Zahřívání se alkoholem v zimním období patří mezi dlouhodobé stereotypy a mýty. Samotný alkohol vám tělesnou teplotu nezvýší. Naštěstí existuje několik způsobů, jak si takový opravdu zahřívací drink připravit. Od složitějšího punče až po maximálně jednoduchou kořeněnou vychytávku. Připravte se na zimní řádění jako profesionálové.
Zahřívání se alkoholem v zimním období patří mezi dlouhodobé stereotypy a mýty. Samotný alkohol vám tělesnou teplotu nezvýší. Naštěstí existuje několik způsobů, jak si takový opravdu zahřívací drink připravit. Od složitějšího punče až po maximálně jednoduchou kořeněnou vychytávku. Připravte se na zimní řádění jako profesionálové.
Netradičních drinků je řada, ale…
Drinků na osvěžení je nespočet, stejně jako nevšedních způsobů jejich podávaní. Z většiny z nich nás účelově mrazí. Proč? V převážné části koktejlů najdete buď led, nebo ledovou tříšť. Samotné panáky vodky a některé ochucené whisky se podávají v namražených shooterech nebo dokonce v „panákovkách“ z ledu.
Ve chvíli, kdy ale sjedete pár sjezdovek, je mrazivý shot asi tak to poslední, co byste chtěli svírat v ruce. Naštěstí existuje hned několik horkých variant servírování alkoholu, aby zábava nevázla ani v těch největších mrazech.
Vychutnejte si panák jinak - novinkou je horká varianta
Už jsme si během zimy v našich končinách zvykli popíjet svařené víno nebo horkou medovinu, inovacím směrem k tvrdšímu alkoholu se ale bezdůvodně bráníme. Když se řekne grog, tak si vybavíme maximálně rum zalitý horkou vodou nebo čajem, což je ale zbytečně všední varianta. Existuje několik receptů, jak grog připravit. Kromě rumu, který začali s horkou vodou mixovat námořníci už v roce 1740, se dnes používá i koňak, whisky nebo griotka.
Kromě klasické whisky můžete dokonce míchat s horkou vodou i ty ochucené. Na americký trend kořeněných whisky navázal například Jack Daniel’s Fire. Ten se standardně podává jako namražený panák, v zimě ale zakusíte ten pravý oheň, když do něj přilejete horkou vodu. Začít můžete poměrem 1:1, fantazii se však meze nekladou a je jen na vás, na kolik jemně pálivé skořice si váš jazýček troufne.
Staň se barmanem par excellence
V létě u bazénu nebo na chatě namíchá Mojito každý druhý, tím už v dnešní době nikoho neoslníte. Zato v zahraničí populární složitější punč s více přísadami, si u nás stále drží neokoukanou pozici. V období kolem Vánoc je přímo ideální. V Británii, odkud k nám punč dorazil, ho sice mají dnes spojený především se společenskými akcemi vyšší společnosti, zato v Německu se pije tzv. Feuerzangenbowle, což je punč z červeného vína a hořícího rumu. Svůj punč mají dokonce i v Mexiku nebo Korei – tak proč si neumíchat vlastní?
Na správný punč potřebujete minimálně 5 přísad
Alkohol, cukr, citrón, voda a čaje či koření – to jsou původní složky punče. Pokud se punč dnes podává na party, bývá zvykem, že obsahuje menší množství alkoholu než klasické koktejly a většinou se vyrábí z rumu. Může ale obsahovat i víno, gin nebo i jiný alkohol. Nejčastěji se podává ve velkých nádobách, takzvaných „bowlích.“
I punče se dají míchat moderně
Ačkoli zní punč velmi klasicky, jeho formy jsou opravdu početné a dodnes se vymýšlí zcela nové kombinace. Inspirací jim jsou třeba dnes tolik moderní whisky s příchutěmi – jako třeba ta ochucená medem.
Recept na medový punč od Tomáše Kučery
„Inspiraci pro vytvoření tohoto mixu byla myšlenka podtrhnout medový tón v chuti,“ uvádí recepturu Tomáš, „
proto jsem do punče zahrnul kvalitní hruškový mošt z máslové medové hrušky a džus ze zeleného jablka v kombinaci s domácím perníkovým sirupem.“
Na medový punč budete potřebovat:
- 4 cl Jack Daniel‘s Honey
- 8 cl Hruškový mošt
- 6 cl Džus ze zeleného jablka
- 1 cl Domácí perníkový sirup (perník, muškátový oříšek, skořice )
- 2 cl Čerstvá limetová štáva
Jako ozdoba poslouží rozlomená celá skořice a medový perníček na špízu, popřípadě nasušené křížaly.
Nevítejte ráno s kocovinou
Zapomeňte na předsudky, že po sladkém pití bolí hlava, nebo že vám ráno znepříjemní nápoje zlatavé barvy jako rum nebo whisky. Za to, jestli budete ráno po tahu fit, odpovídáte jen vy sami, ne škála drinků ani jak divoký punč jste si namíchali.
Nikdy nepijte na lačno. Se sytým žaludkem mnohem déle vydržíte fit, protože alkoholu bude déle trvat, než se dostane do krve. Během oslav tedy nezapomeňte – zobat, zobat, zobat. Chlebíčky nejsou jen na okrasu. Stejně jako s pitím myslete na míru, ať naopak žaludku nepřiděláte starost navíc přejedením se a překombinováním jídel.
Abyste ulevili svým namáhaným játrům, doplňte si před party vitaminy. Vaše tělo nejvíc ocení ty skupiny B.
Nepodceňujte kvalitu alkoholu, který budete pít, ale ani své psychické rozpoložení. Pokud neodložíte na party stres, alkohol s vámi zamává mnohem silněji. Nevyzpytatelné účinky má popíjení i pokud berete např. antibiotika. Že jste na léky už pili a nic zlého se nestalo? To bohužel neznamená, že si s tím vaše tělo poradí pokaždé.
Každý destilát zapíjejte sklenkou vody, před spánkem se osprchujte a ráno si dejte 2 dcl kvalitního rajčatového džusu. Těmito způsoby zabráníte dehydrataci, kterou každý alkohol způsobuje a následnému bolehlavu.
O barmanu Tomáši Kučerovi
Profesionální barman a poradce v oblasti gastronomie, Tomáš Kučera, sbíral své zkušenosti jak během středoškolských stáží v Japonsku a Německu, tak následně během práce v Bugsy’s baru. Zajímavostí jeho profesní kariéry je i post osobního barmana herce Roberta de Nira. Mimo jiné se účastnil i mezinárodního finále barmanské soutěže v Dubaji. V současné době vede zážitkové barmanské kurzy v Barlife Akademii a věnuje se svému konceptu baru s restaurací. Je součástí barmanského týmu MAKRO Akademie a právě proto se věnuje i osvětě v pití tvrdého alkoholu v České republice.