Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
SEBASTIEN - V každé situaci existuje naděje

SEBASTIEN - V každé situaci existuje naděje

Vydáno: 27.05.2024 13:27 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Úspěšný vstup do nové éry zahájili květnovým koncertem power metaloví SEBASTIEN. Poprvé zde představili novou sestavu a koncertní premiéru měly také některé skladby z připravovaného alba "Quo Vadis", jehož vydání je naplánováno na konec června. Z desky již kapela zveřejnila tři singly, z nichž alespoň dva jsme blíže probrali v rozhovoru, kde si bere slovo zpěvák, kytarista a zakládající člen kapely Jiří George Rain.


Kam na nové desce kráčejí SEBASTIEN? 
SEBASTIEN vkročil doslova do nové éry. Máme novou omlazenou sestavu, nové album - na kterém se vracíme k našemu klasickému power metalovému soundu i k našemu původnímu producentovi Rolandu Grapowovi a přišli jsme také s prvním oficiálním coverem naší kariéry. Hitovku "Slzy tvý mámy" jsme zpracovali jako duet s Láďou Křížkem a v klipu se nám objevil i samotný Petr Janda. Kapela je teď silnější, než dřív a já se moc těším na budoucnost!

Co ty sám by sis nejvíce přál, aby po poslechu desky v posluchačích zůstalo? 
Album je tentokrát tematicky temnější, než bývá u SEBASTIEN zvykem. Vždycky ale ukazujeme, že v každé situaci existuje naděje. Doba je dnes zvláštní a lidé se ve svých názorech dost zradikalizovali. Cítím, jak je důležité udržet pohromadě rodinu a přátele, a to bez ohledu na politické názory, nebo sledování těch či oněch médií. Naše mezilidské vztahy jsou tím největším pokladem, co v životě máme. Nové album SEBASTIEN pokládá důležité životní otázky a nabádá k pomyslnému pohledu do zrcadla. Pokud se naši fanoušci aspoň jednou zamyslí, jaký život žijí a co tu po nich zůstane, splnilo "Quo Vadis" svůj účel.

Titulní skladba "Quo Vadis" celé album otevírá a již v dubnu jste píseň zveřejnili jako singl. Oproti předchozí desce "Integrity" skladba disponuje hutnějším zvukem a dravější atmosférou. Svěřili jste vše plně do rukou Ronalda Grapowa nebo jste s ním o zvuku nahrávky vedli rozsáhlejší debaty? 
Zvuk je opravdu skvělou prací Rolanda, ale kompletní aranžmá všech skladeb bylo hotové ještě než jsme se s ním opět domluvili na spolupráci. Hlavním zvukovým rozdílem oproti předchozí desce je využití sedmistrunných kytar. Hrajeme tak v tóninách, do kterých jsme se dřív neměli šanci dostat a naší hudbě to dodalo pořádný "spodek". Rolandovi se naše nová tvorba líbí a celý proces proběhl naprosto hladce a přirozeně. Jsem moc rád, že jsme spolu mohli zase pracovat.  

SEBASTIEN

Jako další skladbu z desky jste představili posluchačům letitého hitu OLYMPICU "Slzy tvý mámy" nazpívaný s Láďou Křížkem. Zaznamenali jste od Petra Jandy, který v klipu rovněž účinkuje, nějakou zpětnou vazbu na vaše zpracování téhle písně? 
Už na úplném začátku, když jsme s Láďou dostali nápad na cover v podobě duetu, jsem oslovil management OLYMPICU s žádostí o schválení. Petr Janda tedy o našem projektu věděl od prvopočátku, dal nám svolení a naše verze se mu prý moc líbila. I proto byl ochotný vypravit se za námi do RockOpery a objevit se i v klipu. Nápad, že ve videu skladbu "oddiriguje" je přímo jeho! Bylo to skvělé natáčení a já jsem moc vděčný za setkání s jedním ze svých dětských hrdinů - na hudbě OLYMPICU jsem totiž vyrůstal... 

Album "Integrity" mělo koncepční příběh. Bude něco spojovat po lyrické stránce také skladby na letošním albu? 
Jak už jsem naznačil, nové album upozorňuje na některé temné stránky současné společnosti, jako je deprese ("Prázdná náruč"), nemocné vztahy ("Svým srdcem zabíjíš"), závislost na virtuálních světech ("Prodanej svět"), syndrom vyhoření ("Vteřiny"), nebo odtržení dnešního člověka od přírody ("Smutky"). V bookletu máme navíc ke každému textu připsaný odstavec, otevírající posluchači téma každé skladby. Album osciluje mezi temnotou a nadějí...

V roli dalších hostů se na desce objeví česko-italská pěvkyně Shirley Tracanna (EMREI'S, ex-WISHMASTERS) nebo rakouský kytarista Phillip R. Porter (ex-DIGNITY, SIREN'S CRY). Čím vás oslovují tyhle dvě osobnosti, jež jste tentokrát pozvali ke spolupráci?
S Philem jsme dlouhé roky přátelé. Nejvíc legrace jsme si užili v době našeho společného evropského turné s MASTERPLAN v roce 2013. Je to fenomenální kytarista a ve skladbě "Vteřiny" nám nahrál úžasné sólo ve stylu mých milovaných SYMPHONY X! Shirley je skvělá zpěvačka, několikrát jsme už také sdíleli pódium a jsme kamarádi. Když jsme psali text ke skladbě "Smutky", rovnou jsem měl pro "roli" Přírody na mysli její hlas. Z výsledku mám velikou radost a myslím, že k sobě hlasově dobře ladíme.

17. května proběhl ve Vodňanech váš první koncert v nové sestavě. Jak se povedl? Zazněly už i skladby z nové desky a jaká byla odezva publika na ně?
Koncertní vstup do nové éry se povedl na jedničku! Všem se nám ulevilo, že kapela rovnou od restartu takhle šlape! Zahráli jsme několik novinek a zdálo se, že mají úspěch. Myslím, že se nové skladby určitě neztrácí ani vedle "Amy", "Tornáda", nebo "Nechtěné"... Pro fanoušky, kteří přijdou na naše koncerty máme navíc jeden exkluzívní dárek - můžou si pořídit naše nové album "Quo Vadis" přímo od nás, a to celý měsíc před oficiálním datem vydání!

SEBASTIEN

Kde proběhne oficiální křest alba a chystáte pro tuto událost i nějaké překvapení pro fanoušky? 
Křest pojmeme trochu netradičně - proběhne na slovenském TopFestu, který bude letos naším největším koncertem. Jako speciální host s námi navíc zahraje náš kamarád, kytarista a producent Roland Grapow! Album nám pokřtí a objeví se s námi v několika skladbách. Moc se těšíme.

Stále aktualizujete koncerty SEBASTIEN k nové desce. Když k tomu připočteme také tvé účinkování v ROCKOPEŘE, kde například alternuješ za Kamila Střihavku, rodinu, práci, je toho všeho akorát. Co je tvým hlavním hnacím motorem k tomu to všechno zvládnout a rozdávat radost dál prostřednictvím muziky?
Je pravda, že jsem hudebně pořád hodně aktivní. Mým hlavním motorem jsou další a další nové melodie, které ke mně neustále přicházejí a já je toužím "zhmotnit" a předat lidem. Můžu říct, že bez tohoto daru (nebo prokletí?) (smích), bych se už nejspíš dávno věnoval něčemu jinému. Pořád ale miluju ten proces tvorby, zrození skladby ve studiu, i hraní naživo a neumím si představit, že bych s tím měl někdy skončit. Na druhou stranu, věnuju se i mnoha jiným věcem - loni se mi narodila druhá dcera a snažím se být svým dětem co nejlepším tátou a své úžasné ženě co nejlepším manželem. Pracuju na Ministerstvu školství a před několika lety jsem se vrátil ke své druhé velké vášni, kterou je antická numismatika. Celkově bych řekl, že jsem moc rád na světě a tu radost chci maximálně šířit i skrze muziku SEBASTIEN.

Už jsi zmínil, že kapela je teď silnější než dřív, a že se těšíš na budoucnost. Jaké by sis přál budoucno pro SEBASTIEN? 
Spoustu snů už jsem si s kapelou splnil - vydali jsme celosvětově tři alba, dvakrát objeli Evropu, hráli na Wackenu a čtyřikrát na hlavním pódiu Masters Of Rock... Spolupracovali jsme se světovými hvězdami, které jsem od mládí obdivoval, jako jsou např. Tony Martin (BLACK SABBATH) nebo Zak Stevens (SAVATAGE), i s mladými talenty - např. Yannis Papadopoulos (BEAST IN BLACK). Samozřejmě teď s novou sestavou chceme hlavně hodně hrát. Představíme nové album "Quo Vadis" a navážeme určitě i na některé aktivity z naší minulosti. Dnes bych si ale hlavně přál, aby se naše myšlenky dotkly fanoušků: nevzdávej se, jdi dál, uč se vidět v lidech to dobré, věř sám v sebe, rozpoznej a rozvíjej své talenty. To je poselství SEBASTIEN.

Web SEBASTIEN
Facebook SEBASTIEN
Instagram SEBASTIEN
Bandcamp SEBASTIEN
Spotify SEBASTIEN

Vznik: 2008
Místo: ČR     
Styl: Melodic Power Metal 

Diskografie:
2010 - Tears of White Roses
2015 - Dark Chambers of Déjà Vu
2018 - Act of Creation
2019 - Behind the World (EP)
2020 - Identity (best of 2010-2020)
2020 - Integrity
2024 - Quo Vadis

Sestava:
George Rain - zpěv, kytara
Adam Langr - kytara
Vojtěch Škráček - baskytara
Pavel Dvořák - klávesy
Lukáš Říha - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
GATE CRASHER mají nový klip, vydávají první vinyl a vyrážejí na podzimní turné GATE CRASHER mají nový klip, vydávají první vinyl a vyrážejí na podzimní turné
Vydáno: 17.10.2024 v sekci Aktuality
Moravští rockeři GATE CRASHER nezahálejí. Na jaře poslali do světa šestou řadovku „Pro tohle my žijem”, ze které se klipového zpracování zatím dočkalo několik singlů - například hit „Jako vlci” nebo cover folkov... číst dále
PARKETOVÝ LEV zařval z Mexika PARKETOVÝ LEV zařval Z Mexika
Vydáno: 17.10.2024 v sekci Aktuality
Po čtyřech letech od vinylové debutní desky je tu fungl nová řadovka bratislavských punkrockerů PARKETOVÝ LEV. Album opět vydává český label PHR Records. U PARKETOVÉHO LVA došlo ke změně na postu basáka, protože se legenda... číst dále
D.M.C. - All for a Piece of Iron D.M.C. - All for a Piece of Iron
Vydáno: 16.10.2024 v sekci Recenze
BIZZARE LEPROUS – 37:27, death metal... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále
MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak MASH - Máme chuť udělat to po letech trochu jinak
Vydáno: 14.03.2023 v sekci Rozhovory
Sestavu plzeňské hardrockové formace MASH postihlo v půli loňského roku personální zemětřesení. Co za ním stálo, je námětem první otázky následujícího povídání se zakládajícím členem kapely, kytaristou Milanem Rážem a... číst dále