Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
RAIN - Snažíme se tvořit hudbu tak, aby nás bavila a zároveň bavila i lidi

RAIN - Snažíme se tvořit hudbu tak, aby nás bavila a zároveň bavila i lidi

Vydáno: 13.05.2021 06:30 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

V březnu představili liberečtí RAIN videoklip k písni "Král Popel Nic", ve které hostuje zpěvák Láďa Spilka. Máte-li rádi chytlavou muziku s melodickými refrény, českými texty a tématy nejen okolo dnešní podivné doby, věnujte například albu "Svět bláznů", které kapela vydala v roce 2019, něco ze svého času. Pozvání k rozhovoru přijal kytarista Filip Čáp a zpěvák Honza Kvapil:


Album "Svět bláznů" se vyznačuje přímočarou, až punkovou náladou. Je tohle směr, kterého se budete držet i do budoucna? 
Filip: My asi žádný určitý směr nemáme. Snažíme se tvořit hudbu tak, aby nás bavila a zároveň bavila i lidi. Zároveň v kapele každý z nás poslouchá jiný druh hudby a každý do toho dává to svoje. Proto je každé album žánrově jiné. Občas máme na koncertech jiných kapel pocit, že nerozeznáme od sebe jednotlivé písničky a my se přesně tomuto chceme vyvarovat. Proto u nás najdete prvky punku, rocku, metalu a někdy i disco.
 
Inspirací k textům je možné najít v dnešní době okolo nás dost. Nabízíte v nich i nějaké východisko, jak z tohoto bludného kruhu ven? 
Filip: My máme rádi, když texty dávají smysl. Hlavním textařem kapely je Honza Kvapil a někdy s textem přijdu i já. Oba se inspirujeme současnou náladou a událostmi kolem sebe. Je to hlavně nějaké východisko pro nás, jak se se špatnými událostmi vyrovnat. A pokud to pomůže i ostatním lidem, jedině dobře. Ale taky to neznamená, že si neumíme udělat na pódiu srandu. Důkazem budiž song „Ornitolog“ z alba „Svět Bláznů“. V něm s námi Vilda Čok zpívá o ornitologovi, kdy objevila lásku k ptákům i jeho manželka.
 
Březnový singl "Příliš mnoho všeho", doprovází obrázek kapely a jednoho známého politika. Spousta z nás už má toho, co se děje kolem, po krk. Nebyla to v tomto případě směrem k fanouškům, až příliš "sázka na jistotu"? 
Filip: Neřekl bych, že to byla úplně sázka na jistotu u fanoušků. Ne, že bychom nemysleli na fanoušky, ale spíš to byl pro nás směr, jak se vyrovnat s tím, že nemůžeme dělat, co máme nejvíce rádi. Dosud jsme se k politice vůbec nevyjadřovali, ale byli jsme plní zlosti k našemu vůdci, tak jsme to museli nějak ventilovat a vznikla tato píseň. Rád bych ještě zdůraznil, že píseň slouží jako nesouhlas s naší vládou a ne k zlehčování onemocnění Covid-19.
 
Jak došlo k vaší spolupráci s bývalým zpěvákem RIMORTIS Láďou Spilkou v singlu "Král Popel Nic"? 
Filip: To se nachomýtlo tak nějak náhodou. Snažíme se dělat pravidelně písničky se zajímavými hosty. V době, kdy jsme začali dávat dohromady písničku „Král Popel Nic“ se náš kytarista Johnny objevil v písničce „V bouři hromobití“, kterou Láďa vydal a natočil na ni krásný klip. Spolupráci, kterou měl s Johnnym, jsme využili i oboustranně a Láďa se objevil i u nás. Touhle cestou bychom mu rádi poděkovali, protože přinesl do písničky spoustu super nápadů a určitě to nebude poslední spolupráce.
 
Honzo, jsi posledním zakládajícím členem v sestavě. Proč jsi před časem odložil kytaru a začal se věnovat pouze zpěvu? 
Honza: Před nějakými lety jsem musel kvůli operaci šlach přestat hrát na kytaru. Abychom nemuseli rušit koncerty, sháněli jsme nějaký záskok na kytaru. Tenkrát Filip oslovil svého dlouholetého kamaráda Lukáše Beyera a on se toho ujal. Byl tak skvělý, že se mi to zalíbilo natolik, abychom ho přijali na stálo. Zjistil jsem také, že bez kytary se můžu mnohem víc věnovat zpěvu a daleko víc si to na pódiu užívám.

Rain
 
Jaká je vaše provázanost s festivalem Fryyfest pořádaným v Bakově nad Jizerou? 
Honza: Fryyfest pořádám spolu se svou ženou. Máme za sebou deset ročníků, na kterých se vystřídalo spoustu tuzemských i zahraničních špiček. Devět ročníků proběhlo v Novém Městě pod Smrkem a desátý již v Bakově nad Jizerou. V Bakově vystoupili např. TRAKTOR, WALDA GANG, EMIL BULLS, MATERPLAN, nebo dívčí sdružení EXIT EDEN v čele s Amandou Somerville. Ročník 2020 jsme byli nuceni přesunout na letošek.
 
Letos jsou připraveni v line-upu festu například BONFIRE nebo GRAVE DIGGER. Jak to tedy v dnešní hektické době vypadá? Připravuje se festival nebo jste už raději vše odpískali? 
Honza: Zatím vše jede dle plánu. Nevíme však, co čekat od vedení naší země, protože upřímně dle mého názoru nás vedou do katastrofy.
 
V dubnu proběhla online mini verze festivalu na podporu Fryyfestu za účasti RAIN a několika dalších kapel. Můžete nějak zhodnotit tuhle akci? 
Honza: Chtěli jsme si v té dlouhé vynucené nečinnosti vyzkoušet streamovaný koncert. Dostali jsme nabídku od zvukaře Standy Beneše udělat minifest na podporu již zmiňovaného Fryyfestu v KD Mladá Boleslav v rámci „Kultura Scéna 2020“. Stream byl opravdu velmi technicky profesionální. Moc děkuji kapelám VANAHEIM, FORREST JUMP a Láďovi Spilkovi za podporu formou koncertu bez nároku na jakýkoli honorář. Příspěvek formou donio.cz/fryyfest lze do konce června zasílat a pomoci tak přežít Fryyfestu těžkou dobu, kdy se pořád musí něco platit a zisky jsou již rok na nule. 
Stream zhlédlo poměrně hodně diváků jak „Youtube scéna 2020“, tak na facebooku. Vybraná částka je však zatím velmi malá a mě osobně to velmi mrzí.
 
Příští rok bude RAIN na scéně již dvacet let. Chystáte něco speciálního pro toto výročí? 
Honza: Ano, určitě. Rád bych, abychom vydali best of album a samozřejmě přichystáme festiválek v Novém Městě pod Smrkem za účasti spřátelených kapel a některých bývalých členů RAIN.  Stejně jako při oslavě deseti a patnácti let. Všechny bývalé členy se ovšem nepodaří pozvat, poněvadž by to byl už pořádný orchestr (smích).
 
Facebook RAIN

Vznik: 2002
Místo: Liberec
Styl: crossover rock

Diskografie:
2003 - Zastav čas
2004 - Live 2005
2005 - N.M.p.S.
2006 - Promo 2006
2010 - Demo 2010
2012 - Cesta za sny
2015 - Labyrint
2017 - Maska
2019 - Svět bláznů
2021 - Příliš mnoho všeho (Singl)

Sestava:
Honza Kvapil - zpěv
Filip Čáp – kytara, zpěv
Jirka Honzátko - kytara
Jarda Kastner – basa, zpěv
Vláďa Čáp – klávesy, zpěv
Lukáš Kugler - bicí

 

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Plzeňští melodic death metalisté INNERSPHERE před měsícem vydali novou desku „In The Shadow of the Sun“, s níž už intenzivně koncertují. Turné nezahájili na domácí půdě, ale zajeli do Finska a cestu doplnili o koncerty v... číst dále
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále