Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
ČERNOKVET - Láskou, pravdou a čestnosťou nič nepokazíš...

ČERNOKVET - Láskou, pravdou a čestnosťou nič nepokazíš...

Vydáno: 20.03.2023 10:45 v sekci Aktuality - Jan Moravec

Čierny kvet je pozitívny… černokvet je mystický,,,, zní v titulní skladbě eponymního debutového alba uskupení ČERNOKVET, jehož prvotním cílem je vzdát poctu slovenské tvorbě. Nejenže se podařilo tento cíl splnit, ale děje se tak i v duchu úvodních slov – „Černokvet” je velmi pozitivní a vydařené album, které pro příznivce slovenské scény může získat až mystickou příchuť. O tom, jak ČERNOKVET vykvetl do krásy, se rozpovídali oba muzikanti, kteří jej mají na svědomí – Matej Valiska a Marek Kudzbel.


..a tak se potkali nadšenci hudby, autoři a hudebníci, a řekli si, že založí hudební skupinu, která bude odkazem a poctou slovenské tvorbě, jejím legendám a fanouškům…“, praví se v bookletu debutového alba kapely ČERNOKVET. Myslíš, že se vám albem „Černokvet“ tenhle cíl podařilo naplnit?
Matej: Áno, stopercentne. Urobili sme podľa mňa kvalitný album.
Marek: Podarilo sa nám nahrať parádny album. Dali sme do neho všetky naše schopnosti, interpretačné aj skladateľské. Každá jedna skladba je poctou a poctivou výpoveďou. Kto má rád pôvodnú slovenskú tvorbu, príde si na svoje.

Byl ze slovenské scény osmdesátých let někdo konkrétní, jehož tvorbě ses snažil na desce přiblížit, kdo ti je z domovské scény nejbližší?
Matej: Nesnažili sme sa priblížiť nikomu z domovskej slovenskej scény, avšak pocta slovenskej tvorbe a jej legendám je úprimná. Úctu a poctu si zaslúžia všetci autori a hudobníci, ktorí robia hudbu s umeleckými ambíciami, nie komerčnými. Na tej hudbe to totiž počuť.
Marek: Na našej scéne bolo množstvo výborných interpretov, ale cieľom každého autora by mala byť jeho vlastná výpoveď. Ja som bol ovplyvnený viac svetovou scénou ako tou domácou, ale vďaka slovenčine majú skladby svoje zvláštne čaro. Myslím, že sa nám podarilo vytvoriť originálny sound.

Vzhledem, k tomu, že ses narodil v době, kterou album „Černokvet“ velmi silně evokuje, kdy a jakým způsobem ses k této hudbě vlastně dostal? Vzpomeneš si na první alba, která jsi z této scény slyšel a u kterých sis řekl nějaké „wau, tohle je něco…!“
Matej: Stále spomínaš nejaký časový horizont, interval. Ale ja sa s týmto zaškatulkovaním nestotožňujem, pre mňa to je kvalitná rocková poctivá a hlavne autentická hudba. Miesto slova moderná možno treba použiť slovo klasická to áno. Prvý album... Hm, napr. Peter, Vašo a Beáta deťom. (smích) Je to výborný album. Pre zhodu okolností treba podotknúť, že pán Štefan Moyzes, ktorý napísal text piesne "Oriešky" na spomínaný album, napísal text aj pre nás - "Kozmonaut".
Marek: Ja som bol skôr odchovaný hudbou sixties a seventies. Pre mňa je základným kameňom domácej scény Marián Varga. Nikdy som však nemal ambície tvoriť podobnú hudbu, mám rád tvrdšie žánre ako napr. hard rock. V dávnych časoch som chodil na koncerty TUBLATANKY alebo MONEY FACTOR. To boli moje prvé stretnutia so živou rockovou muzikou.

Jak vlastně ke vzniku ČERNOKVETU došlo, byl nejdřív nápad na poctu slovenské hudbě, ke kterému jsi hledal spřízněnou duši nebo jste se sešli s Markem Kudzbelem u jiné příležitosti a nápad se narodil spontánně?
Matej: S Marekom sa poznáme už dlhšie. Momentálna kvalita "novej" hudby a textov, ktoré sú spievané v slovenskom jazyku nás priviedla na myšlienku, že by sme sa mohli vyjadriť aj my.
Marek: S Matejom sme spolupracovali už dávnejšie, ale keďže sa mi podarilo výborne naštartovať THE GANG, venoval som sa mu na plný úväzok a na ďalšie projekty som nemal čas. Po rozpade GANGU som si spomenul na Mateja, s ktorým máme podobné názory na hudbu. Oslovil som ho na diaľku a vymenili sme si zopár hudobných nápadov. Pôvodne sme chceli vydať len jeden, dva single, ale, keď sme videli, akým tempom sa nám hromadia dobré skladby, rozhodli sme sa pre plnohodnotný album. Album ČERNOKVETU vznikol spontánne. Z jednej skladby bola zrazu celá platňa v slovenčine a výsledok nás príjemne prekvapil. Vďaka patrí aj Jurajovi Kupcovi, ktorý je naším producentom a na platni sa predstavil aj ako inštrumentalista.

Jak bys představil album „Černokvet“ někomu, kdo o vás zatím neslyšel?
Matej: Povedal by som mu: pozri, mám tu novinku, nie je to "len taký" projekt, pretože "len také" projekty neriešim, je to ako jedno z mojich detí, je to rocková hudba so slovenskými textami, úprimná srdcom a dušou. Keď ti niečo v hudobnej tvorbe chýbalo, toto je to. CD ti neposuniem za dobré slovo, pretože by si si ho nevážil a takto, bude tvojich 20 euro najlepšie investovaná bankovka do slovenskej kultúry. To ti garantujem. (smích)
Marek: Ak máš rád melodickú a rockovú hudbu s originálnym spevom, rafinovanou gitarou, prepracovanou rytmikou, zahranú od srdca, naplno a s feelingom, je to album pre teba. Započúvaj sa nielen do hudby, ale aj do textov, ktoré sú úplne iné, ako môžeš počuť v súčasných rádiách. ČERNOKVET je originál, nie je to hudba na jedno použitie. Vypočuj si ho viackrát a budeš mať problém ho dostať von z hlavy.

ČERNOKVET_rozhovor

Album „Černokvet“ nabízí velmi rozmanitý obsah – jak tahle deska vznikla? Zachycuje krátké intenzivní autorské období nebo šlo o dlouhodobý proces, díky kterému se na album dostala řada rozličných nálad?
Matej: Niektoré skladby už boli na svete, tak isto aj texty, tie spadajúce do sekcie "šuflíkové". Ale tvorili sa aj nové piesne, nápady, riffy, rytmy, vokálové party. Bol to dlhodobý proces krátkeho intenzívneho autorského obdobia. Na albume sme pracovali rok.
Marek: Každý z nás mal pripravených viacero skladieb, ktoré sme ponúkli a vybrali z nich tie najlepšie. Vzájomná spolupráca nás však inšpirovala aj k vzniku nových skladieb. Je to teda mix starých usadených skladieb a nových nápadov, ktoré vyplynuli zo vzájomného sa ovplyvňovania. V niektorých skladbách som Matejovi pridal nejakú pasáž alebo zmenil aranžmán. On zase prišiel so zaujímavou melódiou spevu, ktorá zmenila moje skladby. Na tomto albume sme sa podieľali spoločne, vzájomne sme sa ovplyvňovali a výraznú pečať albumu dodal aj Juraj Kupec, bez ktorého by skladby nezneli tak skvelo, ako znejú.

Bylo vaším cílem podtrhnout atmosféru osmdesátým let i po zvukové stránce?
Matej: Nie. Znie to výborne tak ako to Juro (Producent Juraj Kupec) počas produkcie albumu usmernil.
Marek: Našou ambíciou bolo vytvoriť najlepší album, akého sme schopní.

Maťo, tvoje jméno jsem měl spojené s heavy-power metalovými RAVENCLAW, což je z hudebního hlediska přece jen trochu jiná káva než ČERNOKVET. Jak obtížné je pro tebe přepnout při tvorbě hudby od RAVENCLAW k ČERNOKVETU?
Matej: Vôbec nie. Práve naopak. Mám aj folkovú kapelu, kde sú husle, kontrabas, cajon, kde hráme piesne sólového projektu Matt Rain. Spomínaná skupina sa volá The Keyper´s Sons. Prepínanie pri tvorbe hudby je tu práve žiadané. Nechcem povedať alebo naznačiť, že hrám šach na viacerých poliach. Hrám ho na jednom hracom poli, ibaže mám viac farebných variácií figúrok aj políčok...

Od vydání alba uběhl už nějaký čas, jak ho vnímáš s odstupem od vydání? Řekli jste albem „Černokvet“ všechno, co jste chtěli říct nebo je v plánu i pokračování? A dojde i na nějakou živou prezentaci skladeb?
Matej: Už teraz máme prichystané piesne na pokračovanie. Či bude a kedy bude, záleží vo veľkej miere na odozve fanúšikov a obecenstva. Áno, radi by sme sa predstavili aj naživo.
Marek: Ambíciou každého interpreta je ukázať sa pred publikom. Aktuálne pracujeme na tom, aby si našu hudbu mohli vypočuť milovníci rockovej hudby aj naživo. Ak sa nám podarí zaujať, nové piesne na seba nenechajú dlho čakať.

U Černokvetu mě ohromně potěšily laskavé texty ve slovenčině. Ve kterém jazyce se ti snáz textuje – slovenčina nebo angličtina?
Matej: Slovenčina je výzva, ale baví ma. Je to pre mňa v istom zmysle novinka. Obidva jazyky majú výhody aj nevýhody, v básnickom či speváckom zmysle. Nedajú sa porovnávať. Je to iné. Je to akoby si chcel preložiť do angličtiny slovenský vtip. A naopak.

„Budiž svetlo povedal Boh, příliš si však neveril, preto pána Edisona úlohou poveril…“ Takhle vtipný úvod společně s chytlavou melodií ve skladbě „Svetlo“ na mě zafungoval jako dokonalý způsob, jak si říct o pozornost. Co tě inspirovalo k téhle skladbě a jaký máš vztah k víře? Cítil jsi, že tohle je nejsilnější skladba na začátek alba?
Matej: Nápad na text napísal môj nebohý otec. Ja som ho dotvoril správnym refrénom a bolo to. Poradie skladieb si zobral na triko Marek a myslím, že ho trafil. Neverím v cirkev, ale verím v nadpozemskú silu, volajte si ju ako chcete - Boh, Budha, Zeus, Svarog, Alah... Nemodlím sa. Snažím sa žiť modlitbou. Láskou a pravdou a čestnosťou nič nepokazíš...

Ze zcela opačného spektra je závěrečná emotivní píseň „Mapa“. Máš někde svoje tajné místo „…kde nevládnu žiadne strachy“? Myslíš, že je v dnešní době potřeba lidi povzbudit k tomu, aby věřili v to, co jsou?
Matej: Tajné miesto neexistuje, v živote sa netreba skrývať pred búrkou, ale treba sa naučiť tancovať v daždi. Áno, ľudí treba povzbudiť, inšpirovať, naviesť, usmerniť, pomôcť a podstatné slovíčko je nezištne.

S domovskými RAVENCLAW jsi vloni vydal live album „Vitam Vivere“, od studiového debutu však uběhlo už třináct let. Jak to vypadá s další činností tvojí domovské kapely?
Matej: Práve sa dokončil mix a master na nový hudobný počin - pieseň, ktorá vyjde vonku čoskoro. Plánujeme nakrútiť klip. Usilovne pracujeme. Stay tuned.

Facebook ČERNOKVET
Původně zveřejněno na METAL FOREVER & METAL MAN


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále