Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
HEADLOCK - Hlavně chceme předat pozitivní energii

HEADLOCK - Hlavně chceme předat pozitivní energii

Vydáno: 04.04.2022 10:25 v sekci Aktuality - Jan Moravec

Z následujících řádků se může zdát, že to podstatné se u lanškrounské crossoverové party HEADLOCK točí kolem zpěvačky Vendy Steidlové. Ale velice osobitý hlas by mohl být málo platný, kdyby se nemohl opřít o povedenou muziku. A tahle kombinace u HEADLOCK spolehlivě zafungovala. Když kytarista Roman Mařík v rozhovoru zmiňuje, že kapelu strašně baví živé hraní, věřím mu to do posledního písmenka, protože tenhle pocit se podařil přenést i na nedávno vydanou debutovou desku „Divný slova“, jejíž plánovaný křest je už na spadnutí.


Byť historie HEADLOCK není kdovíjak dlouhá, o zajímavé okamžiky a zvraty nebyla nouze. Které událostiv životě HEADLOCK považuješ za zásadní?
V první řadě je to setkání s našim bubeníkem Romanem Faltejskem a zjištění, že jsme naladěni na stejnou hudební notu. Následuje příchod baskytaristy Petra Smejkala, který se ze začátku tvářil pouze jako "přítel kapely". Pak se chopil basy a vytřel nám všem zrak. Nejzásadnější byla ale změna na postu zpěváka. Po pár odehraných koncertech došlo k vyjasnění si směřování kapely a následnému odchodu zpěváka. V té době se nám do cesty nějak přimotala nynější zpěvačka Vendy Steidlová a začal kolotoč. (smích) Poslední velká změna se stala s příchodem druhého kytaristy Fandy Borovského, což je velmi nadaný muzikant, který je velkým přínosem jak lidsky, tak po hudební stránce.

Když jste v roce 2020 přibrali osobitou zpěvačku Vendy, došlo k hodně výrazné změně v celkovém výrazu HEADLOCK. Byla tahle změna plánovaná a cílená nebo se vyvinula spontánně s příchodem nové tváře do kapely?
S příchodem Vendy začal teprve pořádný kolotoč. Do té doby kapela chtěla směřovat k podladěnému stylu NYHC, ale s potenciálem hlasu a vizáže Vendy jsem vše musel přehodnotit a veškerou tvorbu buď zahodit, nebo předělat. Vše se cíleně přizpůsobilo jejímu hlasu. Má v sobě veliký potenciál a byla by škoda, kdyby do mikrofonu měla "jenom řvát". Výsledek můžeš slyšet na albu. Každopádně bychom rádi udrželi sound kapely v tvrdě rockovém až metalovém soundu, s hodně melodiemi a tím chceme podpořit její hlas. Snad se to bude dařit.

Rozdíl mezi EP „Uroboros“ z roku 2018 a vašim aktuálním albem je zcela hmatatelný. Co se událo se skladbami z vaší první éry, zůstaly po úpravách v repertoáru, nebo byla tahle kapitola vašeho života definitivně uzavřená?
Na EP „Uroboros“ byly čtyři skladby, kde tři jsme použili a jednu zcela nechali v zapomnění. Skladby se upravily jak laděním, tak i celkovou aranží.

Když se někdo, kdo dosud o HEADLOCK neslyšel, zeptá, co vlastně vaše kapela hraje, jakou od Tebe dostane odpověď?
Velmi nerad škatulkuji svoji vlastní tvorbu, ale asi bych to momentálně zařadil někam ke crossoveru /metalu, každý posluchač v tom může slyšet něco jiného.

Na začátku roku vyšlo vaše debutové album „Divný slova“. Co na něm přinášíte, jak bys ho představil a nalákal na něj posluchače?
Asi jednoduše - deset nadupaných skladeb v tvrdě crossover/metalovém hávu, s českými texty a hlasem, který tě nenechá chladným. V textech si snad každý najde to své, hudba je dělána s pocitem vlastní spokojenosti bez kalkulu, tak věřím, že oslovíme spoustu posluchačů.
HEADLOCK_band 2
Deska vznikala ve studiu u Davida Spilky. Proč padla volba na tohle studio a jaká je spokojenost se zvukem? Měli jste o zvuku jasnou představu už při vstupu do studia nebo je výsledkem bádání a experimentování?
K Davidovi Spilkovi jsme šli na jistotu. Slyšel jsem dost různých interpretů, kteří u něj nahrávali, abych si udělal obrázek. No a pak, když jsme u něj točili první tři skladby jako promo demo, tak jsem se definitivně rozhodl, že oficiální desku budeme točit u něj. David je veliký profesionál, poskytl nám perfektní zázemí, své zkušenosti a cenné rady. Také se podílel na tvorbě samplů ke každé skladbě, které celou desku posunuly o level výš. No a hlavně jsme si sedli lidsky, což je pro dobrý výsledek neméně důležité! Já měl o zvuku dopředu vcelku jasno.

Co mě na desce ohromně chytlo, to je dovedné zacházení s přirozeně znějící češtinou. Řešili jste někdy otázku, jestli čeština nebo angličtina? Máte nějaké lyrické téma či námět, který byste rádi zpracovali?
Ano, řešili jsme to. Vendy angličtina moc sluší, ale nikdo z nás není takový angličtinář, aby dokázal text napsat tak, abychom se za to nemuseli stydět (smích). Proto padla volba na češtinu, kde nám s texty ke skladbám "Mezi tím“ a "Medůsa" pomohl můj kamarád z Jesenické kapely DW8 Robert Bican. Za to ještě jednou velký dík! Téma není určené žádné a ani zatím do budoucna se s tím moc nepočítá. Vše vychází z pocitů a momentálních nálad naší zpěvačky. Je potřeba zmínit, že Vendy s psaním textů neměla doposud žádné zkušenosti a myslím, že se jí to náramně povedlo!!!

Skladba „Divný slova“ byla vaším prvním videoklipem, je po ní nazvaná celá deska, považuješ ji za dosud nejsilnější kousek, který HEADLOCK vytvořili nebo bys z aktuální desky vsadil i na jinou skladbu?
Tato skladba byla vybrána na klip proto, že v době vzniku byla opravdu naší nejsilnější skladbou a osobně si stojím za tím, že patří i dnes k nejsilnějším momentům na desce. Na CD je dalších devět skladeb a s každým dalším poslechem se na první příčku posune vždy jiná skladba. Asi je to podle nálady, kterou zrovna mám. (smích)

Ve skladbě zazní hrozně sympatický slogan „tak pojď dělat chyby, to tě posílí, stát za svým není snadný...“ Co tě nejvíc posílilo nebo posiluje v tom dělat muziku a dělat ji po svém?
Já jsem za svou hudební "kariéru" zažil spoustu pádů, pár úspěchů, dost různých zvratů, zkrátka vše, co k tomu patří. Ale vždy mě posouvala dál touha tvořit, hrát, vnímat chemii mezi spoluhráči a lidmi na koncertě. Nezůstat na jednom místě, zkrátka se pořád posouvat a plnit si své dětské sny.
HEADLOCK_band 3
Mě osobně nejvíc oslovila „Medúza“, díky velice vydařenému spojení melodičnosti a dramatu. Co je pro tebe při tvorbě muziky nejsilnější vodítko – melodie, energie, riff, ...? Potřebuješ pro skládání muziky nějaké speciální prostředí či atmosféru nebo nápady „lovíš“ při jakékoliv příležitosti?
To je někdy dost úsměvné, protože tohle slyším často o této skladbě. Bral jsem ji do poslední chvíle jako takovou vatu, no zkrátka poslední skladba na CD, ale postupem času při závěrečné produkci skladeb se z ní vyklubala tahle pecka, samozřejmě hlavně díky zpěvu, textu a samplům. Proto hrajeme se samply i naživo, aby byl zážitek z našeho koncertu co možná nejpodobnější poslechu CD. Skládám pocitově, mám spoustu riffů v šuplíku a třeba na ně ještě dojde řada. (smích) Někdy je to otázka pár minut, jako třeba úvodní skladba "Mezitím" nebo i několik týdnů, než jsem spokojen s výsledkem, například skladba "Paní smrt".

Z alba je cítit obrovská energie. Myslíš, že se na desku podařilo přenést to, co se z tohoto pohledu u vás odehrává na pódiu nebo jste naživo ještě důraznější?
Jsem rád, že to tak vnímáš, byl to opravdu záměr. Naživo do toho jdeme všichni naplno, tak doufám, že to z nás jde minimálně tak jak na CD! Živé hraní nás baví strašně moc a jdeme tam ze sebe vydat to nejlepší, čeho jsme všichni schopni, hlavně chceme předat pozitivní energii!! Zla je všude kolem už tak vcelku dost...

Koncertní sezónu jste zahájili docela aktivně. Jaká je momentálně odezva ze strany posluchačů na to, že už je možné zase zajít na živou muziku? Jsou vyhladovělí nebo je ještě cítit určitá opatrnost z jejich strany?
Těžko říct, jsme v podstatě nová kapela na scéně, takže porovnat dobu před a po Covid-19 moc nejde (smích). V každém případě se setkáváme s velmi kladným ohlasem, jak na CD, tak na živou produkci. Prodáváme CD, trička, fotíme se s fanoušky a strašně nás to baví. (smích)

9.dubna chystáte ve Verměřovicích křest alba. Chystáte na tenhle koncert nějaká speciální překvapení, která návštěvník vašich koncertů běžně nezažije?
- Překvapení? No to asi možná v podobě tří super kapel - DW8 - Jeseník, MORYBUNDUS BAND - Lanškroun, HEADLOCK a vynikajícího zvuku a světel - Josef Pekař. Hlavně to bude krásná akce s přáteli, pro všechny lidi, kteří mají rádi rockovou hudbu. Věříme, že předvedeme perfektní výkon a že se budeme skvěle bavit.

Facebook HEADLOCK
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu RED BARON BAND přináší album Last Chance na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
RED BARON BAND vydali v létě 2023 album "Last Chance" na CD u britského vydavatelství Roulette Record a v těchto dnech album vychází jako vinyl ve spolupráci Roulette Records s českým labelem Doupě v limitované edici 100ks na červeném... číst dále
Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu Legendární album havířovských Radegast opět na vinylu
Vydáno: 23.04.2024 v sekci Aktuality
V reedici právě vydané u PHR vychází na vinylu legendární album "Otrávená generace" havířovských hardcoristů RADEGAST. Pro účely aktuální vinylové reedice došlo k remasterování původního zvuku Otynem ve studiu Davos. Nen... číst dále
MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli. MetalGate uvede na trh undergroundovou bibli
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Aktuality
Po několikadílném rochnění se v historii black metalu otáčí pražské nakladatelství MetalGate pozornost k dalším extrémním metalovým subžánrům. Tentokrát dojde na death metal a grindcore v opravdu výživné formě. "Choosing... číst dále
THE.SWITCH - Skrytý místa THE.SWITCH - Skrytý místa
Vydáno: 22.04.2024 v sekci Recenze
REDHEAD – 76:42 crossover / metal... číst dále
SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided SIGNUM REGIS sdílí nevydané poklady z nahrávání alba Undivided
Vydáno: 20.04.2024 v sekci Aktuality
SIGNUM REGIS loni rozšířili diskografii o album „Undivided“, pár nápadů si však nechali stranou. Jedním takovým je skladba „No Middle Ground“, která vyšla jako samostatný singl. „Má trošku jinou náladu než ostatní skladby... číst dále