Mnoho tváří tuzemské scény
czechblade logo
Fresh Blood profily kapel
 PYROMANN - Skládáme nový materiál na další EP, které by mělo vyjít příští rok

PYROMANN - Skládáme nový materiál na další EP, které by mělo vyjít příští rok

Vydáno: 28.06.2024 07:50 v sekci Rozhovory - Víťa Magua

Jako hardcore s prvky beatdownu a death metalu označují svou tvorbu českobudějovičtí PYROMANN. Počátkem května kapela zveřejnila singl "Spasitel" a záhy na to následovalo kratší turné po Německu. Více jsme probírali v rozhovoru se zpěvákem Václavem Chlumeckým.


Vznik kapely se datuje rokem 2014. Jaká byla kapela PYROMANN před deseti lety a jaká je dnes? 
Úplně jiná než dnes samozřejmě. Dřív to měli kluci jako zábavu a až v roce 2020 začala razantní změna. Přišel jsem do kapely a řekli jsme si, že chceme hrát, dělat trochu jinou hudbu, než jsme dělali a trošku to vzít moderněji. Ze začátku to byl spíš HC punk, později víc HC a teď je to taková směska všeho, co máme rádi. Navíc se dostáváme do povědomí české hudební scény, takže za mě pozitivní vývoj.
 
Téměř hned po založení skupiny nastala poměrně dlouhá pauza. Co za ní stálo? 
Kluci na to neměli čas, do toho se střídala docela sestava a náš kytarista Dominik měl a stále má druhou kapelu. Jak jsem říkal, měli to jako zábavu, několikrát bylo na stole to úplně rozpustit. Občas byl nějaký koncert, ale jinak nic. Neměli ani žádnou nahrávku a nevypadalo to, že by se to mělo změnit.
 
Po určitých změnách v sestavě kolem roku 2020 vznikly první studiové nahrávky "Síť" a "Na popel". Jak vzpomínáte na toto období? 
Jo, byla to zábava. První studio, první nahrávka. Točili jsme u kamaráda Davida Halady (FROZEN POPPYHEAD). Řekli jsme si, že nějak musíme začít a tohle se nám jevilo jako dobrý start. Občas si na to vzpomeneme a zasmějeme se tomu. Na "Síť" jsme udělali i klip s Tomášem Křížem, kdy jsme si vyzkoušeli, jak to vlastně vypadá, když se natáčí klip. Zůstává nám v paměti pár historek z natáčení (smích).
 
Vaše diskografie obsahuje mimo singlů dvě EP, z roku 2021 "Zkáza" a o dva roky později vydaná "Cesta". Co by se dalo říci k těmto nahrávkám? 
"Zkáza" bylo naše první EP, kde jsme chtěli lepší zvuk a byla to první nahrávka, kde byly dvě kytary. Už na "Zkáze" byla snaha vybočit ze zaběhnutých kolejí HC punku a přitvrdit. Dneska hrajeme z tohoto EP jen dva songy live. Druhé EP "Cesta" už byl posun úplně jinam. Oslovili jsme Damiana Kučeru (SKYWALKER), protože jsme věděli, že dělá skvělej zvuk. Byla to skvělá zkušenost a jsme rádi, že jsme se k tomu odhodlali. Damian je profík, spolupráce je na skvělé úrovni. Hudebně jsme výrazně přitvrdili, přidali další styly a otevřelo nám to cestu k dalším koncertům a novým přátelstvím. 

Songem "Bolest" jste otevřeli poměrně závažné téma. Jaké je hlavní poselství této písně? 
Hlavním poselstvím písně bylo poukázat na problém šikany. Říci, že to není tabu, že by se o tom mělo mluvit, nebýt lhostejní k lidem, kteří si tím prošli a prochází. Někteří z nás s tím mají zkušenost. Tento problém je ve společnosti bohužel nadále, ale naštěstí už se dá vše řešit.

PYROMANN
 
Klip ke skladbě "Bolest" jste posílali Danu Frimlovi do pořadu Recky na vaše pecky. Jak jste byli spokojeni s jeho názorem k vaší práci? 
Zatím jsme mu poslali každou skladbu z EP, to znamená jak ze "Zkázy", tak z "Cesty". Náš singl "Spasitel" stále čeká na svojí recku. Danův názor nás příjemně potěšil, vzali jsme si k srdci jak chválu, tak samozřejmě i kritiku. Potěšil nás i názor hosta. Všeobecně si myslím, že tyhle pořady mají smysl, sám jsem objevil díky tomu novou hudbu. Stejně tak jako u Majkláčovy pitevny.
 
V květnu jste jeli turné po Německu s rakouskou hardcore kapelou THROWBACK. Jak se povedlo? 
Za nás to bylo úspěšné turné, které jsme si užívali každou vteřinou. Samozřejmě jako vždy to mělo světlé i tmavší chvilky. S THROWBACK máme perfektní vztahy a vždycky s nimi rádi hrajeme. Koncerty v Německu jsou trošku odlišné než u nás, lidi si to víc užívali, přišli podpořit neznámou kapelu. Každý koncert byl něčím výjimečný a jinak zajímavý. HC komunita tam byla velice pevná. Celkově to byla skvělá zkušenost a dobrá párty.

Minulý měsíc jste zveřejnili nejnovější skladbu "Spasitel". Píseň ve mně evokuje nátlak některých křesťanských fanatiků ve formě "kdo nejde s námi, jde proti nám". Bylo to nějak podobně myšleno?
Koncept téhle písně je přesně o fanatismu, ale vyloženě ne o křesťanství. Jedná se spíš o fanatismus v jakékoliv podobě, o manipulaci lidstva nebo člověka samotného. Není to jen o otázce manipulace ohledně víry.
 
Letos jste v lineupu oblíbeného metalového festivalu Death Coffe Party. Určitě to není vaše jediná letní akce. Kam všude by ještě stálo za to fanoušky pozvat? 
Na Death Coffe Party se hodně těšíme, pro mě je to přesně ten styl hudby, kterou mám nejradši. Co se týká letních akcí, zatím máme domluveny dvě akce, z nichž jedna se koná už začátkem července. Je to Underground Forever Fest, který pořádají kamarádi z GENOTHYPE. Tento rok jsme pojali více skládáním nového materiálu než koncertováním. 
 
Co bude vaší hlavní náplní pro druhou polovinu roku? Budou to hlavně koncerty nebo se dočkáme nových skladeb? 
Plánujeme další tour, tentokrát ve třech zemích a bude to již v listopadu. Koncertů je tento rok méně, ale za to přineseme nové skladby. Další píseň půjde ven již brzy, určitě doporučuji sledovat naše sociální sítě. Jsou v plánu nějaké změny, ale o tom se dozvíte později. Určitě nespíme a mohu s jistotou říci, že skládáme nový materiál na další EP, které by mělo vyjít příští rok. Věřím, že se fanoušci mají na co těšit. 

Web PYROMANN
Facebook PYROMANN
Instagram PYROMANN
Bandzone PYROMANN
YouTube PYROMANN
Spotify PYROMANN

Vznik: 2014
Místo: České Budějovice
Styl: hardcore-death

Diskografie:
2021 - Síť (SP)
2021 - Na popel (SP)
2021 - Diktátor (SP)
2021 - Zkáza (EP)
2022 - Bolest (SP)
2023 - Vzestupy a pády (SP)
2023 - Cesta (EP)
2024 - Katastrofa (Live SP)
2024 - Spasitel (SP)

Sestava:
Dominik - kytara, zpěv
Dan - kytara
Venca - zpěv
Radek - basa
David - bicí


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Spark Party se vrací! Festival of Madness proběhne v říjnu v Jablunkově Spark Party se vrací! Festival of Madness proběhne v říjnu v Jablunkově
Vydáno: 30.06.2024 v sekci Aktuality
Rockový magazín Spark zve na unikátní večer metalového šílenství! Pět domácích kapel. Jedna sado maso horror show. Elektrizující zážitek se Sparkem. Na tuto akci se bude ještě dlouho vzpomínat! Pište si 5. 10. Rok... číst dále
Mayday! křičí do světa kapela JE NA MALINÁCH Mayday! křičí do světa kapela JE NA MALINÁCH
Vydáno: 29.06.2024 v sekci Aktuality
Pražská pop-rocková kapela JE NA MALINÁCH se v nové písni "Mayday" odklání od charakteristicky veselých, humorných textů a kriticky se vyjadřuje k současnému světu, který považuje přímo za šílený, a společnost bez ostychu... číst dále
NASTY RATZ vydávají píseň Sick & Twisted NASTY RATZ vydávají píseň Sick & Twisted
Vydáno: 29.06.2024 v sekci Aktuality
Glam metalová kapela NASTY RATZ oznamuje vydání nejnovější písně s názvem "Sick & Twisted". Skladba vznikla ve spolupráci s několika významnými hudebními osobnostmi a přináší nový zvuk, který jistě potěší fanoušky kapely... číst dále
Vychází nové album power metalistů SEBASTIEN Quo Vadis Vychází nové album power metalistů SEBASTIEN Quo Vadis
Vydáno: 28.06.2024 v sekci Aktuality
Deska „Quo Vadis" je pátým studiovým počinem SEBASTIEN. Podruhé v historii kapela dala prostor češtině, hosty zapojila i ze zahraničí. „Témata, která na albu zpracováváme, jsou tentokrát temnější - dotýkáme se např. deprese... číst dále
ŽÁDNEJ STRES vydává album ŽÁDNEJ STRES vydává album "Cesta" a zve na křest do Třemošnice
Vydáno: 24.04.2023 v sekci Aktuality
Album, které se nejen názvem, ale i v mnoha textech, točí kolem takříkajíc denního chleba většiny interpretů a muzikantů vyšlo 21. dubna. K dispozici je pro fanoušky v digitálních distribucích jako je Spotify apod., a taky ve... číst dále