Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
PERGAMEN - Crudus Amurea

PERGAMEN - Poctivý český black

Vydáno: 28.12.2015 14:00 v sekci Recenze - Martin Černý

Black metal v našich končinách zakořenil již v dobách své rané existence. Vždyť kapely jako MASTER'S HAMMER, ROOT či TÖRR se významným způsobem podílely na rozvoji tohoto subžánru, přičemž renomé si stihly vybudovat i v zahraničí.



Pergamen - Crudus Amurea







PERGAMEN

Crudus Amurea

VLASTNÍ NÁKLAD - 33:26

black metal   Praha

Black metal v našich končinách zakořenil již v dobách své rané existence. Vždyť kapely jako MASTER'S HAMMER, ROOT či TÖRR se významným způsobem podílely na rozvoji tohoto subžánru, přičemž renomé si stihly vydobýt i v zahraničí. Pražští PERGAMEN se roku 2002 pokusily na své úspěšné kolegy navázat a nutno říci, že si zatím nepočínají vůbec špatně.

Novinka „Crudus Amurea“ z listopadu se viditelně snaží oprostit od klasických norských kořenů. Táhlé, kvílivé a rozostřené riffy se poděly kamsi do neznáma. Deprese a rozervanost jsou zde nahrazeny démonicky znějící sólovou linkou doprovázenou rytmickými pasážemi načichlými syrovým death metalem. Deska tímto způsobem útočí na posluchačovy sluchovody od první minuty a až na výjimky vás tahle třeskutá řež do posledních několika tónů neopustí. A proč by také měla, když stopáž letí jako splašený býk ve španělských ulicích. Na nudu v tomto případě prostě není čas.

„Crudus Amurea“ funguje nejlépe jako celek. Ve své podstatě se jeví  jako jednolitá vrstvená skladba, která po celou dobu drží v úvodu nastavené ostré tempo. Pouze si nerušeně vychutnáte špinavý, ďábelský a konzistencí uhrančivý materiál místy hraničící s extází vyvolanou harmonickými sólovými kousky. Menší zádrhel přichází s nahodilým poslechem některých skladeb. Kouzlo plynulého sledu té nejtemnější muziky se tak nějak vytrácí a na povrch vyplouvají i některé neduhy. Sklony ke schematičnosti se v tvorbě kapely projevují někdy více, někdy méně, ale všímavému posluchači ve výsledku neuniknou.

Hlavní devízou drtivé většiny songů na desce jsou bez debat sólové vyhrávky. S nimi prakticky všechno stojí a padá. Co by byly naplat kulometné bicí, burácivé riffy a povedené české texty. Právě s potemnělými melodickými linkami totiž přichází hypnotická atmosféra nejhlubšího podsvětí, která upoutá ze všeho nejvíce. PERGAMEN si to moc dobře uvědomují, a proto se sólovému kytaristovi nedostane pražádného oddechu. Na jednotlivé struny hobluje jako smyslu zbavený, sází sólo za sólem a když už si myslíte, že toho pro jednou nechá, vytáhne z rukávu další výjezd po hmatníku. Nejeden kytarista nad touhle studnicí nápadů nepochybně jen závistivě povzdechne.

PERGAMEN - Zlomená páteř lidstva

Pokusů o black ve stylu polské školy u nás proběhlo opravdu hodně, ale málokterý se setkal s takovým úspěchem jako právě ten v podání PERGAMEN. O to víc zamrzí, že se kapela moc nezamýšlela nad variabilitou tempa, což nezachránila ani ukázka velmi dobrých interpretačních schopností všech zúčastněných muzikantů v rychlých pasážích, jež tomuto albu ve všech směrech dominují. 

      


Fotogalerie


Pergamen - Crudus Amurea

NAŠE HODNOCENÍ:
8/10

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
MORAVIUS - Moravian Bravery MORAVIUS - Moravian Bravery
Vydáno: 24.05.2024 v sekci Recenze
VLASTNÍ NÁKLAD – 43:56, power metal... číst dále
HAND GRENADE se ponořili do tmy HAND GRENADE se ponořili do tmy
Vydáno: 24.05.2024 v sekci Aktuality
HAND GRENADE vydali nový singl s názvem "Do tmy", který se opět drží aktuálního tématu - deprese. "Všímáme si, co se kolem nás děje a tohle téma vede k hlubšímu zamyšlení, které stálo za to přepsat do textu," řík... číst dále
MORAVIAN BASTARDS - Old Tavern Tales MORAVIAN BASTARDS - Old Tavern Tales
Vydáno: 23.05.2024 v sekci Aktuality
A toto ja rád – mix ožranských popevkov, píšťalok, gájd, harmoniky, ženského i mužského spevu, rockových, punkových i metalových gitár i temp, keltské aj vikingské nápevy, už len narazená bečka, dobrá partia a „žena moja... číst dále
Antigona je plnoletá. RockOpera pozvala na její osmnáctiny Evu Urbanovou Antigona je plnoletá. RockOpera pozvala na její osmnáctiny Evu Urbanovou
Vydáno: 23.05.2024 v sekci RockOpera
První rocková opera Milana Steigerwalda a Pavly Forest Antigona letos slaví osmnáct let od premiéry. Eva Urbanová jako bohyně osudu, Žántí jako Antigona, Viktor Dyk jako proradný Kreón, Raven jako slepý věštec Teirésias či Pavla... číst dále
TRINITUM - Co jste vy, byli jsme i my TRINITUM - Co jste vy, byli jsme i my
Vydáno: 21.05.2024 v sekci Aktuality
VLASTNÍ NÁKLAD – 37:27, rock... číst dále