Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Tomáš Hradil - Novou desku SALAMANDRY pokřtíme v ostravském Barráku

Tomáš Hradil - Novou desku SALAMANDRY pokřtíme v ostravském Barráku

Vydáno: 03.02.2022 13:47 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Při poslechu obou desek ostravské formace TREZOR je jasné, že vokální projev zpěváka Tomáše Hradila patří k tomu nejvýraznějšímu, co kdy mohla tuzemská rock metalová scéna nabídnout. Svědčí o tom nejen jeho současné angažmá v sestavě power metalové SALAMANDRY, ale taky účast na albech legendárních kapel, zpěváků a projektů. Jejich výčet by byl dlouhý, tak za všechny jmenujme alespoň jména jako CITRON, KREYSON, ARAKAIN, ALICE, ZEMĚTŘESENÍ, Aleše Brichtu nebo Věru Špinarovou. V rozhovoru s Tomášem Hradilem projdeme z dávné minulosti až k aktuálním záležitostem dnešní nelehké doby.


Když půjdeme do úplných počátků tvé pěvecké kariéry, byla ostravská formace TREZOR založená v roce 1987 tvou první výraznější zkušeností s účinkováním v kapele?
Ano. Začal jsem zpívat v osmnácti letech a před TREZOREM jsem si doma jen tak pobrukoval. Taky jsme s kámošema zkoušeli postavit kapelu, ale nic z toho nebylo. Později jsem se doslechl na Rockové Ostravě, tuším že to byl rok 1988, že Hlučínská kapela RAUL hledá zpěváka. Zkusil jsem to a oni mě vzali, i když jsem předtím neměl skoro žádné zkušenosti. Na jednom místním minifestu jsme hráli s RAULEM a po nás vystupovala kapela TREZOR. Kluci si mě všimli a pozvali mě na zkoušku. Do TREZORU jsem nastoupil až v roce 1989, takže jsem nebyl v kapele od jejího vzniku.

S TREZOREM jste natočili dvě alba vydaná v letech 1994 a 1996. Doba přeje reedicím a na internetu se obě původní CD občas objeví v aukci za nemalé sumy. Setkal ses někdy s nabídkou nebo měl nápad vydat tato alba znovu? Loni vyšla na vinylu starší alba kapel TARANTULA a CALIBOS, tak i TREZOR by byl dozajista sběratelskou lahůdkou..
Nápad vydat reedici desky "Máš svou šanci" tady byl, ale práva na vydání od Popronu koupil Supraphon. Bylo to na dlouhé lokty a já navíc nejsem majitelem značky TREZOR, tak nemůžu ani nic vydávat. To stejné bylo s deskou "Tváří v tvář".

Tomáš Hradil

TREZOR vyhlásil pauzu v roce 1997, v roce 2019 jste se opět vrátili na pódia. Nyní je situace s kapelou zase jiná a asi spousta lidí neví, proč už o TREZORU není slyšet..
Znovuoživit TREZOR byl můj nápad. Bohužel se nepodařilo kapelu obnovit v původní sestavě, tak jsem hledal adekvátní náhradu. To se povedlo a nabralo správný směr. Odehráli jsme cca osm koncertů a začalo se znovu celkem dařit. Potom to celé zkrachovalo díky neshodám se spoluhráči. Nechce se mi o tom moc mluvit, dodneška mě to moc mrzí a je to velká škoda. Každopádně rozpad TREZORU nijak nesouvisí s mým účinkováním v SALAMANDŘE.

Jak složité pro tebe bylo znovu zpívat naživo pěvecky náročné skladby TREZORU z devadesátých let?
Zpěvové linky jsou v TREZORU velice vypjaté, tak samozřejmě nebylo jednoduché se s tím poprat a navíc v původní tónině. Když jsem byl mladý kluk, tak to nebyl vůbec žádný problém. Ten zpěv jsem si většinou vymýšlel sám, ale čím jsi starší, tak to je těžší a těžší (smích).

Coby vokalista ses zapojil do řady projektů a kapel. Na kterou spolupráci nejraději vzpomínáš?
Těch projektů bylo opravdu mnoho, ale nejlépe a nejvíc uvolněné to bylo asi s Alešem Brichtou. Většinou se odpoledne zpívalo a večer jsme šli do hospody na pivo. To se potom těžko rozezpívával hlas na druhý den (smích). To byla taky jednou historka z natáčení - když jsem zpíval závěrečný vysoký vokál v písničce "Dívka s perlami ve vlasech", tak mi potom Aleš řekl: "Pojď sem a ukaž nám, jestli nejsi kastrovaný" (smích).

Tomáš Hradil

V roce 2010 jsi začal zpívat po boku kytaristy Adama Malíka v kapele BLACK ROLL. Odjeli jste turné s CITRONEM, v roce 2012 vydali album "Tváří v tvář", nicméně i tato skupina zhruba rok poté skončila. Proč jste se rozhodli dál nepokračovat?
BLACK ROLL byla kapela mladých nadšených muzikantů, kteří měli ambice, ale pro mě to nemělo budoucnost. Kluci byli téměř o generaci mladší, tak to nedělalo moc dobrotu, a navíc BLACK ROLL byl spíše sólový projekt Adama Malíka. Adam to takhle i prezentoval. Bylo moc fajn, jak ti mladí kluci dodávají energii a ty je potom na oplátku třeba učíš mluvit sprostě (smích).

Loni jsem tě viděl zpívat na Slezskoostravském Rockfestu s kapelou SJETÉ GUMY, kde jste zazářili v duetu se zpěvačkou Tanjou. Kapela letos v lednu vyhlásila konkurz na nového vokalistu. Byla důvodem k ukončení tvé činnosti v kapele nabídka na post zpěváka v ostravské SALAMANDŘE?
V SG působím jen jako host. S Dušanem jsme kámoši, když potřebují abych zaskočil, tak jdu. SJETÉ GUMY hledají zpěváka už delší dobu, ale zatím se jim to moc nedaří, což mě mrzí, protože to jsou fajn chlapi! Se zpěvačkou Tanjou se známe dlouhé roky a když se občas potkáme společně na pódiu, tak to je vždy super.

Tomáš Hradil

Převzít vokální party po předešlém pěvci SALAMANDRY Ivanu Borovském bude určitě vyžadovat určitou práci. Jak dlouho ti zabrala příprava k tomu, abys vyrazil s kapelou na koncertní pódia?
U SALAMANDRY jsem už necelé dva roky a zatím jsme měli cca pět koncertů, protože Covid je svině. Po Ivanovi je to dost složité, každý zpěvák má jiný feeling a taky jiné frázování. Trochu s tím bojuji, ale je to čím dál lepší!

Se SALAMANDROU připravujete aktuálně novou desku. Můžeš už něco bližšího prozradit?
Nová deska SALAMANDRY už je na spadnutí. Pokud půjde vše dobře, měla by vyjít na přelomu března - dubna 2022. Bude na ní devět zcela nových skladeb plus intro a outro. Jmenovat se bude "Opus Bohemica" a chceme ji pokřtít na koncertě 1.4.2022 v ostravském Baráku. Určitě přizveme i nějakého zajímavého hosta. Na desce jsme pracovali něco přes rok a na výsledku to je opravdu znát (smích).  Hlavně bych podtrhl, že jsme si přizvali ke spolupráci mého kamaráda a vynikajícího ostravského kytaristu Pavla Novotného (ex Michal Penk a CITRON), který nám nahrál bravurní sólové party. A za to mockrát děkujeme!

Pořádat v současné době koncerty je dobrodružstvím. Máte už domluvené pro letošek nějaké termíny, kde budete hrát?
Ke koncertům ti toho moc neřeknu, protože to záleží na situaci kolem Covidu. Co bylo domluveno se přesunulo a potom znovu přesunulo nebo úplně zrušilo. A jestli budou náhradní termíny, to nevím. Zatím je ale určitě potvrzen termín 1.4.2022 křest SALAMNDRA "Opus Bohemica" Barák Ostrava.

Facebook SALAMANDRA


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kapela HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné Kapela HEX sa teší získaným oceneniam a predstavuje svoju letnú novinku Iná ako ostatné
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Skupina HEX predstavuje svoju letnú pesničku "Iná ako ostatné", ktorá je doslova iná ako ostatné už len tým, že vznikla v spolupráci s vokálnym triom SERENADERS’ SISTERS. Táto zaujímavá kombinácia v spojení s vtipným textom a... číst dále
Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba Kapela MARZ vydává nový singl z chystaného třetího alba
Vydáno: 25.04.2024 v sekci Aktuality
Své již třetí album chystá kapela MARZ frontmanky Markéty Zdeňkové letos na podzim. Nyní z něj představuje píseň "Jen tak", která inspiruje k tomu žít přítomným okamžikem. Živě ji můžete slyšet na koncertě v pražském... číst dále
SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem SEBASTIEN vydávají první cover své kariéry - Slzy tvý mámy od OLYMPIC - jako duet s Láďou Křížkem
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
SEBASTIEN to s novou posilou v pětici rozjíždí na plné obrátky. Právě vydávají druhý singl z chystané desky „Quo Vadis“ s názvem „Slzy tvý mámy“. Jestli vám už teď jméno skladby zní povědomě, věřte svému úsudku... číst dále
CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky CHINASKI startují oslavy třiceti let. Pro fanoušky spouští kanál na Herohero a chystají další dárky
Vydáno: 24.04.2024 v sekci Aktuality
apela CHINASKI oficiálně zahajuje oslavy třiceti let na scéně. Fanouškům se mimo jiné poprvé v historii představí prostřednictvím podcastů, kde se netradičně objeví v roli moderátorů. Nový kanál kapely na Herohero kromě toho... číst dále
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále