Vychutnejte si panák jinak - novinkou je horká varianta
Už jsme si během zimy v našich končinách zvykli popíjet svařené víno nebo horkou medovinu, inovacím směrem k tvrdšímu alkoholu se ale bezdůvodně bráníme. Když se řekne grog, tak si vybavíme maximálně rum zalitý horkou vodou nebo čajem, což je ale zbytečně všední varianta. Existuje několik receptů, jak grog připravit. Kromě rumu, který začali s horkou vodou mixovat námořníci už v roce 1740, se dnes používá i koňak, whisky nebo griotka.
Kromě klasické whisky můžete dokonce míchat s horkou vodou i ty ochucené. Na americký trend kořeněných whisky navázal například Jack Daniel’s Fire. Ten se standardně podává jako namražený panák, v zimě ale zakusíte ten pravý oheň, když do něj přilejete horkou vodu. Začít můžete poměrem 1:1, fantazii se však meze nekladou a je jen na vás, na kolik jemně pálivé skořice si váš jazýček troufne.
Staň se barmanem par excellence
V létě u bazénu nebo na chatě namíchá Mojito každý druhý, tím už v dnešní době nikoho neoslníte. Zato v zahraničí populární složitější punč s více přísadami, si u nás stále drží neokoukanou pozici. V období kolem Vánoc je přímo ideální. V Británii, odkud k nám punč dorazil, ho sice mají dnes spojený především se společenskými akcemi vyšší společnosti, zato v Německu se pije tzv. Feuerzangenbowle, což je punč z červeného vína a hořícího rumu. Svůj punč mají dokonce i v Mexiku nebo Korei – tak proč si neumíchat vlastní?
Na správný punč potřebujete minimálně 5 přísad
Alkohol, cukr, citrón, voda a čaje či koření – to jsou původní složky punče. Pokud se punč dnes podává na party, bývá zvykem, že obsahuje menší množství alkoholu než klasické koktejly a většinou se vyrábí z rumu. Může ale obsahovat i víno, gin nebo i jiný alkohol. Nejčastěji se podává ve velkých nádobách, takzvaných „bowlích.“
I punče se dají míchat moderně
Ačkoli zní punč velmi klasicky, jeho formy jsou opravdu početné a dodnes se vymýšlí zcela nové kombinace. Inspirací jim jsou třeba dnes tolik moderní whisky s příchutěmi – jako třeba ta ochucená medem.
Recept na medový punč od Tomáše Kučery
„Inspiraci pro vytvoření tohoto mixu byla myšlenka podtrhnout medový tón v chuti,“ uvádí recepturu Tomáš, „ proto jsem do punče zahrnul kvalitní hruškový mošt z máslové medové hrušky a džus ze zeleného jablka v kombinaci s domácím perníkovým sirupem.“
Na medový punč budete potřebovat:
- 4 cl Jack Daniel‘s Honey
- 8 cl Hruškový mošt
- 6 cl Džus ze zeleného jablka
- 1 cl Domácí perníkový sirup (perník, muškátový oříšek, skořice )
- 2 cl Čerstvá limetová štáva
O barmanu Tomáši Kučerovi
Profesionální barman a poradce v oblasti gastronomie, Tomáš Kučera, sbíral své zkušenosti jak během středoškolských stáží v Japonsku a Německu, tak následně během práce v Bugsy’s baru. Zajímavostí jeho profesní kariéry je i post osobního barmana herce Roberta de Nira. Mimo jiné se účastnil i mezinárodního finále barmanské soutěže v Dubaji. V současné době vede zážitkové barmanské kurzy v Barlife Akademii a věnuje se svému konceptu baru s restaurací. Je součástí barmanského týmu MAKRO Akademie a právě proto se věnuje i osvětě v pití tvrdého alkoholu v České republice.


MALIGNANT TUMOUR vydávají zprávu o konci světa
WITTY JOE varují před vyhořením
METAL FACTORY představují nový videoklip
ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak