Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
THE UNHOLY PREACHERS - Ze stagnace k restartu

THE UNHOLY PREACHERS - Ze stagnace k restartu

Vydáno: 07.06.2021 06:37 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Speed rock’n’roll pražských THE UNHOLY PREACHERS se rozšířil o dvě nové skladby, z nichž jedna už nějaký čas visí na Bandzone a před pár dny se objevila další. Jsou-li tyto písně předzvěstí nové desky a co se událo v kapele za poslední měsíce prozradí v rozhovoru zpěvák David Holý.


Loni to bylo deset let od založení THE UNHOLY PREACHERS. Dovolila vám vůbec covidová situace s fanoušky toto výročí pořádně oslavit?
My v té době hlavně makali ve zkušebně na nových skladbách a vlastně nové podobě kapely. Předtím jsme byli v takové částečně hybernaci, během níž jsme ani moc nezkoušeli a nebylo úplně jasné, co bude s kapelou dál. A pak najednou byly před náma po delší době nějaké koncerty, na kterých jsme chtěli alespoň z poloviny hrát nové věci, měli jsme nového kytaristu Kelemena a pak se do kapely ještě vrátil původní kytarista Kuba, takže jsme tohle výročí ani nepostřehli.

Koncem loňského roku proběhly změny v sestavě kapely. Můžeš v krátkosti zmínit, co bylo jejich příčinou?
Myslím, že jsme se dostali do nějaké fáze stagnace, možná tvůrčí krize, možná našich vlastních krizí středního věku, každopádně z toho naštěstí vyšla příležitost ke změně a ne smrt kapely. Původní bubeník Jirka už s námi nehraje, ale máme nového kytaristu Kelemena, vrátil se náš starý kytarista Kuba a aktuálně zkoušíme se zbrusu novým bubeníkem. Mám přes všechny ty problémy pocit, že je to vlastně restart kapely a mě osobně to teď zase strašně baví, jsem rád, že Kuba je zpátky a těším se na koncerty, nahrávání a všechny ty věci kolem.

S novými členy se upravil i hudební výraz kapely. V letos zveřejněné nové skladbě „The Ringmaster’s Revenge“ je ještě více energie a divokosti, než bylo v tvorbě skupiny dříve. Je tohle směr, kterým se bude kapela ubírat do budoucna? 
Těžko říct, většina nových skladeb je asi víc přímočará a neotesaná, nicméně druhá skladba, kterou jsme na podzim nahráli, je naopak víc „popová“. Ale myslím, že celkový výraz kapely bude asi o něco víc syrový. Taky bychom chtěli zkusit nahrávat další desku tak, že pro různé skladby zkusíme různý přístup k nahrávání, že třeba část skladeb nahrajeme někde jinde s někým jiným. Uděláme rozdílné mixy a tak. Já mám třeba hrozně rád desku "At Rope´s End" od NEW BOMB TURKS a ta je nahrávaná ve třech různých studiích a některý věci mají ještě víc garážový zvuk než zbytek desky a přitom to jako celek zní super.

Ve studiu měla údajně vzniknout ještě další nová skladba. Celého alba se zatím letos nedočkáme?
Vzhledem k tomu, že teď zase zkoušíme novýho bubeníka, tak se to celé asi trochu posune a letos už to nestihneme. Ale jak jsem řekl, nahrávání je v plánu. Máme teď nějakých nových deset věcí a určitě bychom je chtěli jít nahrát co nejdřív. Plus k nim přidat ještě nějaký další a pak se uvidí, který půjdeme nahrát, který dáme na desku a v jakým formátu ta deska vlastně vyjde.

The Unholy Preachers

Diskografii THE UNHOLY PREACHERS tvoří mimo debutového alba „Troublemakers“, také vinylová trilogie EP „Fuckin‘ Amen Baby“. První dva díly vznikly v roce 2015. Ten koncept třech EP byl jasný od počátku? Proč tedy ne rovnou LP?
Jo, ten koncept byl jasný od začátku. Říkali jsme si, že to je většinou tak, že makáš na nový desce, tu vypustíš ven, uděláš křest, odjedeš třeba turné a pak se zase nějakou dobu nic neděje. V případě kapel, jako jsme my, je ta doba i celkem dlouhá, takže my si teď z toho uděláme takovej proces, kterej nás bude držet delší dobu v tvůrčí energii. Tři desky, tři nahrávání, tři křty, takže třikrát víc příležitostí k bujarým večírkům, prostě mnohem víc zábavy. Což byl krásnej záměr, nakonec to asi tak úplně nevyšlo podle našich očekávání. Hlavně ekonomická rozvaha nebyla úplně promyšlená, ona teda vlastně ani žádná nebyla a my najednou zjistili, že vydat jednu desku na třech desetipalcích je sice možná zajímavý, ale ekonomicky trochu sebevražedný, navíc za situace, kdy si to celé financuješ sám.

Třetí díl trilogie vyšel až v roce 2018. Takhle to bylo původně v plánu nebo to mělo nějaký jiný důvod?
Původní plán byl vydat je během jednoho roku. To se nakonec nepovedlo. Zase se ale díky tomu mohl pak na dokončení trojky jako pátý člen kapely podílet nejkrásnější muž pražské scény, Adrian Amiridis alias Cassidy.

Jaký textový koncept pojí všechny tři díly teologie?
Textový asi žádný. My o textech příliš nepřemýšlíme. Nicméně ten název "Fuckin´Amen Baby" byl zvolený podle skladby, která uzavřela celou trilogii. Nebo to možná bylo naopak, nejdřív byl název desky a my pak udělali tu skladbu. A nebo dokonce nejdřív byl design našeho trika s heslem Fuckin´Amen Baby, od toho se odvinul název desky a pak vznikla ta skladba. Čert ví. Nicméně z tohodle je asi patrné, že nejsme příliš konceptuální typ kapely. Texty píšeme o všem možném, málokdy jsou myšlené nějak vážně, je tam třeba skladba "Die Radiation", která je o chlápkovi, který je na cestě za svou milou svědkem havárie mimozemšťanské lodi a radiace z ní z něj udělá největšího hřebce ve vesmíru. Nebo skladba "Lonely Boy", která spojuje homoerotiku a zálibu v nacismu jako sexuálním fetiši. A taky, že jsou všichni náckové úplný zoufalci. Tím tedy tu skladbu na koncertech vždycky uvádím, aby to někdo nepochopil jinak a neocitnuli jsme se na jednom seznamu se Zónou A.

The Unholy Preachers

Kromě České republiky jste hráli například v Německu nebo Belgii. Čtenáři jsou lační veselých historek, nevěřím, že se tam žádná neudála..
Asi jich pár bylo, přemýšlím, kterou můžu pustit do světa. Tak třeba v Belgii jsem byl jednou vyslán zbytkem kolektivu obstarat něco pro kapelu a místní týpek říká, za chvíli si tě tu vyzvedne kámoš a sjedete tam spolu. Já si předtím všimnul na záchodě nápisu na dveřích kabinky „Chceš poznat drsnej anální sex, zavolej Ramsesovi“, no a přišel ten kámoš s autem a říká „Hi, I am Ramses“. Moc milej typ, akorát neměl skoro žádný zuby a kromě toho pozdravu jsem mu téměř nic nerozuměl. Řídil jak šílenec a snažil se mi vyprávět nějaký historky z turné s MURDER JUNKIES, ale já se fakt nechytal. Vždycky něco řek, začal se tomu strašně smát, tak já se taky strašně smál, nerozuměl jsem mu vůbec nic, měl jsem hroznou kocovinu a chtěl to mít co nejdřív za sebou. To místo, kam jsme přijeli, bylo jak z nějakýho nejklišovatějšího gangsterskýho filmu, fakt jsem si připadal jak ve filmu Guy Ritchieho a najednou jsem byl strašně rád, že tam mám Ramsese sebou. Nicméně mise byla úspěšná, na zpáteční cestě už jsem Ramsesovi začal i trochu rozumět, takže jsem místama i věděl, čemu se smějeme.

Za celou dobu existence kapely jsem zaznamenal pouze jeden videoklip a to k titulní písni vašeho debutu..
Další videoklip je v plánu už od dokončení toho prvního, dokonce už byly i nějaký scénáře, ale nakonec jsme se k tomu nikdy nerozhoupali. Každopádně teď už o tom zase vážně uvažujeme, určitě bychom chtěli s novou deskou i novej klip.

Vypadá to, že alespoň menší hudební akce přes léto možná proběhnou. Jste připraveni vyrazit na pódia a kde vás můžou lidi konečně zase vidět?
Vzhledem k aktuální situaci s bubeníkem to vypadá až na podzim. Každopádně už se nemůžeme dočkat, až zase budeme na pódiu.

Facebook THE UNHOLY PREACHERS
Vznik: 2010
Místo: Praha
Styl: rock'n'roll-punk

Diskografie:
2012 - Troublemakers
2015 - Fuckin´ Amen Baby Volume 1
2015 - Fuckin´ Amen Baby Volume 2
2018 - Fuckin´ Amen Baby Volume 3

Sestava:
David "Dáda" Holý - zpěv
Jan "Kelemen" Vagner - kytara
Jakub Zámrský - kytara
Štěpán "Štefi" Kouba - basa
(TBA) - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále
CHINASKI mají chuť zlobit CHINASKI mají chuť zlobit
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Píseň "Mám chuť zlobit" z posledního řadového alba "Frihet" je jednou z nejoblíbenějších písní na koncertech CHINASKI. Kapela se proto rozhodla ke svému třicetiletému výročí natočit jako jeden ze speciálních dárků klip s... číst dále
DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy DARK GAMBALLE odhalují svoje hříchy
Vydáno: 26.03.2024 v sekci Aktuality
Čerstvé album "Dobrý lhář" podpořili DARK GAMBALLE videoklipem k titulní písni, na němž kapela spolupracovala s režisérem Martinem Ferkem: "S obrovskou radostí oznamujeme, že se nám povedlo probudit z pětiletého tvůrčího spánku... číst dále