Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

REST IN HASTE – Ironický test hi-fi systému

Vydáno: 13.02.2015 00:00 v sekci Rozhovory - Jirka Štraub

 

Připadá mi, že mladé kapely se snaží být stále autentičtější. Některé se snaží odprostit se od digitálního nahrávání a pro ještě větší zachování syrovosti a věrohodnosti vydávají svá alba na vinylu nebo - stejně jako vy - na MC kazetě. Byl i tohle důvod pro to vydat vaši novinku na kazetě?

Kazety jsou pro alternativní kapely ideální, protože jsou levné, skladné a dají se duplikovat skoro v libovolném množství. Zároveň jsme si chtěli pohrát s formátem kazety jako takovým. Celá kazeta je stylizovaná jako test vašeho hi-fi systému a tomu odpovídá i průvodní slovo. Název „The Realistic Sounds of Rest in Haste“ je takovou ironickou reakcí na obsesi hi-fi kvalitou zvuku, která byla v osmdesátkách hodně silná a v souvislosti se slabou kvalitou kazet vyznívá obzvlášť ironicky.

 

Myslíte si, že kazeta má stejnou nadčasovou hodnotu jako vinyl?
To bude záležet na lidech. Jestli se kolem kazet vytvoří dost velká komunita, tak přežijí stejně jako vinyly. U nás je to pořád ještě takový menší a umolousanější brácha vinylu. Ale nedávno jsme hráli v Německu a lidi tam brali nákup kazety úplně normálně a přirozeně.

 

Můžeme se v budoucnu dočkat vydání „The Realistic Sounds of Rest in Haste“ i na vinylu anebo dokonce na CD?

Zatím to neplánujeme, leda že by se toho chopil nějaký label. Je důležité nabídnout fyzický artefakt, ale stejně to 99 % lidí poslouchá na webu nebo v MP3. Proto jsme taky album dali na iTunes a Spotify.

Z vaší hudby cítím silný vliv např. QUEENS OF THE STONE AGE, BLACK KEYS nebo KYUSS (zejména díky pouštní atmosféře). Máte ve vaší tvorbě nějaké vzory, které pro vás představují stavební kameny?

Když jsme začínali v jiné sestavě a pod jiným názvem, hráli jsme covery QOTSA, takže jejich vliv je nepochybný. Oni jsou kapela, kterou máme v REST IN HASTE rádi všichni. Ale těch kamenů je určitě víc. SLEATER-KINNEY, BURNING AIRLINES, FATSON JETSON, BLACK KEYS, doom metal, věci ze šedesátek a sedmdesátek… Každý z nás má trochu jiný a dost zvláštní vkus, a kdybychom tady měli vypsat všechno, byl by to nekonečný seznam obskurností.

 

Necháváte na sebe působit i současné kapely, jež vznikají převážně na severu (GRAVEYARD) nebo i v jiných částech Evropy (KADAVAR)?
Taky! Kytarista Radek jezdí na GRAVEYARD pravidelně a pouštíme si je v dodávce. Ten trend návratu k sedmdesátkám je ale zrádný, protože se člověk brzo může dostat do pasti kopírování šablon z roku 1972. Málokdo totiž dokáže podobně jako GRAVEYARD dělat retro tak, aby k němu něco jedinečného přidal. Nechceme znít jako kapela z roku 1972 a nechceme ani vypadat jako kapela z roku 1972 – i když nás staré věci přímo i nepřímo inspirují, chceme hrát a zpívat o současnosti.

5702

 

Čím si myslíte, že je způsobené, že stoner v současnosti zažívá takový rozmach? Čím je současné generaci blízká hudba zakořeněná v proto metalu šedesátých a sedmdesátých let? Hraje zde roli už zmíněná touha po autenticitě a syrovosti?

To je téma na doktorát. Touha po autenticitě a syrovosti tu určitě je a je to vidět i na tom, že roste nebo donedávna rostl hard core. V současnosti je ale trendů tolik, že si každý může vybrat. Žánrové komunity fungují líp než dřív, protože je drží pohromadě komunikace přes internet. Každopádně jsme rádi, že už každému nemusíme vysvětlovat, co to je stoner rock a už skoro nikdo neříká „stone rock“.

 

„The Realistic Sounds of Rest in Haste“ začíná introdukcí, která připomíná staré testovací kazety. Kdo ji namluvil?

Namluvila ji Kathleen Cho ze San Franciska, neurobioložka a kamarádka zpěváka Jardy. Vždycky prý chtěla číst audioknihy, tak se jí to skoro povedlo. Je v té roli skvěle ironicky neironická.


5703

Na albu hostuje také herečka Markéta Štechová, známá i ze skáčkové kapely BASTA FIDEL. Jak k téhle spolupráci došlo?

Známe ji přes práci z Fakulty sociálních věd UK, kde pracují Jarda a Honza (kytara) jako vědci přes počítačové hry. Když jsme se s ní seznámili, ani jsme nevěděli, že zpívala v BASTA FIDEL a že teď zpívá v NANO. Když jsme to zjistili, angažovali jsme ji, aby byla deska pestřejší. Zpívá s námi i na pražských koncertech. Hned je pak veseleji.

Chcete i nadále pokračovat ve vydávání alb na MC kazetách nebo zvažujete, že příští deska by vyšla na CD nebo vinylu? 

První nahrávku jsme vydali na vinylu, druhou na kazetě a možná se časem dostaneme i na cédéčko… Nic nevylučujeme, ani diskety.

Pracujete už teď na nových skladbách?

Tři nové věci už hrajeme naživo a dvě jsou na dobré cestě. Jedna je shodou okolností o osmdesátkovém kultu hi-fi techniky, pak máme jeden valčík o karetní hře Solitaire. Další novinka je to, že se nám hlavně zásluhou bubeníka Kuby podařilo zapracovat na pódiové prezentaci, takže máme atmosférické osvětlení a videoprojekci.

 

Sestava:
Electroslav - zpěv, microkorg, theremin
Snewgoblin - kytara, zpěv
Kuba - bicí
Vojta T - basa, zpěv
Radek – kytara

 

Diskografie:

2011  For The Common Good

2014  The Realistic Sounds of Rest in Haste

 

Web:

http://bandzone.cz/restinhaste

http://restinhaste.bandcamp.com/

5699

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
POLY NOIR vymýjšlí dál. A má velký plány. POLY NOIR vymýjšlí dál. A má velký plány.
Vydáno: 26.06.2024 v sekci Aktuality
POLY NOIR dark country projekt frontmana české stálice INSANIA, který pomalu ale jistě rozbuřuje vody tuzemského hudebního rybníčku, vydává druhý klip z chystané desky „K mýmu ohni nesedej“ s názvem „A vymýšlíme... číst dále
ANTEATER jedou na plný plyn ANTEATER jedou na plný plyn
Vydáno: 25.06.2024 v sekci Aktuality
Pražská tříčlenná kapela ANTEATER vypustila do světa nový singl a klip “Fuel”. Singl byl nahrán ve studiu Damiána Kučery, který se ujal i role producenta. “Fuel” je o vnitřní motivaci a odhodlání překonávat překážky. Je... číst dále
Je fajn byť sebou, spievajú PAPA AKIMBO Je fajn byť sebou, spievajú PAPA AKIMBO
Vydáno: 25.06.2024 v sekci Aktuality
Rockeri z mladej bratislavskej kapely PAPA AKIMBO sa hlásia s ďaľším singlom, tentokrát v pre nich veľmi netypickom zvuku. V pomalej ťahavej skladbe s názvom "Stúpam horou", v ktorej dominujú bicie a až priam chorálový spev, spievaj... číst dále
Hvězdy to mají těžké, hlásí POLETÍME? Hvězdy to mají těžké, hlásí POLETÍME?
Vydáno: 24.06.2024 v sekci Aktuality
Šest let trvalo kapele POLETÍME, než vydala novou řadovou desku. Aktuální novinka „Hvězdy těžký to maj“ je již na světě a kapela na něj upozornila pomocí videoklipů ke skladbě „Už nechci bejt muzikant“ a k titulní písni... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále