncert pozorovalo i několik slečen přes vysokou zeď a vydržely tam docela dlouho, než si jich všimla ochranka. Měly to vymyslet jako parta v horkovzdušném balónu, který nám nějakou dobu lítal nad hlavami. Na ně security nemohla...

Se skladbou „Média“ DYMYTRY na chvíli opustili poslední album, přesto ji publikum vítalo s velkým nadšením. Píseň byla opět vystřídána setem z poslední desky. Songy „300“, „Komu zvoní hrana“, „Volám jméno tvý“ připravily prostor pro „Dej bůh štěstí“, kterou Protheus nezapomněl uvést klasickou říkankou. Vrchol mosh pitu nastal, když kapela spustila píseň „Klub rváčů“. „Chernobyl“ byl přesně to, na co čekala spousta fanoušků. - začali zpívat i ti, kteří do té doby jen tak podupávali. Stejně tak zapůsobila následující „S nadějí“. Obě zmíněné na plné čáře ještě předčilo „Žít svůj sen“, při kterém se Jiří „Dymo“ Urban chopil akustické kytary. Tečkou za vystoupením DYMYTRY byla skladba „Ocelová parta“, kde jako vždy kapela vyžadovala pomoc publika při vyzpívání refrénu.

Po této písni se znovu připojil Pavel Balko k Milošovi Meierovi a na pódiu opět zářili TRAKTOR spolu s DYMYTRY. Došlo na druhou společnou skladbu „Monster Meeting“, kterou kapely zveřejnily jen pár dní před vypuknutím celé Monster Meeting tour 2020. Fanoušci řvali nadšením a na kapelách byla vidět velká radost. Finále celého koncertu v podobě „Strážné věže“ a „Letokruhů“ kapely natáhly, aby si fanoušci mohli užít poslední chvíle koncertu, pak už se jen monstra rozloučila, rozházela trsátka a zmizela do zákulisí.

Jak fanoušci, tak i kapely museli být s koncertem spokojeni a nejen pro to, že šlo o jeden z prvních větších koncertů v době pokoronové. Organizace byla i přes nestandardní podmínky dobrá a organizátorům není co vytknout, snad jen škoda, že v celém areálu nebylo moc míst, kam by se dalo schovat před horkem, ale to už u open-air koncertů bývá.

Setlist Traktor a Dymytry – Spolu se cítíme živí,
Setlist Traktor – Depresárium, Šachoffnice, Kdy dojdou náboje a vzduch, Mr. Zeppelin, Neber si rockera, Horizont, Amygdala, Transfůze, Defenestrace, Láskožrouti, Bludičky, Vstaňte pane Lincolne, Katakomby,
Setlist Dymytry – Revolter, Zůstáň stejná, Média, 300, Komu zvoní hrana, Volám jméno tvý, Dej bůh štěstí, V pekle, Klub rváčů, Chernobyl, S nadějí, Žít svůj sen, Ocelová parta,
Setlist Traktor a Dymytry – Monster Meeting, Strážná věž, Letokruhy

Autor: Dictyophor
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die GOOFY COW před Evropskou tour vydávají single Live And Let Die
Vydáno: 19.04.2024 v sekci Aktuality
Předtím, než Goofy Cow vyjedou z České republiky a vydají se na svou květnovou tour po jižní Evropě, představují nový singl "Live And Let Die". Jeho hlavním motivem je nutnost hledět vpřed, nikoliv do minulosti. Skladba se hlouběji... číst dále
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále