Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
INDIÁNSKÁ REZERVACE - Skrze mě promlouvá ďábel

INDIÁNSKÁ REZERVACE - Skrze mě promlouvá ďábel

Vydáno: 07.01.2022 06:19 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Deset let na scéně loni oslavili plzeňští punkeři, vystupující pod názvem INDIÁNSKÁ REZERVACE. Za dobu svého působení natočili dvě alba, jedno EP a odehráli spoustu koncertů po celé republice a dříve i sousedním Maďarsku. Sestava kolem zakládajícího člena, zpěváka a kytaristy Filipa Suchého se za dobu existence kapely různě proměnila, proto je jasné, že následující prostor dostal Filip, v punkových kruzích známý pod přezdívkou Sucháč:


Můžeš na úvod zmínit, co tě přivedlo v roce 2011 k založení skupiny INDIÁNSKÁ REZERVACE a zda šlo o tvou první zkušenost s hraním v kapele?
Šaškovat na pódiu, konkrétně věnovat se hudbě, jsem chtěl možná už ve školce. Kapelu jsme založili s mým spoluhráčem z hokeje Lukášem Kešnerem. Byli jsme tenkrát relativně mladí rybízci (15 a 16 let) a jednalo se o naši první zkušenost s hraním v kapele. První impuls přišel v létě 2010, kdy jsme se s Kéšou potkali na koncertě VISACÍHO ZÁMKU. Věděli jsme jeden o druhém, že hrajeme na hudební nástroje, a že by tam mohl být i stejný feeling co se hudebního stylu týče. Pár měsíců na to jsme se sešli na první zkoušce. Až do září 2011 jsme hráli bez baskytaristy, ten přišel do kapely až jeden měsíc před prvním koncertem.

Začínali jste jako mnozí hraním coverů, brzy jsi ale začal tvořit vlastní songy. Jak složité bylo začít skládat a hledat náměty na písně?
Velmi zajímavá otázka. Sám nevím, jak náměty na písně u mě vznikají. Za těch deset let jsem složil zhruba třicet písní, což není zas tak mnoho. Nejsem typ člověka, co si sedne k papíru s úkolem, že musí něco napsat. Moje nápady přijdou vždycky samy a většinou se velmi rychle dokončí. Myslím si, že skrze mě promlouvá ďábel.

Jak probíhá proces skládání písní v kapele v dnešní době? Je to stále jen na tobě nebo se do tvorby zapojují i ostatní členové?
Zatím je to stále jen na mě, ale to neznamená, že se v budoucnu některý ze členů kapely, nebo i mimo kapelu, nezapojí. V současné době skládám doma jako první hudbu, potom text, klukům pak finální verzi představím.

Vaší poslední nahrávkou je EP z roku 2016 „Sametová evoluce“. Jak to vypadá s případnou novou deskou?
Máš pravdu, až mě to samotného děsí, jak ten čas rychle utíká. Každopádně rozkaz od Náčelníka Sucháče pro rok 2022 zní jasně: navštívit nahrávací studio. Hlavně z důvodu, abychom potěšili svoje duše a doufám, že i duše našich fanoušků. Začínáme na tom dělat hned od ledna, bude to pro kapelu nová zkušenost, protože v této aktuální sestavě ve studiu ještě nebyla.

Indiánská rezervace
EP společně s deskou „Plzeň hlavní nádraží“ z roku 2014 se dají u vás ještě objednat ve fyzické podobě na CD?
Tyto kousky nechávám kusově vyrábět na zakázku, tudíž se dají u mě stále objednat i ve fyzické podobě. Dokonce se dá objednat i naše první demo, které jsme nahrávali v Plzni v Divadle pod Lampou.

Proběhla nějaká oslava, třeba v rámci speciálního koncertu, ke kulatému výročí existence kapely?
Nad tím jsem samozřejmě přemýšlel, ale nakonec zůstalo jen u obyčejných koncertů. Můžu prozradit, že bylo na stole vystoupit v sestavě z let 2014 – 2017. Hlavně z iniciativy mé a bývalého baskytaristy Patrika Klučky. Uvidíme, jestli se nám do budoucna na nějaký z koncertů podaří zlanařit i bubeníka a zakládajícího člena Lukáše Kešnera.

Absolvovali jste koncertní turné s kapelou P.U.M. Jak se povedlo? O veselé historky zřejmě nebyla nouze. Měl byste nějakou?
Koncertní turné s kapelou P.U.M jsme absolvovali celkem tři a vždy byly skvělý, hrozně rád na to vzpomínám. Jedna veselá historka sice není tak úplně z podzimního turné, ale jedná se o společný koncert s kapelou P.U.M. Třetí vystupující kapela měla přivézt základ bicích na půjčení. Za základ bicích však považovala činely, stojany a tak podobně, tudíž základ bicích chyběl. Situaci zachránil třináctiletý bubeník, který z domova přitáhl elektronické bicí v krabici od LCD televizoru.

Indiánská rezervace

Několikrát jste vyjeli za hranice republiky do Maďarska. Jak na tamní hraní vzpomínáte?
Na tamní hraní vzpomínáme velmi rádi a s velkým úsměvem. Byla to vždycky taková čtyřdenní dovolená v Budapešti. To, co se dělo na pódiu i mimo něj byla jedna velká divočina. Maďaři k nám byli velmi srdeční. Ještě možná raději vzpomínáme, když jsme vyjeli za hranice na Slovensko, které jsem vlastně ani za cizinu nepovažoval, takže jsem si ani nevyměnil koruny za eura.

Některé koncerty jsi před časem odehrál sám jako písničkář. Budeš takto občas vystupovat i v budoucnu třeba i s písněmi, které nejsou v repertoáru tvé kapely?
To vzniklo v jeden víkend na podzim 2017, když náš bubeník ze zdravotních důvodů nemohl vystoupit. Odehrál jsem tedy dva koncerty akusticky. Od té doby jsem takhle ještě několikrát vystoupil, ať už z důvodu, že si to pořadatel přál, nebo z důvodu, že jsme nemohli vystoupit jako celá kapela. Pravda je, že se asi dvakrát z toho stal takový delší mejdan, kde jsem kromě našich songů hrál všechno možný. Pokud by mě někdo chtěl pozvat pouze s akustikou, tak samozřejmě může. Jinak máme v plánu vystupovat pouze s celým ansáblem.

Máte již potvrzené nějaké termíny koncertů na tento rok?
Zatím můžu pouze prozradit 26.2. Praha a 2.4. Plzeň. Další termíny budeme přidávat na náš Bandzone profil. Chtěl bych všem čtenářům Czech Blade popřát hodně štěstí a zdraví v novém roce 2022. Milujte se a mějte se rádi. Howgh!

Facebook INDIÁNSKÁ REZERVACE

Vznik: 2011
Místo: Plzeň
Styl: punk

Diskografie:
2016 - Sametová evoluce (EP)
2014 - Plzeň hlavní nádraží
2012 - Postavy do jazzu

Sestava:
Filip Suchý - kytara, zpěv
Zdeněk Tomsa - baskytara
Lukáš Záborec - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce INNERSPHERE zveřejňují druhou část studioreportu k právě vydané desce
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Plzeňští melodic death metalisté INNERSPHERE před měsícem vydali novou desku „In The Shadow of the Sun“, s níž už intenzivně koncertují. Turné nezahájili na domácí půdě, ale zajeli do Finska a cestu doplnili o koncerty v... číst dále
BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air BEYOND THE DARK ANGEL zvou na Leviathan Open Air
Vydáno: 29.03.2024 v sekci Aktuality
Black metalová formace BEYOND THE DARK ANGEL přichystala na červenec letošního roku první ročník festivalu Leviathan Open Air, který se uskuteční 27.7. v Chlumčanech u Plzně. „Pro tuto akci jsme vybírali kapely s odlišnými... číst dále
SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě „Emperor of Evil“ SHAARK vydávají klip ze křtu v Bzenci ke skladbě Emperor of Evil
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
17. února proběhl v bzeneckém KD křest nového LP thrash metalových SHAARK „Hybrid War“, které spatřilo světlo světa o den dříve. SHAARK si k tomu pozvali několik spřízněných kapel, vesměs souputníků celé své kariéry... číst dále
THE PUBLIC připomínají album Sanctify THE PUBLIC připomínají album Sanctify
Vydáno: 28.03.2024 v sekci Aktuality
Jsou kapely, u nichž je od prvopočátku zřetelné, že se mermomocí snaží bušit na bránu slávy a obecného povědomí. A pak jsou naopak kapely, o kterých nic moc nevíte, a přitom jsou schopny vám kdykoliv svou produkcí vyrazit dech... číst dále
Vydáte se za Heather? Vydáte se za Heather?
Vydáno: 27.03.2024 v sekci Aktuality
Tam, kde mnozí v kličkované mezi hudebními žánry a emocemi končí, začíná pouť Heather. Její cestu lemují příkré rockové riffy a nesmlouvavé harmonie, které však mnohdy jako mávnutím kouzelného proutku ustupují křehkým... číst dále