Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

I WARNED YOU - Melodický metal a deathcore

Vydáno: 07.07.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Honza Sedlák

 

Kapelu I WARNED YOU tvoří ostřílení borci, kteří prošli kapelami jako CUTTERRED FLESH či PANDEMIA. Venku mají druhé album „Hoods Of Incomplete“, plné nervního, přitom melodického death core bez nějakých líbivých refrénů. Album vyšlo pouze v digitální podobě.

Proč je album jen v digitální podobě? Fyzický nosič se nevyplatí?
Věc se má tak, že jsme se chtěli s novou deskou posunout dál a zviditelnit se i za hranicemi ČR. Takže jsme vytipovali několik labelů, které nám v tom z našeho hlediska mohly dost pomoct. Nakonec proběhla nějaká jednání, ale nic kloudného se nám nepodařilo domluvit. Vydávat desku na vlastní náklady bez podchycené distribuce se nám nechtělo, takže jsme se rozhodli pro to, vydat ji pouze jako digital a zkusit ji rozšířit tímto způsobem.
Ale uvidíme, co přinese budoucnost, třeba „Hoods Of Incomplete“ nakonec spatří světlo světa na CD.

 

Jak se vlastně dala dohromady sestava I WARNED YOU? Někteří z vás hráli ve vcelku známých kapelách...
Kapelu IWY založil bývalý bubeník Franz a kytarista Fery z kapely FALL OF ENDLESS DECADE, která se rozpadla. Jelikož kluci zkoušeli ve stejné zkušebně jako CUTTERRED FLESH a muzikantů je u nás v okolí poměrně málo, bylo jen otázkou času, kdy někoho z nás stáhnou k sobě. Takže na kytaru jsem se přidal já (Vitalij) a po pár kotrmelcích na pozici basáka i Zdeněk. Mikrofonu se chopil Máza a mohlo se hoblovat. Jinak jsme se Zdenkem kromě IWY dost vytížení i v dalších kapelách jako: CUTTERRED FLESH, PANDEMIA, FALLEN ANGELS, HADEM PRO MÉHO MUNGA…

 

Nedávno jste vydali nový singl „Limitless“, ke kterému vznikl i první oficiální klip. O mix a mastering skladby se postaral Marc Görtz z CALIBAN. Jak jste se dostali do kontaktu s členem z téhle dnes již legendární metalcoreové bandy z Německa?
Byla to opravdu náhoda. Marc dělá produkci spoustě kapel a shodou okolností mu jedna kapela odpadla. Jelikož mu vznikla časová mezera, zmínil se o tom na facebooku. Všimli jsme si toho a pak už stačilo ho kontaktovat a poslat naši nahrávku. Ta ho zaujala, takže pak už nebyl problém se domluvit na spolupráci, která mimochodem byla naprosto pohodová. S jeho práci a přístupem jsme velmi spokojeni. 

              

 

Klip jste natáčeli v nějakém divadle?
Najít vhodné prostory na klip nebylo vůbec lehké. Chtěli jsme to natočit buď v divadle, nebo kině, ale na většině námi vytipovaných míst byla celkem problematická komunikace, nebo pro nás nesplnitelné podmínky. Nakonec nám vyšli vstříc v nedalekém Nejdku a poskytli nám kino, za což jsme jím velmi vděšní.

 

Je singl „Limitless“ předzvěstí nového alba nebo jde prostě jen o nárazovku? Případně, kdy začnete na novém albu pracovat?
Skladba “Limitless” původně vznikla pro jednu kompilaci, která se nakonec nerealizovala. Skladbu jsme měli hotovou, tak jsme se rozhodli ji vydat jako singl a podpořit klipem a tím vyplnit mezeru mezi druhou „Hoods Of Incomplete“ a třetí deskou, na které bychom chtěli začít makat snad koncem roku.

 

Obě alba, jak debutové "Breathing the Scarlets", tak "Hoods Of Incomplete" jste nahrávali ve vyškovském Davosu. Proč zrovna tam?
V Davosu jsme nahrávali už v roce 2009 s CUTTERRED FLESH. Moc se nám zamlouval Otynův přístup, zvuk a celkově prostředí. Takže už při volbě studia pro nahrání dema IWY jsme měli celkem jasno, kam pojedeme. Vrátili jsme se tam nahrát první i druhou desku, jak už jsi poznamenal. Nicméně, Davos je od nás celkem daleko, proto singl „Limitless“ už jsme nahrávali doma. Byla to pro nás nová zkušenost ale myslím, že to dopadlo dost dobře… Hlavně zásluhou Marca. V budoucnu asi budeme volit kombinaci domácího a studiového nahrávání.

 

Aniž bych pochleboval, musím souhlasit s kolegou Jirkou Štraubem, který v recenzi napsal, že patříte mezi těch několik málo českých kapel, které nezní česky. Jaké máte ohlasy ze zahraničí. A co koncerty za hranicemi?
Moc děkujeme za takový názor, to člověka potěší. Já osobně si nemyslím, že znít česky automatický znamená špatně, ale vím, jak to myslíš. První naše deska vyšla v časopisu „Pařát“. Skvělá věc na tom je, že se vydala v obrovském množství a dostala se do rukou mnoha lidem. Horší je to, že o ní vědělo jen česko-slovenské publikum. Takže odezva ze zahraničí byla, dá se říct, minimální. Druhou desku jsme vydali pouze digitálně, a to byla z dnešního pohledu obrovská chyba. Jde o to, že pokud jsi malá a neznáma kapela, tak digitální vydání desky málo koho zajímá. Ačkoliv jsme se ji snažili propagovat kde se dá, 99% zinů nám odpověděla, že podpoří propagaci pouze fyzického nosiče, takže smůla. Abych odpověděl na otázku, ohlasy jsou pozitivní, ale není jich moc.
Co se týče koncertů v zahraničí, několik jich už máme za sebou. Stále hledáme nové kontakty a snad v budoucnu bude zahraničních koncertů víc.

 

Na podzim máte naplánované turné s KEEP ON ROTTING a MALLEPHYR. Chystáte nějaké překvapení? A jak bude show vypadat?
Na tour se moc těšíme. Kvůli vytížení v dalších kapelách bylo dost těžké vše naplánovat, ale věříme, že to bude super a že lidi přijdou podpořit kromě nás tak skvělý bandy jako KOR a MALLEPHYR. Už teď se pilně připravujeme a nacvičujeme nový setlist. Překvapení? Žádné mažoretky a žonglující klauny od nás nečekejte, jen ryzí nátěr. Dělám si srandu, klauni budou. (Smích)

 

Sestava: Máza (vokál), Frantic (bicí), Vitalij (kytara), Fero (kytara), Zdenda (baskytara)

 

Diskografie:
2012 – Breathing The Scarlets
2014 – Hoods Of Incomplete

 

Web: https://iwarnedyou.bandcamp.com


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále