Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

KOBLÍŽC! – Vstup do dospělého světa

Vydáno: 28.11.2014 00:00 v sekci Rozhovory - Jirka Štraub

KOBLÍŽC! před nahráváním čtvrté řadovky „3+“ neprožívali zrovna příznivé období. Kapelu opustil zakládající člen, kytarista Tomáš. Skupina tedy novinku nahrávala v tříčlenné sestavě, avšak frontman Josie a spol. se nevzdali a album dotáhli do konce. Vznikl přelom v diskografii kapely. Album, na kterém parta, jež ještě do nedávna hledala sama sebe, dospěla. Více už samotný Josie.

„3+“ je přelom v diskografii KOBLÍŽKŮ. Připadá mi, že jste se nechali ovlivnit post-hardcorem. Jak jste k tomuhle směřování dospěli?
Hráli jsme pop punk a chtěli jsme také dělat trošku pop. Když si ale novinku poslechneš, uslyšíš na ní mimo hardcore i trochu rapu, hip hopu a nejlepší, co na na ní můžeš najít, je zvuk.
Měli jsme komplex z toho, že nemáme kvalitní album. Se soundem na prvních dvou jsme nebyli spokojení a já jsem se třeba někdy i styděl je někomu pouštět. Na období, kdy jsme je nahrávali, byl sound možná dobrý, třeba na „Mars útočí“. Ale na „Řevu z pískoviště“ a „Sami sebou“ se moc nepovedl. Chtěli jsme se tedy na novince srovnat s nějakým českým standardem. 

Kapelu jste zakládali, když vám bylo čtrnáct, patnáct let a nyní ti je dvaadvacet. S přibývajícím věkem se mění i hudební vkus. Mělo také tohle nějaký vliv na vyznění „3+“ ?
Dřív jsem nejvíc poslouchal například BLINK 182 nebo GOOD CHARLOTTE. Ale teď si pouštím čistý pop nebo třeba i KONTRAFAKT. Poslouchám taky starší interprety jako Iggyho Popa nebo Patti Smith. Nikdy jsem tohle neposlouchal. Ze začátku jsem si hodně pouštěl AC/DC, na nichž jsem založil kapelu.  Říkal jsem si ale: „To je trošku old school,“ tak jsem začal poslouchat BLINK. Pustím si však i klasiku.
Na novince jsem chtěl hrát popověji, což se nám moc nepovedlo. Jsou na ní ostré kytary atd. Dřív jsme měli naboostrovanou kytaru a vše jsme jeli na jeden zvuk, jenže tady jsme použili na každou písničku jiné nástroje – něco jsme nahrávali na Gibsona, něco na Fendera, staré Voxe,…
Při nahrávání nám hodně pomáhal Bohouš Zatloukal (JASNÁ PÁKA, HUDBA PRAHA), který dělal zvukového producenta, radil nám apod., Derek Saxenmeyer, jenž nám to točil, a hlavně aparáty, jelikož Faust je vybavený hodně starými a měli jsme i nějaké půjčené.

Chcete do budoucna v rozvíjení zvuku, jaký jste předvedli na novince, pokračovat? Případně, jakým směrem?
Ano. Sice se nám podařilo udělat tohle, ale ještě to není úplně pop music. Deska je ještě pořád na rádia moc tvrdá. Snad se nám z ní však do éteru podaří něco dostat.

Jestliže jsme se bavili o tom, že je na „3+“ znatelný i vliv hardcore, neuvažoval jsi taky naopak? Že byste ještě přitvrdili a vydali se touhle cestou?
Spíš bych vyměknul. Zase jsem ale chtěl udělat desku rozmanitou. Líbí se mi, že jsou na ní jak tvrdé tak měkké kytary. Mám rád, když si poslechnu album, na němž je každá skladba jiná, a přesto je deska kompaktní.


Když si poslechnu staré desky KOBLÍŽKŮ, slyším, jak se na nich pořád hledáte. Teď jste ale někam dospěli. Představuje pro vás „3+“ bod, z něhož byste chtěli vycházet? Našel jsi konečně tu cestu kapely, kterou jsi hledal?
Přesně nevím, jestli to, co jsme udělali, je ta správná cesta. Možná ano, ale chtěl bych zkusit ještě něco jiného. Teprve budeme náš zvuk hledat. „3+“ je pro nás jenom odrazová deska. Rozhodující bude ta další. Toto byl takový vstup do dospělého světa.

Už máš v hlavě něco konkrétnějšího? Jak by další deska mohla vypadat?
Už na ní pracuji. Příští rok bych ji chtěl natočit. Ono to chvílí trvá. „3+“ byla ale napsaná hodně rychle. Trvala nám asi rok a psal jsem ji v presu. Měli jsme ji vydat a ještě něco jsem neměl hotového. Během nahrávání jsem například jednou šel kalit do Sudu, domů jsem se vrátil v šest ráno a v devět jsem měl být ve studiu. Psycho! Byl jsem úplně mimo a text jsem dopsal v autobuse, než jsem dojel do studia (smích).

Jak moc se lišilo nahrávání „3+“ od předchozích desek? Už jsi tu vyprávěl o tom, jak probíhalo, ale muselo mít oproti práci na předešlých nahrávkách úplně jiný rozměr. Z novinky je to slyšet…
Před tím jsme to nedělali, ale tentokrát jsme si nahráli demáče. Písničku jsme si udělali ve zkušebně, zjistili, co zní a co ne a už ji měli připravenou. Finální tvář jsme ale stejně dělali až ve studiu. V něm tě napadne ještě něco úplně jiného. U desek před tím jsme měli materiál jenom nazkoušený a nikdo nevěděl, jak bude znít a jak bude vypadat. Například jsme teď věděli, jak co zazpívat – kde hlasem polevit a kde přitvrdit. Zde jsme si dávali pozor, abychom se drželi demáče.

Texty jsou oproti minulým albům temnější…
Ano a i hodně dvojsmyslné. Měl jsem depky, což se na desce hodně podepsalo (smích). Většinu textů jsem psal já. Před tím to tak nebylo. To jsme se ještě prolínali.

4078

Jedná se o první album bez zakládajícího kytaristy Tomáše Brandejského. Co mohlo za to, že z kapely odešel? Chtěli jste se do vod, do nichž jste vstoupili s „3+“, vydat už před tím, ale on s tím nesouhlasil?
Mezi námi byla spousta problémů, což je normální. Tři roky jsme nic neudělali. Naše kapela zatvrdla. Tomáš odešel a věděli jsme, že když neuděláme album, skončíme úplně. Málem se tak stalo. Na poslední desce už se skoro nepodílel. Udělal jen začátek a zbytek jsme tvořili sami. Jeho zkrátka přestalo bavit dělat muziku, jelikož je tu v ní spousta zmrdů a dělat ji není zrovna jednoduché. Tenhle svět ho přestal přitahovat a šel radši dělat právníka.

Jak jste pak řešili personální komplikace?
Celé léto s námi odjeli kytarista z LAST TIME a kytarista ze ZELENINY, kteří se střídali, a od září k nám na stálo nastoupil Petr Bažík. „3+“ je nahrávané ve třech – kytary jsme nahrávali já a Filip Vlček (zpěv a baskytara). Nová deska by měla být už s Petrem.

Jak dlouho vám trvalo sehnat náhradu?
Hodně dlouho. Najít někoho, kdo si sedne v už rozjeté kapele, je průser. Nevěděli jsme, kdo s námi bude hrát a ve třech to dělat nemůžeme, jelikož kytary jsou těžké a já jsem hlavně zpěvák.

Jak se na „3+“ kouká fanouškovská základna? Říkají: „Už to nejsou ti KOBLÍŽC! jako kdysi…“?
Tyhle kecy mívají na všechny kapely, ale o co jde? Nechceme být jako dřív. Teď jsme se naučili nový palist, kde je hlavně nová tvorba a na koncertech lidem vadí. Tudíž musíme přidat do playlistu i staré pecky. Než se deska dostane mezi lidi, chvíli to trvá. Bude trvat ještě minimálně půl roku, než posluchači pochytí, že máme nějaké nové album. Nyní budeme vydávat čerstvý klip ke skladbě „Zřízenej“, tak snad se jím „3+“ lépe zpropaguje.

4077

Sestava:
Josie Vařeka - zpěv a kytara, Filip Vlček - zpěv a basová kytara, Robert Poch – bicí

Diskografie:

2009 Řev z pískoviště
2010 Mars útočí!
2011 Sami sebou
2014 3+

Odkazy:

http://koblizci.net/

https://www.facebook.com/koblizci?fref=ts

http://bandzone.cz/koblizci


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
ARAWN v novém klipu vzpomínají na Juraje Immortal Haríňa ARAWN v novém klipu vzpomínají na Juraje Immortal Haríňa
Vydáno: 02.07.2024 v sekci Aktuality
Mostecká thrashová mlátička ARAWN představuje skladbu „Immortal“. Třetí singl z nového alba „Kapitola III“ vznikl za účasti mnoha hostů z Čech a Slovenska jako vzpomínka na jedinečného Juraje „Immortal“ Haríňa, který v... číst dále
V novém singlu Elegy of Decay se ÁNNI více noří do atmosférického black metalu V novém singlu Elegy of Decay se ÁNNI více noří do atmosférického black metalu
Vydáno: 02.07.2024 v sekci Aktuality
Srny, příroda… a všudypřítomná temnota. Jihočeští ÁNNI vydali nový singl "Elegy of Decay", který se s chutí rochní v blackmetalových bažinách, avšak stále s důrazem na čistý ženský zpěv. S novinkou chtějí oslovit... číst dále
Je David Koller stále Stejný? Je David Koller stále Stejný?
Vydáno: 01.07.2024 v sekci Aktuality
V nové písni „Stejný“ se David Koller vyjadřuje k tématu přátelství, lásky, či samoty. David Koller na ní spolupracoval se skladatelem Janem Vávrou a zpěvákem Marcellem. „Písnička, kterou mi kluci přinesli, mě od začátku... číst dále
TORTHARRY - Žádné hudební experimentování od nás nečekejte. Vždycky budeme hrát death metal! TORTHARRY - Žádné hudební experimentování od nás nečekejte. Vždycky budeme hrát death metal!
Vydáno: 01.07.2024 v sekci Rozhovory
Legendární TORTHARRY mají venku novou desku. Svou první v češtině. Má název „Paměť kamenů“ a do světa ji pustili pražští MetalGate, kteří jsou pro TORTHARRY dlouholetou domovskou stájí. O novince jsme si povídali s... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále