Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

SUPPORT LESBIENS – S WALTARI po českých kotlinách

Vydáno: 01.11.2014 00:00 v sekci Rozhovory - Jirka Štraub

SUPPORT LESBIENS minulý rok vydali “Leave A Message”- první desku v obměněné sestavě, v níž ze zakládajících členů zbyl jen Hynek Toman. Většinou kladně přijímané album vneslo do diskografie kapely svěží vzduch a dá se brát jako začátek nové éry skupiny. Nyní visí ve vzduchu otázka, co SUPPORT LESBIENS předvedou příště, avšak hlavní téma současného dění v jejich táboře je jasné – turné s finskými metalisty WALTARI po českých kotlinách. Dává to logiku – SUPPORT LESBIENS se už po boku WALTARI představili a stejně jako oni mají široké mantinely. Jsou ale i přesto tak žánrově slučitelní, aby mohli fungovat na společné šňůře? A jak se na tento nápad dívají fanouškovské základny obou skupin? To už objasní sám Hynek…

Když jsme spolu dělali rozhovor naposledy, bavili jsme se zejména o vaší poslední desce „Leave A Message“. Jak se jí s odstupem času daří? Naplnily její ohlasy vaše očekávání?
Klepu to, ale desce se daří dobře. Na rádiích už úspěšně rotuje čtvrtý singl “Mr. Zero”, nedávno jsme vypustili do éteru třetí videoklip k minulému singlu “Love Is Nonsense”, který je dle mého názoru zase velmi povedený. Na živých koncertech se tyto singly úspěšně zařadily po bok našich starších hitů a publikum na ně super reaguje, takže to vypadá, že nové pecky se lidem dostaly pod kůži. Recenze na album dopadly nad naše očekávání, takže když to vezmu kolem a kolem, tohle se SUPPORT LESBIENS už dlouho nepřihodilo. Takže spokojenost.

V listopadu začíná vaše šňůra s WALTARI. S nimi se SUPPORT LESBIENS na stejném podiu představili už v roce 1994 na prvním pražském mezinárodním festivalu Crosstown Traffic. Jak na ono vystoupení vzpomínáš?
V té době to byl jeden z prvních “cool” mezinárodních festivalů se super lineupem a my jsme byli mladí kozlíci, vlastně na úplném začátku. Myslím, že jsme z toho byli tenkrát hodně vyplesklí.

Stačili jste se s WALTARI navázat nějaký kontakt už tenkrát?
Od té doby jsme se potkávali celkem často na různých akcích, zhruba do roku 96. WALTARI se v Čechách hodně etablovali, mají tu i svůj fanklub a jsou tady skoro jako doma. Co se týká nějakého bližšího kontaktu, ten nastane až teď při našem společném turné. Předtím jsme o sobě věděli, ale když jsme se někde potkali, vše bylo v intencích: “Hi, hello, nice show,…” atd.

Jak vlastně došlo k tomu, že po dvaceti letech opět stanete na společném pódiu?
Když jsme přemýšleli o tom, co budeme dělat na podzim, napadla nás myšlenka uspořádat turné dvou kapel. Potom někdo vyslovil jméno WALTARI a všichni jsme se toho chytili. Takhle jednoduše to vzniklo. 

Jaký je tvůj vztah k WALTARI? Sleduješ nějak dlouho jejich tvorbu? Slyšel jsi jejich poslední album?
Přiznám se, že jejich poslední desku jsem neslyšel, ale jejich dřívější tvorbu docela znám. Je to parta, která si dělá, co chce. Je tvrdá, umí být i měkká, popová, udělá klidně alternativní album s finskými folklórními prvky, umějí i taneční věci a jsou to skvělí muzikanti a šoumeni, kteří nešetří při svých vystoupení energií.

Nemáte strach, že vaše hudba a hudba WALTARI nebude žánrově slučitelná na společné turné? Přeci jen, v době, kdy jste se po boku těchto Finů představili poprvé, vydávali jste své druhé album „Medicine Man“. A to jste ještě hráli v podstatě hardcore/crossover…
Nemyslím si, že budeme při společných koncertech neslučitelní. Jde přece o muziku a přístupem k ní jsme si vlastně hodně podobní. Oni jsou samozřejmě tvrdší než my, ale to přece nevadí. Co já vím, tak jejich fanoušci jsou hudebně tolerantní, což je u WALTARI dokonce nutné díky rozmanitosti jejich stylu. Naši fanoušci určitě skousnou WALTARI a jejich fans zase nás. Dokonce jsem doposud nezaznamenal - ani z jednoho tábora - nějakou negativní reakci na toto spojení. Naopak jsem se setkal s názory: “Tohle spojení bych opravdu nečekal, přijdu se podívat, bude to určitě zajímavá akce, to se těším…” atd.

2812

Jak bude vypadat koncertní set na turné? Zabrousíte i do prvních dvou alb, abyste zavzpomínali na první koncertování s WALTARI?
Nebráníme se tomu, ale nechte se překvapit. Teď jsme ve fázi zkoušení. Program akorát ladíme, pracujeme i na věcech, které jsme doposud ještě nehráli, takže děláme všechno pro to, aby to bylo skvělé, bavilo to nás a hlavně naše fans!

Na nadcházejícím turné se s WALTARI podíváte po České Republice. Neuvažuje se o tom,  že byste si s nimi v budoucnu zahráli na oplátku i ve Finsku?
No vidíš. Rádi bychom, WALTARI to navrhneme (úsměv).

2816

Přemýšlíte v současnosti už nad novou tvorbou? Když jsme se bavili naposled, tvrdil jsi, že cesty SUPPORT LESBIENS jsou nevyzpytatelné, že je docela možné, že příště může následovat i deska složená jen z balad. Vidíš dnes budoucí tvorbu SUPPORT LESBIENS nějak konkrétněji?
Teď s odstupem času a hlavně po prvních zkušenostech s touhle partou lidí můžu říct, že kluci v sobě mají velký autorský potenciál, takže nový materiál asi nebude až takový problém. Teď se spíš bavíme, jakým směrem to chceme posunout dál.

V současnosti spolupracuješ na produkci s řadou mladých kapel. Necháváš se i jimi nějak ovlivňovat v tvorbě SUPPORT LESBIENS?
Určitě, hlavně jejich přístupem.

Může mít na budoucí tvorbu SUPPORT LESBIENS vliv i nadcházející koncertování s WALTARI?To těžko říct. Klukům z kapely do hlavy nevidím, řekneme si po turné a u rozhovoru k nové desce (úsměv).

2814

Sestava:

Josef Czenda Urbánek – zpěv, Hynek Toman – kytara, Filip Fendrych – baskytara, Jan Andr – klávesy, Radek Tomášek – bicí

Diskografie:

1993  So, What?

1994  Medicine Man

2001  Regeneration?

2002  Tune Da Radio

2004  Live (DVD)

2004  Midlife

2006  Euphony And Other Adventures

2007  Greatest Hits 1993-2007

2008  Soundtrack Máj

2008  Lick It

2009  Soft Collection

2011  Homobot

2013  Leave a Message


Odkazy:
www.supportlesbiens.cz

https://www.facebook.com/OficialniSupporti?fref=ts

http://www.waltarimusic.com/

https://www.facebook.com/waltarimusic?fref=ts



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Vymažte z hlavy ty divný stavy, doporučují HORIZONT Vymažte z hlavy ty divný stavy, doporučují HORIZONT
Vydáno: 05.07.2024 v sekci Aktuality
Z hnízda HORIZONT vyletěla další vlaštovka, která bude mít místo na chystaném albu "Úhel pohledu", jehož vydání je naplánované na listopad. Luhačovická kapela oznámila na začátku letošního roku práci na debutové desce, singl... číst dále
WITCH HAMMER oslaví své čtvrtstoletí dokumentárním filmem WITCH HAMMER oslaví své čtvrtstoletí dokumentárním filmem
Vydáno: 05.07.2024 v sekci Aktuality
Heavymetaloví bardi WITCH HAMMER prožijí vskutku významný rok. Čeká je kapelní jubileum, které okoření vlastním filmovým snímkem. V říjnu pak budou součástí a hlavním aktem sparkovské párty. Letošní rok je pro nás ve... číst dále
Kdo ze STREETMACHINE je Neprůstřelnej? Kdo ze STREETMACHINE je Neprůstřelnej?
Vydáno: 04.07.2024 v sekci Aktuality
Pardubičtí hard core veteráni STREETMACHINE se hlásí s novou skladbou "Neprůstřelnej". "Ten song je postavenej na riffu, kterej je třeba deset let starej a nějak jsme na něm nebyli schopný postavit celej song. Takže vždycky skončil v... číst dále
Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip vydávají klip k singlu Full Divinity Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip vydávají klip k singlu Full Divinity
Vydáno: 04.07.2024 v sekci Aktuality
Po dvou a půl letech od vydání akustické desky "Selenopolis" se pražské maskované kvinteto hlásí o slovo jak s novou sestavou a návratem k elektrickému zvuku, tak s novým materiálem. Než se oboje představí na podzim na nové desce... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále