Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel

A NEW CHAPTER - Proti televizní „zábavě“

Vydáno: 11.05.2015 00:00 v sekci Tuzemské Podhoubí - Jirka Štraub

Jak Jakub Linhart z crossoverových A NEW CHAPTER přiznává, je (nebo aspoň byl, když na to ještě byl čas) velkým fanouškem hororů. Hlavně proto jsem si název aktuálního EP kapely „Až uvidíš klauna, uteč pryč“ částečně asocioval s knihou od Stephena Kinga a filmem To. Pravda je však jiná. A NEW CHAPTER to totiž tentokrát dávají natvrdo sežrat televizní „zábavě“.

 

V roce 2012 jste nasadili tempo, které si držíte – každý rok nové EP. Znamená to, že se letos opět dočkáme nové krátkohrající desky?

Letos na devadesát devět procent žádnou nahrávku nevydáme. Důvod je právě to, že jsme se po třech vydaných EP shodli, že už je konečně čas na dlouhohrající desku. Dle aktuálních plánů bychom rádi do studia vyrazili začátkem příštího roku. V současné době máme přichystané čtyři nové a jednu staronovou skladbu. Jsme tedy v polovině.

Každý rok to pro nás byl tak trochu boj. EP nebo LP? Cítíme, že každá kapela by LP měla vydat a i my sami chceme, ale doba je taková, že spíše než celá alba z CD či vinylů se poslouchají jednotlivé singly z Youtube, Bandzone atp. Každý rok si tak nad touto otázkou sedneme a porovnáváme plusy a mínusy. A pro EP vždy těch plusů bylo víc – když vydáme deset a víc skladeb, bude je vůbec někdo poslouchat? U EP se navíc dá mnohem lépe zachytit vývoj kapely. To, co vydáváme, je náš aktuální ksicht, ne například dva roky stará skladba, za kterou už si třeba ani nestojíme.

 

Váš úplně první singl „Lepší bdít“ byl nahrávaný pro krátký film režiséra Romana Vojkůvky Neusínej 2. Jak došlo k tomu, že v tu dobu ještě kapela bez nahrávky dostala možnost prezentovat svou hudbu rovnou ve filmu?

Teď už na to bohužel není moc čas, ale v minulosti jsem byl velkým fanouškem hororů a slasherů především (horrorový podžánr, kde většinou masový vrah vyvražďuje skupinu teenagerů – pozn. red.). Proto mě nadchlo, když jsem se dozvěděl, že se konečně i u nás někdo chystá točit slasher. A okamžitě jsem tak Romanovi nabídnul spolupráci – od mojí tehdejší kapely KILLHIM! si do filmu Total Detox vybral jednu ze skladeb. Když pak začal připravovat další snímek – tentokrát krátký film Neusínej 2 - tak jsme se dohodli, že – už s A NEW CHAPTER – napíšeme skladbu přímo pro něj. Text singlu „Lepší bdít“ je přímo inspirovaný příběhem prvního dílu Neusínej. Zároveň to pro nás byla i první návštěva studia. Měli jsme termín. Nešlo čekat, až půjdeme do studia točit delší nahrávku.

 

K čemu se vztahuje název aktuální desky „Až uvidíš klauna, uteč pryč“? Osobně se mi vybavuje film „To“.

„To“ je skvělý film a určitě ještě lepší knížka – jen jsem se ji vzhledem k počtu stran pořád ještě neodhodlal začít číst. Ale odtud název nepochází. „Až uvidíš klauna, uteč pryč“ je věta zakončující skladbu „Klaunomálie“. V té je klaun spíše symbol pro dnešní televizní „zábavu“, která často (dle nejedné konspirační teorie záměrně) zastiňuje mnohem důležitější věci, které se kolem nás dějí. S každou novou nahrávkou měníme kostýmy, v nichž hrajeme. Ty aktuální zdobí právě tento symbol.

 

Na fyzické podobě desky „Až uvidíš klauna, uteč pryč“ je jako bonus umístěná předělávka skladby „Svítání“ od LUCIE. Proč jste si vybrali zrovna ji?

LUCII máme všichni v kapele hodně rádi. Stejně jako je ve světovém měřítku považována NIRVANA za poslední opravdu velkou kapelu, u nás si to samé myslím právě o LUCII. Coverům jsme se hodně dlouho bránili a když už, tak pro nás bylo nejzásadnější vybrat něco, co by od nás nikdo nečekal. Můžu ti vyjmenovat minimálně deset skupin, jaké by naši posluchači tipovali, ale pomalá skladba od LUCIE by to určitě ani v jednom z případů nebyla.

 

Diskografie (jedná se o EP, není-li uvedeno jinak):
2012 Lepší bdít (singl)
2012 Poselství mrtvým generacím
2013 Zbystři svý smysly
2014 Až uvidíš klauna, uteč pryč

 

Sestava: Jakub „JCob“ Linhart – zpěv, Daniel Vitouš – kytara, Mirek Macko – bicí, Kuba Stein – basa

 

bandzone.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
POLY NOIR vymýjšlí dál. A má velký plány. POLY NOIR vymýjšlí dál. A má velký plány.
Vydáno: 26.06.2024 v sekci Aktuality
POLY NOIR dark country projekt frontmana české stálice INSANIA, který pomalu ale jistě rozbuřuje vody tuzemského hudebního rybníčku, vydává druhý klip z chystané desky „K mýmu ohni nesedej“ s názvem „A vymýšlíme... číst dále
ANTEATER jedou na plný plyn ANTEATER jedou na plný plyn
Vydáno: 25.06.2024 v sekci Aktuality
Pražská tříčlenná kapela ANTEATER vypustila do světa nový singl a klip “Fuel”. Singl byl nahrán ve studiu Damiána Kučery, který se ujal i role producenta. “Fuel” je o vnitřní motivaci a odhodlání překonávat překážky. Je... číst dále
Je fajn byť sebou, spievajú PAPA AKIMBO Je fajn byť sebou, spievajú PAPA AKIMBO
Vydáno: 25.06.2024 v sekci Aktuality
Rockeri z mladej bratislavskej kapely PAPA AKIMBO sa hlásia s ďaľším singlom, tentokrát v pre nich veľmi netypickom zvuku. V pomalej ťahavej skladbe s názvom "Stúpam horou", v ktorej dominujú bicie a až priam chorálový spev, spievaj... číst dále
Hvězdy to mají těžké, hlásí POLETÍME? Hvězdy to mají těžké, hlásí POLETÍME?
Vydáno: 24.06.2024 v sekci Aktuality
Šest let trvalo kapele POLETÍME, než vydala novou řadovou desku. Aktuální novinka „Hvězdy těžký to maj“ je již na světě a kapela na něj upozornila pomocí videoklipů ke skladbě „Už nechci bejt muzikant“ a k titulní písni... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále