Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
Podzim v RockOpeře: Bude se znovu bojovat o Théby, ale v jiném časoprostoru. V plánu je nová opera

Podzim v RockOpeře: Bude se znovu bojovat o Théby, ale v jiném časoprostoru. V plánu je nová opera

Vydáno: 26.05.2023 07:20 v sekci RockOpera - Czech Blade

Jarní sezóna RockOpery Praha se teprve chýlí ke svému konci a divadlo již nyní láká diváky na podzimní program. Ten se bude opět skládat výhradně z autorských děl Milana Steigerwalda a Pavly Forest. RockOpera představí zcela novou verzi metalové opery 7 proti Thébám jako Boj o trůn, na jeviště se vrátí přepracované Bardo Thödol: Kniha mrtvých s Kamilem Střihavkou a silvestrovské oslavy se ponesou ve znamení koncertní premiéry úplně nového titulu.

RockOpera Praha začne podzim velkolepě. Novou sezónu zahájí v září s napínavou bitvou o krásnou Helenu. "Trója" nabídne atraktivní obsazení v podobě Jana Toužimského, Jana Tláskala, Daniely Langrové, operní hvězdy Evy Urbanové či Kamila Střihavky.

„K antice chováme velmi vřelý vztah. Naše první opery Antigona a Oidipus Tyranus z ní přeci jen vycházely. S Trójou jsme se trochu vrátili ke kořenům. Stále se navíc jedná o poměrně nový titul v našem repertoáru a byli bychom rádi, kdyby se brzy dočkal vysokého počtu repríz, podobně jako ostatní opery z naší antické série,“ říká výkonná ředitelka, libretistka a zpěvačka Pavla Forest s tím, že diváci se na podzim mohou těšit i na zmíněnou Antigonu a Oidipa Tyrana.

Do antické série přibude také metalová opera "Boj o trůn", která bude vycházet z hudby k dílu "7 proti Thébám". To vyšlo i jako dvojalbum, které je stále v prodeji v e-shopu RockOpery Praha. Opera "7 proti Thébám" si letos odbyla svoji divadelní derniéru.

„Se 7 proti Thébám jsme se letos s dojetím rozloučili. Celé dílo již potřebovalo režijně aktualizovat a předělat. Diváci se tedy mohou těšit na operu Boj o trůn, což bude svěží verze souboje dvou bratrů o vládu v Thébách pro rok 2023. Odehrávat se bude v úplně jiném časoprostoru a režie se tentokrát ujme Igor Krištof,“ přibližuje Forest.

Mimo antiky divadlo nabídne i horor. Znovu uvede jeden ze svých nejúspěšnějších titulů – "Vymítače". Dojde také na oblíbeného Frankensteina. Strašidelný nádech má i zatím nejnovější opera "Lilith: Matka démonů", která ukazuje nový pohled na mýty o vzniku lidstva. V biblické tématice bude pokračovat Maria Madonna. Ta vypráví život Ježíše Krista z pohledu jeho matky Marie a v duchu napínavých obrazů a scén, typických pro RockOperu Praha.

Starobylé mýty posloužily jako inspirace také pro "Knihu mrtvých: Bardo Thödol". Symfonicko-rockové dílo zpracované na základě Tibetské knihy mrtvých v obsazení nově posílil Kamil Střihavka, který navíc ztvární i roli pilota v "Malém princovi".
Romantiku a osudovost pak nabídne rocková adaptace Shakespearova "Romea & Julie". „Nemohli jsme vynechat ani Fausta s Jiřím Zonygou a Viktorem Dykem. Příběh znuděného učence, který si začne zahrávat s okultismem, láká do RockOpery návštěvníky opakovaně. Podobné je to i s tragickým osudem Anny Kareniny. Tu budeme hrát v říjnu,“ přibližuje Forest.

„Musíme se ale nadobro rozloučit s absurdně komediálním "Procesem". Operu na motivy románu Franze Kafky čeká na podzim velká derniéra,“ dodává ředitelka.

Na závěr roku pak divadlo chystá koncertní premiéru úplně nové opery. Pavla Forest i umělecký šéf RockOpery Praha Milan Steigerwald potvrdili, že na novém díle usilovně pracují. O co se bude přesně jednat, ale zatím odhalit nechtějí.

„Nejnovější titul zatím stále zůstává v tajnosti. Můžeme ale slíbit, že budete příjemně překvapeni,“ říká Forest s tím, že bližší informace RockOpera Praha zveřejní v blízké době na svém webu a sociálních sítích.

Facebook RockOpera

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody CHOROBOPOP na své třetí desce zkoumají hranice svobody
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Split sami se sebou na svém třetím řadovém albu Svobodě na stopě vydali rožnovští CHOROBOPOP. Zkušení hudebníci Daniel Stibor (Ctib), Pavel Zajíc (Zay) a Petr Gojtka (Keč) se na desce vrátili ke svým punkovým kořenům a zárove... číst dále
PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus PAČESS a Bára Basiková vydávají Katechismus
Vydáno: 18.04.2024 v sekci Aktuality
Osm měsíců od alba "Absolutno" přichází pivně didaktický spolek PAČESS s novým materiálem, který dostal název "Katechismus". Bára Basiková se usadila v kapele a nutno podotknout, že jí tato pozice svědčí. "Písně na tuhle desku... číst dále
ERELEY představují plody ze své zahrádky ERELEY představují plody ze své zahrádky
Vydáno: 17.04.2024 v sekci Aktuality
ERELEY chystají na poslední květnový den vydání alba "Garden", jehož vydání budou mít na starosti italští WormHoleDeath. U příležitosti podpisu smlouvy ERELEY představili videoklip ke skladbě "Symphony of Hell". Do vydání alba... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále